Yaralı kanarya ve Kaf Dağı'ndaki kupa

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
"Fenerbahçe neden kaybetti?" diye soracak olursanız, cevap çok karmaşık değil. Her şeyden önce başkentte maç sarı-lacivertlilerin aleyhine başladı ve öyle gelişti. Henüz beşinci dakikada sezonun parlak isimlerinden Aykut Demir, duran topta takımı adına golü bulunca, mutlak galibiyet alması gereken Fenerbahçe'nin oyunu riske edip savunmasını öne çıkarması da zorunluluk halini aldı çünkü kırmızı-siyahlıların orta alan yapılanmasına üstünlük kurmak ancak çok adamla mümkün olabilirdi. Bu yıl Aykut Kocaman'a yöneltilen eleştirilerin odak noktası "defansif futbol" idi ama tecrübeli teknik adamın elindeki malzeme maçları forse edecek bir yapıyı göstermiyor. Bilhassa 18-30'uncu hafta arasındaki periyodu çok başarılı oynayan Fenerbahçe adına bu dönemde işlerin çoğunlukla yolunda gittiğini belirtmek gerekiyor. Bu haftaya gelene kadar alınan tek mağlubiyette; 2-2'lik skora razı olmayarak Beşiktaş'ın üzerine giden sarı-lacivertli takımın, aldığı riski Olcay'ın golüyle ödemek durumunda kaldığını görmüştük. Ziegler ve Gökhan'ı mecburen hücumlara yollayıp Yobo ve Egemen'i de orta yuvarlağa kadar çıkardığınızda; Meireles, Salih ve Cristian'dan oluşan bir orta saha ile ileride baskı uygulayıp rakibin oyun kurmasına mani olmanız çok mümkün değil. Nitekim Gençlerbirliği, yalancı baskıdan kurtardığı her topu Azofeifa ve Petrovic ile kontratağa çevirme şansı buldu. Vleminckx'i ileri uçta yalnızlığa terk etmeseler, maçın çok daha net bir skorla ve çok daha erken kopması işten bile değildi.
Karşılaşmanın ikinci devresi başında hem Aykut Kocaman'ın hem de futbolcuların gözle görülür bir gayreti vardı ama 70'ten sonra sarı-lacivertliler adına kabulleniş başladı. Evet, Fenerbahçe isim isim bakıldığında geniş ve kaliteli bir kadroya sahip ama bu kadronun yapısal problemleri de var. Sanıyorum spor basınının Aykut Kocaman'ın gördüğü gerçeği görebilmesi pek mümkün olmayacak çünkü yapılan yorumlarda fiziksel düşüşten ötesi yok. Kontrol futbolu üzerine kurgulanmış bir yapının hem Avrupa Ligi'ni hem Türkiye Kupası'nı hem de dört puan geriden takip ettiği şampiyonluk yarışını uzun süre dominant bir biçimde sürdürebilmesi pek mümkün değildi ve gerilimin yükselip işlerin ters gittiği ilk maçta deyim yerindeyse lastik patladı. Peki, Fenerbahçe'nin bu saatten sonra yeniden şampiyonluk yarışına ortak olması mümkün mü? Bence çok zor. Ya peşindeki rakiplere geçilip ikincilikten inmesi? Düşük bir ihtimal. O halde Galatasaray'ın şampiyon, Fenerbahçe'nin de ikinci olarak bitirdiği ilk iki sıra bence netleşmiş durumda. Bu mağlubiyet ve moral bozukluğunun perşembe gecesi oynanacak Benfica maçına sirayet etmesi ihtimal dâhilinde ama gerek futbol şubesi gerekse de teknik heyet bu durumu engellemeye yönelik tedbirleri alacaklardır. İki Benfica maçı arasında oynanacak olan Kayserispor maçı ve akabinde oynanacak İ.B. Belediyespor karşılaşması rölanti tempoda geçilip asıl eforun Avrupa Ligi, Türkiye Kupası ve Galatasaray derbisine saklanması sanıyorum kimse için sürpriz olmayacak. Bu arada Aykut Kocaman'ın maç sonu açıklamasında Galatasaray'ın saha içi ve saha dışı(!) gücüne vurgu yapması da futbolumuzun neden yıllar yılı gerilim yükünü üzerinden atamadığının somut bir göstergesi. Fatih Terim ve Aykut Kocaman futbolumuzun iki ayrı kişiliği, iki ayrı aktörü. Yalnız şunu da söylemek gerekiyor ki, Fatih Terim'in kabalığa vurarak yükselttiği gerilimi Aykut Kocaman da bu demeciyle ince ince kaşımıştır. Şu atmosferde oynanacak derbi sizleri de korkutmuyor mu?
 
Galatasaray rahat kazandı
Süper Lig'in 30. haftasının açılış maçında Galatasaray ile Sanica Boru Elazığspor karşı karşıya geldi. Galatasaray, sahası Türk Telekom Arena'da ağırladığı Sanica Boru Elazığspor'u 3-1 mağlup etti. Maçta Galatasaray'ın gollerini 2. dakikada Burak Yılmaz, 20 ve 26. dakikalarda Didier Drogba kaydetti. Sanica Boru Elazığspor'un tek sayısı ise 22. dakikada Serdar Gürler'den geldi. Sarı-kırmızılılar, şampiyonluk yolunda aldıkları bu kritik galibiyetle puanlarını 62'ye yükselttiler. Kümede kalma mücadelesi veren Sanica Boru Elazığspor ise 35 puanda kaldı. 31.haftada Galatasaray Gaziantepspor'a konuk olacak. Elazığspor ise sahasında Karabükspor'la oldukça kritik bir maça çıkacak.
 
Kasımpaşa şans tanımadı
Süper Lig'in 30. haftasında Orduspor ile Kasımpaşa puan mücadelesine çıktılar. Ordu 19 Eylül Stadyumu'nda oynanan karşılaşmayı 2-0'lık sonuçla Kasımpaşa kazandı. Kasımpaşa'nın gollerini 10 ve 42. dakikalarda Kalu Uche kaydetti. Sezon başında Kasımpaşa kadrosuna katılan Nijeryalı forvet, bu gollerle Spor Toto Süper Lig kariyerindeki toplam 19. golünü kaydetti. Lacivert-beyazlılar bu galibiyetle 46 puana yükselirken, Orduspor 29 puanda kalarak, ligin bitimine 4 hafta kala ligde tutunabilme şansını iyice zora soktu. Kasımpaşa gelecek hafta kendi sahasında güçlü rakibi Eskişehirspor'u konuk edecek. Orduspor ise İnönü Stadyumu'nda Beşiktaş'a konuk olacak.
 
Karabük kazandı, Mersin düştü
Spor Toto Süper Lig'in 30. haftasında ligde zor günler geçiren iki ekip Karabükspor ile Mersin İdman Yurdu karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Karabükspor 1-0 kazanarak altın değerinde üç puanı hanesine yazdırmayı başardı. Bu sonucun ardından sonuncu sırada bulunan Mersin İdman Yurdu'nun küme düşmesi matematiksel olarak kesinleşmiş oldu. Karşılaşmada Karabükspor'a üç puanı getiren tek golü 74. dakikada LuaLua kaydetti. Bu sonucun ardından Karabükspor, ligde puanını 37'ye çıkartarak düşme potasında rahat bir nefes aldı. Mersin İdman Yurdu ise 21 puanda kaldı ve ligin son sırasında kaldı.
 
Çanlar İ.B.B. için çalıyor
Düşme hattını yakından ilgilendiren mücadelede İ.B. Belediyespor evinde Gaziantepspor'a 3-1 mağlup oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 45+1. dakikada Rostand, 48. dakikada Sernas ve 83. dakikada Traore kaydederken ev sahibi ekibin tek sayısı 69. dakikada Holmen'den geldi. İ.B. Belediyespor alınan bu sonucun ardından küme düşme hattında kalmaya devam etti. Bu galibiyetle birlikte Gaziantepspor puanını 39'a çıkartırken İ.B. Belediyespor 33 puanda kaldı. Süper Lig 31. hafta karşılaşmalarında İ.B. Belediyespor 28 Nisan'da deplasmanda Sivasspor ile karşı karşıya gelecek. Gaziantepspor ise aynı tarihte evinde Galatasaray karşısında puan arayacak.
 
Kayseri başladı, Sivas bitirdi
Süper Lig 30. hafta mücadelesinde Avrupa Kupaları'na katılma hedefi güden Kayserispor, evinde ateş hattından uzaklaşmaya çalışan Sivasspor ile karşılaştı. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşma karşılıklı goller sonucunda 1-1 berabere sonuçlandı. Ev sahibi ekip mücadelenin 35. dakikasında Cleyton'ın asistinde Mouche ile öne geçerken, Sivasspor'un bu gole cevabı 61. dakikada Aatif Chahechouhe'nin asistinde Mehmet Nas'ın ceza alanından attığı gol ile geldi. Bu skorun ardından Kayserispor puanını 43'e yükseltti ve 6. sıradaki yerinde kaldı. Sivasspor ise 37 puana ulaştı ve biraz olsun rahatladı.
 
Batalla'dan altın gol
Spor Toto Süper Lig'in 30. haftasında Medical Park Antalyaspor, Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Bursaspor'u konuk etti. Karşılaşmada iki takım da temkinli bir futbol oynadı. Bursaspor, bu kritik karşılaşmayı ikinci yarının 73. dakikasında Batalla'nın attığı golle 1-0 kazanmayı başardı. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 49'a çıkardı ve haftayı 4. sırada kapadı. Medical Park Antalyaspor ise 40 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'in 31.haftasında Bursaspor evinde Akhisar Belediyespor'u ağırlayacak. Medical Park Antalyaspor ise ligden düşmesi kesinleşen Mersin İdman Yurdu ile deplasmanda 3 puan mücadelesine çıkacak.
Tüm yazılarını göster