Mayıs ayı enflasyon verileri, gerçekten alarm verici nitelikte.
Yıllık enflasyon hızlı bir atakla yeniden tırmanışa geçti. Mevcut kur hareketleri ile çekirdek enflasyon göstergeleri ve üretici fiyatları enflasyonundaki gelişmelere bakarsak daha da yukarı gidecek. 2003 bazlı yeni enflasyon serisinde yeni rekorlara tanık olacağız.
Hem işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altını dışlayan B endeksinde, hem de enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altını dışlayan C endeksinde yıllık enflasyon tarihinin en yüksek düzeyine çıktı. Tüm çekirdek enflasyon göstergeleri, genel enflasyonun üzerinde.
Yurtiçi üretici fiyatları enflasyonu yüzde 20’nin üzerine çıktı. Aramallarında yıllık enflasyon yüzde 24’ün üzerinde.
Çekirdek enflasyon göstergelerinin genel enflasyonun üzerinde olması, enflasyonun nasıl köklü bir sorun haline geldiğini resmediyor. Sayfadaki tabloda 48 açıdan yıllık enflasyon oranları var. 8’i hariç tamamı çift haneli. Yurtiçi ÜFE ile aramallarındaki yıllık enflasyon ile TÜFE’nin seyrini gösteren grafik, üretici tarafından gelen maliyet enflasyonunun önümüzdeki dönemde enflasyona baskıyı daha da artıracağına işaret.
Artık gerçekten takke düştü, kel göründü. Karşı karşıya bulunduğumuz acı fatura, yıllardır izlenen yanlış ekonomi politikaları ile yapısal sorunları, çözmek yerine geçici önlemlerle erteleyerek geleceğe yığma tutumunun kaçınılmaz bir sonucudur.
Merkez Bankası’nın her raporunda tekrarladığı “sıkı para politikası izlediği” savı gerçeğin duvarına çarpmış durumda. Seçim ekonomisi uygulamalarını görülmemiş boyuta ulaştıran hükümetin, maliye disiplininden söz etmesinin de bir anlamı kalmadı.
Üstelik artık sorunun boyutu, sadece para ve maliye politikalarıyla üstesinden gelinecek durumu da aşmış vaziyette. Enflasyonun hali, ekonominin tüm dengelerinin bozulmasının dışa vuran bir görüntüsü. Tıpkı yüksek ateş, yüksek tansiyon gibi hastanın mecalini kesen sonuçların aslında daha köklü hastalıkların bir uzantısı olması gibi.
Şimdiye dek izlenen vizyonsuz hesapsız politikalarla devam etme şansı artık kalmadı. Borç ve betona dayalı büyüme modelinin vadesi doldu. Yolun sonuna gelindi. Artık eski başarısız politikaları terk ederek kökten değiştirmek zorunlu hale gelmiş bulunuyor.
Ekonomi politikalarına ve yönetimine hem içeride, hem dışarıda güven kalmamış olması durumu daha da ağırlaştırıyor.
Herşey kökten değişmezse, ekonominin ve toplumun üstüne yıkılan fatura daha da ağır olacak.