Yalçındağ'ın konuşmasında TÜSİAD'ın tedbir önerileri de vardı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TÜSİAD şimdilerde 578 üyesi olan dev bir kuruluş.

TÜSİAD'a üye olmak zor. Ama üyeliğin yükü de büyük. 2009 Yılında her üye en az 19.500 TL ödemek zorunda.

Çünkü TÜSİAD'ın yurtiçinde ve dışında büroları var. 56 çalışanı var. 2008 yılında 13.7 milyon TL harcama yapıldı.

İki yıldır TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı sorumluğunu taşıyan Arzuhan Doğan Yalçındağ 2 yıl daha bu sorumluluğu üstlenecek.

Geçen 2 yıl kolay geçmedi. Önümüzdeki 2 yıl daha da zor yıllar olacağa benzer. Allah genç kadın başkana güç versin.

Dün yapılan genel kurul toplantısında Yalçındağ, acilen kısa vadede likidite sorununu çözecek, talebi uyandıracak ve uzun vadede de rekabet gücünün tahrip olmasını engelleyecek bir plana ihtiyaç olduğunun altını çizerek yapılabileceklerle ilgili şunları söyledi:

"Öncelikle, son gelişmeler, kısa bir süre içinde bir IMF anlaşmasının tamamlanabileceğini işaret ediyor. Bu memnuniyet verici. Tahmin ediyoruz ki, IMF de içinde bulunduğumuz konjonktürü göz önünde bulundurarak alışılmış uygulamaların ötesine geçecek. Özellikle kamu maliyesi araçlarının etkili kullanımında, IMF'nin bu tavrı önemli olacak. İkinci olarak likiditenin artması ve talebin canlanması gerekiyor. Bunu sağlamak için en temel önlemlerden biri, vergilerin azaltılması. En azından, daha fazla vakit kaybetmeden kamu fon akımı da dikkate alınarak vergi yükümlülüklerinin, makul bir faiz oranı ile, ötelenmesi doğru olacak. Diğer önlem alanı şirketler sektörünün yabancı para ihtiyacı. Bu problemin kısa dönemde, IMF, Merkez Bankası, Hazine gibi kaynaklardan yararlanılarak oluşturulabilecek bir fon ile aşılması mümkün. Tabii burada fonun nasıl ve ne şekilde yönetileceği de önemli. Fon, sağlıklı şirketlerin, ödemede zorluk çektikleri kredileri için bir köprü finansman rolü görecektir. Bu çözüm, reel sektör ile bankacılık sektörü arasındaki sorunların birbirini olumsuz etkilemesini de engelleyecektir. Öte yandan, enflasyonist baskıların azaldığı görülüyor. Merkez Bankası'nın izlemekte olduğu faiz indirim sürecinin, iç talebe olumlu etkisi kısa sürede hissedilecek."

Başbakan'ın Brüksel ziyaretini ve başmüzakerecilik görevinin bir devlet bakanlığında kurumsallaşmasını çok olumlu karşıladıklarını söyleyen Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Son üç yılda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin seyrinden memnun olmamız söz konusu değil. Her iki tarafa da hakim olan atalet ve güvensizlikten bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Sayın Başbakan'ın Brüksel ziyaretini ve başmüzakerecilik görevinin bir devlet bakanlığında kurumsallaşmasını bu açıdan çok olumlu karşılıyoruz. Bu yeni hamlenin süreceğini ümit ediyoruz. Bize göre, yaşanan küresel ekonomik ve siyasal krizler Avrupa Birliği ile Türkiye'nin birbirilerine duydukları ihtiyacı daha da belirgin hale getirmiştir. Siyaset seçkinlerinin kısır hesaplarla bunu henüz kabul etmemeleri bu gerçeği değiştirmez. Türkiye 2014 yılında Avrupa Birliği üyesi olmalı ve 2018 yılında da Euro alanına girmelidir. Şüphesiz, bu hedefler, ekonomik, siyasal, hukuksal, toplumsal atılımlar gerektirir. Bu hedeflere yönelik olarak istikrarlı şekilde kendisini yenileyen, eksiklerini gideren bir Türkiye, G-20 türü oluşumlarda da ön plana çıkacaktır. Unutmamalıyız ki, 21. yüzyılın dünyası, gelişmekte olan ülkelerin, küresel ekonomik büyümenin yükünü, artan ölçüde, taşıyacağı bir dünya olacaktır. Bu ülkelerden birisi olan Türkiye, benzersiz jeopolitik konumu, güçlü ittifak ilişkileri ve bölgesindeki etkisiyle yeni siyasal yapılanmanın mimarları arasına girecektir."

Yalçındağ'ın konuşması bir bakıma TÜSİAD üyelerinin krize çözüm konusunda hükümete önerilerinin özetini veya başlıklarını içerdi.

Bu öneriler nasıl uygulamaya geçecek, zaman içinde göreceğiz.

TÜSİAD'da 15 yıldır genel sekreterlik görevini sürdüren Dr. Haluk Tükel, görevini Ankara temsilcisi Zafer Ali Yavan'a devrediyor.

Dünkü toplantıda yönetim kurulu, Dr. Haluk Tükel'i onurlandırdı. Ödüllendirdi. Dr.Haluk

Tükel'in çalışmaları övüldü. O da bir teşekkür ve veda konuşması yaptı.

TÜSİAD'ın başarılı çalışmalarında genel sekreterin ve genel sekreterlikte çalışanların büyük payı vardır. Bu nedenle genel sekreterin onurlandırılması yerindedir. Onurlandırma töreninde genel sekreterlikte çalışan diğer 56 kişiye de teşekkür edilse idi, çok iyi olurdu. Çünkü onlar isimsiz askerler.

Tüm yazılarını göster