Yakın takip

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Ali Nihat Özel / Yatırım Finansman

Para Politikası Kurulu geçen hafta sonu yapmış olduğu olağan aylık toplantısında bir kez daha faiz oranlarını aynı bıraktı. Kurul üyelerinin enflasyon beklentileri ile ilgili olumlu görüşlerini devam ettirdikleri ve büyüme ile ilgili olarak hafif uyarı niteliği taşıyan açıklama sonrası piyasaların tepkisiz kaldığını gözledik. Merkez Bankası enflasyon beklenti anketine göre 2010 yıl sonu beklentisi yüzde 7,34 seviyelerine gerilemiş durumda. Faiz oranlarının en azından 2011 yılına kadar sabit  kalması beklenebilir. Piyasaları daha yakından ilgilendiren  konu ise Mali Kural'ın ertelenmesi sonrasında bütçe disiplinine ne derece uyulacağıdır. Bu konuda idarenin piyasaya vereceği kararlı mesajlar ve duruş faiz oranlarında % 8 lerin altını işaret etmektedir.

Euro / Dolar paritesi, Alman Merkez Bankası Başkanı'nın para tabanının 2011 yılı başından itibaren daraltılmaya başlaması gerektiği yönündeki açıklamaları ile 1.2769 seviyesindeki desteğini aşağı kırdı. İlk desteği olan 1.2596 seviyesinde oyalanmakta olan Euro / Dolar için bu seviyenin önemli olduğunu, kırılması halinde alt desteklerinin sırasıyla 1.24 ve 1.22 bulunduğunu söyleyebiliriz. ABD den gelen son dataların kötü olması Euro nun daha hızlı değer kaybetmesine engel olurken hatırı sayılır ekonomistlerin FED'in faiz artırımlarına  daha yakın olaması gerektiği yönündeki söylemlerini artırmaları ise satış baskısı yaratmakta. Cuma günü Bernanke'nin konuşması sonrası daha sert hareketler yaşanma ihtimalini gözardı etmemeliyiz. Dolar / TL de ise Haziran sonunda görülen 1.59 seviyelerinden başlayan gerileme hareketinin 1.49 da sonlandığını görüyoruz. Geçtiğimiz haftayı yatay kalarak 1.51 civarında kapatan Dolar / TL nin yeni haftaya parite etkisiylede güçlenerek başladığını görüyoruz. 1.53 seviyesinin hemen üzerinde işlem görmekte olan Dolar /Tl nin mevcut hareketinin en azından 1.55 e kadar devam edeceğini söyleyebiriz.

Geçtiğimiz haftanın yarısını yükseliş yarısını da düşüşle geçiren IMKB'nin haftalık olarak sadece 270 puanla yüzde 0,46 yükseldiğini görüyoruz. Bulunduğumuz haftaya cılız bir yükseliş denemesi ile başlayan IMKB 59000 üzerinde kapanış gerçekleştiremeyip geri çekilme hareketine başladı. 58200-57800 ara destek bölgesinin çok önemli olduğunu vurgulayıp kırılması durumunda 55800 desteğine kadar düşme ihtimali ortaya çıkacaktır. Hafta boyunca oldukça önemli dataların açıklanacak olması piyasada oynaklığı iyice artıracaktır. Özellikle konut satışları ve işsizlik başvuruları yakından takip edilecektir. Gelen dataların Euro / Dolar üzerindeki etkisinin piyasalara aynen yansımasını bekliyorum. Ayrıca Cuma günü Bernanke'nin açıklamalarınında önümüzdeki dönem piyasaların seyrine önemli ölçüde yön vermesi beklenebilir. Dış piyasalardan gelmesi muhtemel etkileri hariç tutacak olursak içeride piyasaların en azından referanduma kadar mevcut durumu korumayı tercih edeceğini söyleyebilirim. IMKB 100 endeksi için 58200-57800 destek seviyesinin önemini bir kez daha hatırlatıp morelleri yüksek tutmak açısından bu desteğin çalışması ve gelen satışların bu seviyelerde karşılanması durumunda ise önce 59500 üzerinde kapanış denemesi; bunun sağlanması durumunda da yeniden 61000 hedef haline gelecektir. 

Tüm yazılarını göster