Yabancıların Türkiye iştahını siyaset kesmiş

İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Sayfada yer alan bu üç grafik, yabancı yatırımcıların Türkiye iştahının 2012 sonundan bu yana seyrini gösteriyor. Grafiklerdeki resim, yabancı yatırımcıların Türkiye iştahının belirgin şekilde azalmasında Türkiye’deki siyasi gelişmelerin ciddi bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor.

12 aylık toplam yabancı kaynak girişi2013’ün ilk yarısında cari açığın ciddi ölçüde üzerinde seyrediyor. Yabancı kaynak girişi Nisan 2013’te 69.2 milyar dolar ile en yüksek noktasına ulaştıktan sonra FED’in parasal genişlemeye son verilebileceği açıklamasını yaptığı Mayıs 2013’te hafif bir gerileme gösteriyor. Buna karşın Gezi olaylarının ardından yabancı kaynak girişi hızlı bir düşüşe geçiyor. Temmuz sonrasında yabancı kaynak girişi cari açık miktarının da altına iniyor. Burada siyasi etkiyi belirgin bir şekilde görüyoruz.

Yabancı kaynak girişindeki düşüş, Aralık 2013’teki yolsuzluk operasyonları ile daha da hızlanıyor. Yabancı kaynak girişi, Nisan ve Mayıs 2014’te 23 milyar dolar gibi çok düşük bir düzeyde dip yaptıktan sonra durabiliyor.

Yabancı kaynak girişi hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kısmi bir toparlanma gösteriyor. Ancak bu toparlanmanın gücü de yabancı kaynak girişinde ancak 10 milyar dolarlık bir artış yaratabiliyor. Şu anda yabancı kaynak girişi, Gezi olayları öncesinin ancak yarısı kadar.
Sıcak para ve doğrudan yatırımlardaki seyre baktığımızda haziran sonrası artışın esas olarak sıcak para tarafında yaşandığını, doğrudan yatırımlardaki gönülsüzlüğün sürdüğünü görüyoruz.

Bu resim Türkiye’deki siyasi kutuplaşmanın, hukuk devleti konusunda ortaya çıkan kuşkuların ve otoriter yönetim gidişinden duyulan kaygıların, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye artık daha soğuk bakmasına yol açtığını gösteriyor. Siyasetin yarattığı bu atmosfer, gelişen piyasalara fon akışının iyice azalacağı 2015’te Türkiye’nin daha da zorlanmasına neden olacak.


 

Tüm yazılarını göster