Yurt dışı yerleşikler hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedinde (DİBS) iki hafta aradan sonra yeniden net alım yaptılar.
Kısaca yabancılar olarak tanımlanan yurt dışı yerleşikler 2-9 Şubat haftasında 884, 9-16 Şubat haftasında ise 387 milyon dolarlık net satış gerçekleştirmişlerdi. Böylece iki haftadaki net satış 1 milyar 271 milyon doları bulmuştu.
Bu satışın ardından 16-23 Şubat günlerini kapsayan geçen hafta yeniden net alım yapıldı. Geçen haftaki alım, 149 milyon doları hisse senedinden, 241 milyon doları da devlet iç borçlanma senedinden oluşmak üzere 390 milyon doları buldu.
Toplam 808 milyon dolar
Yurt dışı yerleşiklerin yılbaşından 23 Şubat’a kadar geçen sürede gerçekleştirdikleri net alım 808 milyon dolar oldu.
Son haftadaki alıma rağmen, yılbaşından bu yana olan dönemde hisse senedinde net 181 milyon dolarlık satış yapıldı.
Yurt dışı yerleşikler, 23 Şubat’a kadar olan dönemde devlet iç borçlanma senedinde ise yaklaşık bir milyar dolarlık (989 milyon dolar) net alım yaptılar.
Yurt dışı yerleşikler bu yıla hızlı bir giriş yapmış; yılbaşından 2 Şubat’a kadar gerçekleştirilen hisse senedi ve DİBS alımı toplamda 1.7 milyar doları bulmuştu. Ancak 2-16 Şubat arasındaki iki hafta içinde, 2 Şubat’a kadar gelen 1.7 milyarın 1.3 milyarı çıktı.
86 milyar dolarlık varlık
Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedinden oluşan varlıklarının stok değeri 23 Şubat itibarıyla yaklaşık 86 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
Bu tutarın 53.6 milyar doları hisse senedinden oluşuyor. Yabancıların DİBS portföylerinin büyüklüğü ise 32.1 milyar dolar düzeyinde.
FED tedirginliği henüz az
FED’in faiz artırımına bağlı olarak Türkiye ve Türkiye gibi ülkelere olan fon akışının yavaşlayacağı kesin. Ama öyle görünüyor ki yabancılar, Türkiye’nin vermekte olduğu yüksek faizden olabildiğince uzun süre yararlanmakta kararlılar. FED’in faiz artıracak olmasının henüz ciddi bir tedirginlik doğurmadığı gözleniyor.
Bu “az tedirginliği”, “dolgun” faizle sağladığımız gerçeği de ortada.