Yabancılar banka senetlerini seviyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
2012 Kasım ayı sonunda yabancıların (daha doğrusu yurt dışında yerleşik kişilerin) mülkiyetinde olan hisse senetlerinin toplamı 66.1 milyar dolar. Bu hisse senetlerinin 36.6 milyar doları mali kuruluşların hisse senetleri 27.2 milyar doları bankaların hisse senetleri.
Yabancıların portföyünde 7.5 milyar dolarlık holding hisse senedi var.
Merkez Bankası geçtiğimiz hafta içinde yurt dışında yerleşiklerin mülkiyetindeki hisse senetlerinin yıllar itibariyle değişimini gösteren rakamları yayınladı.
2005 Yılında yabancıların portföyündeki hisse senetleri toplamı 33.3 milyar dolar idi. Portföy 2007 yılında 64.2 milyar dolar oldu.2008 Yılında 23.1 milyar dolara geriledi. 209 Yılında 47.2 milyar dolar,2010 yılında 61.4 milyar dolara yükseldikten sonra 2011 Yılı sonunda 39.1 milyar dolara geriledi. 
Merkez Bankası'nın yayınladığı rakamlara göre, 2011 yılında gerileme mali kesim hisselerindeki azalıştan kaynaklandı. Mali kesimdeki yabancı portföyü 34.8 milyar dolardan 18.3 milyar dolara düştü..
2012 Yılının 11 ayında portföyde 27 milyar dolar artış gerçekleşti.
2012 Yılının il 11 ayında, sanayi şirketleri hisse senetlerinde yabancı payında 4.1 milyar dolar, hizmetler kesimi hisse senetlerinde 4.5 milyar dolar, mali kesim hisse senetlerinde 17.3 milyar dolar artış oldu...
Banka hisse senetlerinde yabancı portföyündeki artış 9 milyar dolar.
Yabancıların genelde hisse senedi taleplerinin büyümesi dikkat çekiyor. Bu genel talepte de banka hisse senetlerine özel ilgi öne çıkıyor.
Yabancı yatırımcıların özellikle yabancı fonların banka hisse senetlerine ilgilerinin gerisin de (1) Tabii ki bankaların kârlılığı var ama (2 ) Daha da önemlisi bankaların hesaplarının şeffaflığı.
Bankaların düzenli olarak bağımsız denetim kuruluşları ve BDDK denetiminde olması, düzenli olarak bilançolarının yayınlanması yabancı yatırımcılar için önem taşıyor.
Bizim gibi ülkelerde ailelerin hakim oldukları şirketlerde ailenin bir şirketten diğer şirketine kar transferi olasığı, kar dağıtım politikalarının belirsizliği, fiyatların yükselmesi durumunda ailelerin kendi portföylerinden satış yapma alışkanlıkları yabancı yatırımcıların aile şirketlerinden çekinmelerine neden oluyor.
Yabancıların mülkiyetindeki hisse senetlerinin, borsada yabancı portföyünün büyümesi iyi bir gelişme ama... Aması var. Borsaya yeni hisse senedi girişi çok az iken yabancı payının artması sonucu Türklerin payı ne kadar küçülecektir. Borsa tamamı ile yabancıların hakimiyetine mi girecektir? Bunu tartışmanın zamanıdır.
 
Tüm yazılarını göster