Dolar bir ara 7 lirayı buldu, hadi o düzey geçiciydi, şimdi 6 liraya yakın seyrediyor. Yılbaşında 1.000 dolar getirip Türk menkul kıymetlerine yatırmak isteyen bir yabancının eline 3.800 lira para geçerken şimdi artık 1.000 dolar 6.000 liraya çıkmış durumda.
Yılbaşında gösterge faiz yüzde 14 bile değildi. Oysa şimdi gösterge faiz tam bir kat yukarıda, yüzde 28 düzeyinde.
Bir yabancı için Türkiye’de yatırım yapmak yılbaşına göre çok ama çok karlı. Aslında yılbaşında yatırım yapmış olanlar çok fena zarara uğradı demek daha doğru.
Yılbaşındaki yatırımın vadesinin bir yıl olduğunu varsaysak, 1.000 doların karşılığı 3.800 lira, bu tutara yüzde 14 faiz uygulanacak ve tutar 4.332 liraya çıkacak. Yabancı bu parasını bugünkü kur olan 6 liradan dolara çevirmek istese eline 722 dolar geçecek. Müthiş bir zarar.
Ama bugün gelen için durum öyle farklı ki. 1.000 dolar 6.000 liraya eşit, yüzde 28 faizle de bir yıl sonra ele geçen para 7.680 lira ediyor.
Eğer önümüzdeki bir yıl içinde dolar yüzde 28’den fazla artarsa yabancı yine zarar edecek. Tersi olursa, yani hem faiz düşerse, hem kur artışı çok düşük kalırsa kar katlanacak.
Tereddüt giderilemiyor
İçinde bulunduğumuz günlerdeki kur ve faiz koşulları, yılbaşıyla kıyaslanmayacak ölçüde yabancı yatırımcı lehine. Ama buna rağmen yabancıyı çekemiyoruz. İşte son durum...
Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcılar geçen hafta 196.5 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattılar. Yabancılar son dört haftadır net satıcı durumundalar zaten. Dört haftadaki toplam satış 653.3 milyon dolara ulaştı.
Yabancı yatırımcı gelecekte kurun yine müthiş oynamalar göstermeyeceğine ikna olsa, faizin yüzde 28’in çok üstüne çıkmayacağına inansa yoğun bir giriş yaşanacağı açık. Ama gelin görün ki bu güven bir türlü sağlanamıyor.
Hisse senedinde giriş var
Yabancılar devlet iç borçlanma senedinden çıkarken hisse senedinde ise alımlarını sürdürüyorlar. Geçen haftaki 45.8 milyon dolarla birlikte yabancıların son üç haftadaki toplam net alımları 151.1 milyon dolara ulaştı.