Yabancı yatırımcı bir haftada net 1.3 milyar dolarlık DİBS aldı

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Döviz kurlarında 30 Mart’tan sonra başlayan hızlı gerilemenin yerel seçimin geride kalmasına bağlı psikolojik bir rahatlamadan mı kaynaklandığı, yoksa somut bir nedene mi dayandığı Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklamayla anlaşıldı. Döviz kurundaki gerilemenin altında yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak devlet iç borçlanma senedi piyasasına hücum etmesinin yattığı ortaya çıktı. 

Öyle ki, yılın ilk üç ayında DİBS piyasasından 2.8 milyar dolarlık net çıkış gerçekleştiren yabancılar, bu kez geçen hafta, yani yalnızca beş iş gününde 1.3 milyar dolarlık net alım yaptılar. Yine hisse senedi piyasasında üç ayda 344 milyon dolarda kalan net giriş, bir haftada 524 milyon dolara yükseldi. 

Merkez Bankası, hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi piyasasında yabancıların hareketini fiyat değişimi ve kur hareketinden arındırılmış bir biçimde izliyor. Bu arındırma işlemi yapıldığı için de, yabancıların gerçek hareketini gözlemek mümkün hale geliyor.

İşte fiyat değişimi ve kur hareketinden arındırılmış haliyle, yabancılar 31 Mart-4 Nisan haftasında tam 1 milyar 296 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldılar. Bir kez daha vurgulayalım, bu rakamda fiyat ve kur değişiminin etkisi olmadığı için söz konusu tutar Türkiye’ye getirilen net dövizi gösteriyor.

Rekor kırıldı

Yabancı yatırımcılar ocak ayında DİBS’ten net 598 milyon dolarlık çıkış gerçekleştirdiler. Tutar şubatta biraz daha arttı ve 1.1 milyar dolara çıktı. Mart, en yoğun çıkışın yaşandığı ay oldu. Yabancıların geçen ay DİBS piyasasından gerçekleştirdiği çıkış 1.2 milyar doları buldu. Yani ilk çeyrek toplamında 2.8 milyar dolarlık bir çıkış yaşandı.

Yabancı yatırımcılar bu yıl haftalık bazda en yüksek girişi daha önce 943 milyon dolarla 10-17 Ocak haftasında gerçekleştirmişlerdi. En yüklü çıkış ise 1.2 milyar dolarla 31 Ocak-7 Şubat haftasında yaşanmıştı. 

Yabancıların DİBS piyasasında geçen hafta gerçekleştirdikleri 1.3 milyar dolarlık giriş, bu yılın haftalık bazdaki rekoru oldu.

DİBS’te nisanın ilk haftasında rekor bir giriş yaşanmış olmakla birlikte, yılbaşından bu yana olan toplam hala net çıkışa işaret ediyor. Bu dönemdeki net çıkış 2.1 milyar dolar.

Borsadaki giriş de arttı

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu süreciyle tetiklenen ve 30 Mart yerel seçimine yaklaştıkça siyasi tansiyonun giderek artmasıyla bir anlamda doruğa tırmanan gerilim, aslında hisse senedi piyasasından yoğun bir çıkışa yol açmadı. Asıl etkiyi devlet iç borçlanma senedi piyasasında gördük. 

Yabancıların hisse senedi piyasasındaki net çıkışları ocakta 263 milyon dolar oldu. Çıkış, şubatta 84 milyon dolarda kaldı, martta ise 691 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.
Ancak, hisse senedinde 31 Mart-4 Nisan haftasında ilk çeyrekteki 344 milyon dolarlık net girişi geride bırakan düzeyde, 524 milyon dolarlık giriş gerçekleşti.

Bu tablo ne söylüyor?

Öncelikle vurgulayalım, üstünde özellikle durulması gereken piyasa, DİBS piyasası, hisse senetleri değil. DİBS’te bir haftada yaşanan rekor düzeydeki giriş, bir eğilimi yansıtmaktan elbette uzak. Tek bir haftaya bakarak karar vermek bizi yanıltır. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki, son bir haftada TL’nin bir miktar daha değerlendiği dikkate alınırsa, döviz girişinin devam ettiği söylenebilir. Bu da bizi, yabancının net alıma devam ettiği gibi bir sonuca götürür.

Dikkatli olmakta yarar var. “Yabancı artık dönmeye başladı, hem Türkiye’den daha karlı ülke mi bulacak” diyerek rehavete kapılırsak, yaklaşan Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde yaşanması olası gerginliğin hiç olumsuz etki doğurmayacağı düşüncesiyle hareket edersek, geçen hafta rekor düzeyde döviz getiren yabancı, bir bakarsınız haftaya da daha büyük tutarda dövizle çıkıp gitmiş…

Tüm yazılarını göster