Wuxi Sanayi Bölgesi ve dünyaca ünlü köy - Çin izlenimleri (7)

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com
 
Wuxi şehrinde 06 / 09/ 2012 tarihinde yapılan Türk Çin İş Formu verimli bir şekilde sonuçlanıp Çinli şirketlerle eşleşmeler yapıldıktan sonra, sanayi bölgesi gezildi. Shangai'ye hızlı trenle 45 dakika uzaklıkta bir bölge. 1080 kilometrelik uzaklıktaki Pekin'e trenle 4 saatte varılıyor. Sarı nehir kıyısındaki Nanjing ve Shangai ile birlikte üçüncü şehir Wuxi oluyor. Hangzhou'ya 190 km uzaklıkta. 
Arkasından Ar-Ge merkezi gezildi. Silikon vadisi gezildi ve tanıtımlar yapıldı. Muhte-şem işlerin yapıldığı hemen anlaşılıyor. Dünyanın 500 büyük şirketinden 80 tanesi bu şehirde üretim yapıyor. Hepsinin ismi tabelalarda var. Yarı iletkenler konusunda uzmanlar. Güneş enerjisi konusunda Santex şirketi dünyanın 3'üncü büyük şirketi imiş. Elektronik alanda Sony-Nixon burada üretim yapıyor. Cep telefonlarını parçaları burada üretiliyor. Hard disk sürücüleri ABD firmalarınca burada üretiliyor. Otomotiv yedek parçaları da burada üretiliyor. Bridgesthon firması lastiklerini burada üretiyor. Sharp imalat yapıyor. Yakıt enjeksiyon sistemleri burada üretiliyor. Jeneratör, çamaşır makinası, sensör teknolojik ürünleri, TV üretimleri burada yapılıyor.
Ben ve Kemal ile Mert Oğuzata Çikolata fabrikasına giderken Demokan-Hikmet ve Tahsin Beyin görüşme yaptığı tıbbi görüntüleme cihazları üreten firmaya da bizi ısrarla konuk ettiler. Ki bu firmanın Ortadoğu temsilcisi Rebeka bilahare Ankara'ya geldi ve Kemal'le birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ve Pekin Belediye Başkan Yardımcısı ile Çin Elçiliği yetkililerinin katıldığı Pekin Sanat Topluluğu'nun Gençlik Parkı Tiyatro Salonu'ndaki gösterisine gittik. Muhteşem müzik-opera ve akrobatik gösterilere doyum olmadı.
Çikolata fabrikasının eski ve yeni binasını bir heyet bizi gezdirdi. Bilgiler verdiler. Kullanılan makinaların resimleri çektik. Kemal ve Mert aynı zamanda tercümanlık da yaptılar. Eric, konuları detaylı olarak anlattı. Gana ve Endonezya'dan kakao çekirdeklerini aldıkların, bunları işlemden geçirdikten sonra Avrupa'ya (Almanya, Hollanda, İngiltere), ABD'ye ve Afrika'ya, Güney Amerika'ya toz kakao ve kakao yağı sattıklarını, Asya'da birinci büyük fabrika olduklarını söyledi. Yıllık 45 bin ton kapasiteye sahip olduklarını, yeni yatırımla kapasitelerini artıracaklarını, Çin'in en büyük fabrikası olduğunu, İtalyan ve Alman makinaları ile üretim yaptıklarını, makinaların 8 yıllık olduğunu, 350 kişi çalıştırdıklarını, 26 yıllık marka olduklarını (Huadong) Avrupa Kakao Birliği'nin üyesi olduklarını aktaran fabrika müdürü İşbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Sabahları toplu spor geleneği olan şehir
07/09/2012 sabahı Taihu Göl gezisine otobüsle gidildi. Şehrin en güzel yeri. Wuxi'nin Shanghai'ye benzediği fakat içinde doğanın daha fazla olduğu söylendi. Şehirde koşuşturmaca yok. Trafik rahat. Halk yavaş hareket ediyor, yavaş yürüyor. Yavaş konuşuyor. Memecu diye bir lehçeleri var. Yavaş ol anlamına geliyor. Yiyecekler ucuz. Gayrimenkul fiyatları yüksek, 160 bin dolara iyi bir ev alınıyormuş. Yabancılar 70 yıllığına ev alabiliyor. Bu süre sonunda gerekli vergiler ödendikten sonra süre uzatılıyor. Carrefour popüler bir mekan. Tatlı bir şehir olduğu söyleniyor. Suyu tatlı yemekleri tatlı ve insanları tatlı olduğu için şehre böyle demişler. Lezzetli suyu Taihu Gölü'nden geliyormuş. Şehirde müze, metro, kütüphane var. Sabahları toplu spor yapılıyor. Bunun için meydanlar var. Tai Chi diye bir spor topluca yapılıyor. Caddeler çok geniş. 
Kadınların sözü önde olduğu şehir
Göle halk Tai Tai diyor. Bunun Çincedeki anlamı eş oluyor. Kadınlar kocalarından daha önde olan bir şehir. İş sahibi bile olsalar da evde patron kadınlar. Erkekler ka-zandıkları paraları hanımlara veriyor. Evi kadın idare ediyor. Kahvaltıları erkekler ha-zırlıyor. Alışverişi erkekler yapıyor. Çocuklara da erkekler bakıyor. Tabi ki yemeği de beyler yapıyor. Hanımlar haftasonu alışveriş yapıyor. Onu da keyif gibi yapıyorlar. Okey gibi bir oyun oynamak hanımlar arasında yaygın. Çin'in kuzeyinden tamamen farklı gelenekler var bu şehirde. Kuzeyde erkekler patrondur.
Burada sıralama şöyle oluyor: 1 Çocuk 2 Hanım 3 Erkek. Çin'de 1 çocuk sahibi ol-maya izin olduğu için çocukların üzerine titreniyor. Onlara imparator gibi dav-ranılıyor. Eğer anne ve baba kendi ailelerinin tek çocukları ise ikinci bir çocuk yapmalarına izin verilebiliyor. Çocuk yetiştirmek pahalı bir iş. Devlet 9 yıl ücretsiz eğitim desteği veriyor. Lise ve üniversite masrafları ailelere aittir. Bu nedenlerden dolayı çocuğu olmayan çok aile olduğu söyleniyor. Kuşkusuz yabancılar için çocuk yapma sınırlaması bulunmuyor. 
Şehrin eski bölgesinde Cami benzeri yapılar var. Yeni bölgede ise hem cami hem kilise var, yeşillik çok fazla.
"Sosyalizmin ve Kapitalizmin iyi yönlerini aldık"
Taihu Gölü alan olarak Hong Kong'un 3 katı, 2 bin 400 kilometrekarelik bir alana sahip. Sığ bir göl. Derinliği 2 metre. Göl gezisinden sonra dünyaya örnek olarak gösterilen bir köye gittik. Her hanenin 1 milyon yuanı olduğu belirtildi. Yedi yıldızlı bir otel var. Muhtar çok meşhur biri kişi imiş, Çin Başbakanı bile buraya geliyormuş. Cumhurbaşkanı iki kez teşekkür etmiş. Sanırım adı Hujinla. Helikopter pisti bile var. Heyetimiz onuruna öğle yemeği de verildi. Her masaya 4 kişi hizmet ediyordu.
80 yaşındaki Muhtar bizi ağırladı. Yaşlı bir adam. Altın kaplamalı otelde heyetimize uzun bir konuşma yaptı. Söyledikleri önemli idi. Özetle şöyle dedi;"..Çin hükümeti köylerin gelişimine önem veriyor. Sosyalizmin ve Kapitalizmin iyi yönlerini aldık. Başkasına özenmedik. Kendi değerlerimizi geliştirdik. Zenginimiz var fakirimiz yok. Köylüler bana küfretseler de kızmam. Asla böbürlenmem. Yanlışımı düzeltirim. Hem devlet hem halk için çalışırım. Keza; Komünist Partisi için çalışırım. Turizm alanında işbirliği yapmaya hazırız.." Tabiî ki TÜÇİDER Başkanı da konuşma yaptı. 
Şehre dönüldü. Yine heyetimiz akşam yemeğinde ağırlandı. Şehir gezisi yapıldı. Sokak çalgıcısı iki bayanın sesleri mükemmeldi. Ayrıca herhangi bir adres sorul-duğunda insanlar sizi oraya kadar götürüyorlar ve her türlü kibarlığı yapıyorlar. Hükümet güvencesindeki ayak masajı muhteşemdi. Ayakları sıcak suya daldırıyorlar ve beklettikten sonra bir krem sürüp daha önce eğitimini aldıkları masaj tekniklerini uyguluyorlar. Ayak masajı yaparken hangi organınızda ne gibi bir hastalık olduğunu bile bilebiliyorlar. Masaj sonunda pamuk üzerinde yürüyormuşsunuz gibi bir rahatlık oluyor. 
Wuxi'de yapılan görüşmeleri şöyle sıralayabiliriz;
1. Türk-Çin İş Forumu 
2. Türk iş adamları ile Çin iş adamlarının ikili görüşmeleri
3. Karşılıklı yatırım imkânlarını ele alma görüşmeleri.
4. Wuxi Ticaret Odası ile görüşme
5. Wuxi Dünya Çin Birliği ile görüşme
6. Wuxi Dünya Çin Ekonomi Birliği ile görüşme
7. Wuxi'nin önde gelen Holdingleri ve iş adamları ile ikili görüşmeler
8. Wuxi Belediye Başkanı'nın akşam resepsiyonundaki görüşmeler.
Yukarıda belirttiğim verileri ve izlenimleri önemseyenler ile Türk şirketlerine yarayacak bilgileri merak enedenler sonraki yazılarımı takip etsinler. Daha büyük bir şehir olan Hangzhou izlenimleri çok ilginç.
Tüm yazılarını göster