Başlıktaki isim doğru: Will.i.am.
ABD'de ünlü rapçi müzisyen William James Adams, kendisine bu ismi "uygun" görüyor. Black Eyed Peas (tam çevirisi: Börülce!) grubunun kurucusu, solisti.
Coğrafyanın o diyarında ve müziğin o coğrafyasında ünlü bu arkadaşı, popüler kültürle beslenenler tanır. Tanımayanı da yakınlarda tanıdı: Çip imparatoru İntel, kendisine "Yaratıcı Yenilikler Müdürü" görevi verdi! Bu, şimdiye kadar pop müzikte bir "isim"e verilen en ilginç mevki.
E, peki, kel alaka?
İşin arka planı: Will.i.am, Obama'nın 2008 seçim kampanyasında ön seçimi kazandığı ilk eyalet New Hampshire'da o akşam yaptığı şiirsel konuşmanın şu paragrafını aldı:
"Amerika'da bir şeyler oluyor: Biz, siyasetimizin ima ettiği kadar bölünmüş değiliz. Biz tek bir halkız. Ve birliğiz. Gelecek büyük hayata üç sözcükle başlayacağız, ki bu üç sözcük, (Amerika'nın) bir kıyısından ötekine, denizden, ışıldayan denize kadar duyulacaktır: Evet. Biz. Yapabiliriz."
Şimdi artık çok ünlü "Yes we can" (Evet, yapabiliriz) sözcüğünü ulusun duyduğu konuşması...
Will.i.am, bu paragraftan 4,5 dakikalık bir video yarattı.
Konuşma müzik oldu: Metni, "soul" müzik benzeri bir formata soktu. Arkada Obama konuşuyor. Önde, ABD'de tanınmış sanatçılar, ona uymadan, ama aynı cümleleri mırıldanarak, şarkı gibi tekrarlıyorlar. Ağıt gibi. Aynı zamanda ümit de vaad eden...
YouTube'da sakin ve gösterişsiz bir "soul sound"la ve "hip-hop" havasıyla süren siyah beyaz bir retro video çıktı ortaya... Daha 2008'in başında, Demokrat Parti adaylığına doğru giden Obama'ya, dijital gençliğin verdiği desteğin simgesiydi.
Obama'nın paragrafı: Duyguları, siyasi mesajının tam ortasına mıhlıyor. YouTube kuşağının anlayacağı bir formatla. O dille. O teknikle. O müzikle. 21. yüzyıla özgü bir iletişim inovasyonu bu.
Will.i.am'ın yarattığı video, YouTube'da 2008 Şubat'ında 5 milyon kez tıklandı. Sonraki hesaplara göre 50 milyon kişi izlemiş diye tahminler var.
Toplam sayı zaten artık önemli değil… Ama, bir siyasi nutkun bir paragrafını, bestelemek de değil de, şarkımsı bir ritme sokarak, çeşitli insanlara kelime kelime söyletmek… "Yes we can" nakaratını, bıkıp usanmadan bu ritme yedirmek… Siyasi propoganda amacıyla şimdiye kadarki en yaratıcı ve yepyeni bir işti.
İntel'den davet: Bütün bu arka plan sayesinde şimdi İntel, "Gel bize, ürün geliştirelim. Dijital gençlikle yeni iletişim yolları açalım. Yaratıcılık sürecimize yaratıcılığınla katıl, "dedi.
Will.i.am, Los Angeles'teki "Moda Tasarım ve Pazarlama Enstitüsü"nde okumuştu. 2001'de "i.am" markasıyla giysi tasarımı yapmaya başlamıştı. 2007'den beri "i.am Antik" ve benzeri "yapay" isimlerle bu tasarım işine devam ediyor. Yani arkadaş, sadece hip hop pop değil. 29 milyon CD satmış, 6 Grammy Ödüllü çok-yönlü bir sanatçı o. Televizyon ödülü olan Emmy'i de yukarda anlattığım videodan, 2008 yılında kazandı. "En İyi Yeni Yaklaşımlar" kategorisinde: Yenilikçi prodüksiyon tekniği ve yeni medyayı, içeriği daha zenginleştirmede kullanmasıyla…