H2016 Yılı Verimlilik Haftası kutlamaları ile resmi erk, yerel yönetimler, iş dünyası, sivil toplum, öğrenciler ve vatandaşta bilgi, birliktelik ve seferberlik oluşturma amacıyla ülke genelinde çok sayıda etkinlik yapıldı. Yarışmalarla öğrenciler ve projeleriyle küçük-büyük sanayiciler ödüllendirildi, yaygın etki yaratıldı. Temel amacı sanayinin verimlilik temelli yapısal dönüşümünü hızlandırmak olan “Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı 2015-2018 (VSEP)” kapsamında:
- Verimlilikle ilgili alanlarda politika oluşturma süreçlerini geliştirmek ve izlenebilirliği artırmak
- Eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki uyumu güçlendirmek ve işgücü verimliliğini artırmak
- İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirlerle sermaye verimliliği oranlarını yükseltmek
- Sanayide sürdürülebilir üretim altyapısına dönüşüm sürecinde uygulama ve teknolojileri yaygınlaştırmak
- Üretimin mekânsal organizasyonuyla elde edilen faydayı artırmak; bu doğrultuda bölgesel ve sektörel güç birlikleri oluşturmak
Başta KOBİ’ler olmak üzere firmaların teknolojik donanımlarını, kurumsallaşma, verimlilik uygulama ve Ar-Ge kapasitelerini güçlendirmek hedefleri ile önümüzdeki günlerde 85 eylem daha gerçekleştirilecek. Temiz üretim merkezleri, yeşil organize sanayi bölgeleri, KOBİ’lere yönelik eylemler hevesle beklediklerimizden. Verimlilik kazançtır. Verimlilik istihdamdır. Verimlilik çalışma koşulları iyileştirilmesidir. Verimlilik sürdürülebilir üretime giden yoldur. Verimlilik sürdürülebilir kalkınmadır. Verimlilik emektir. Verimlilik emekçinin yanında olmaktır. Emek için, emekçi için üretimde sürdürülebilirlik uygulaması, diğer deyişle mevcut en temiz ve doğru teknoloji kullanımı ile çalışma ortamı iyileştirilmesi, iş güvenliği ve işçi sağlığı sağlanması ile emeğin yanında oluruz. Bilindiği üzere milyonlarca işçi, hatta çocuk işçi üretimlerde toksik, tehlikeli ve riskli ortamlarda, hiçbir güvenlik önlemi olmaksızın hiçbir seçme şansı olmadan çalışmak zorunda. Olumsuz çok sayıda örneği sıralamak mümkün. “Verimliliği artırmak, insanlar ve çevre üzerindeki riskleri azaltmak amacı ile bütünsel önleyici bir çevresel stratejinin proses, ürün ve hizmetlere sürekli olarak uygulanması” temiz üretim tanımıdır. Üretimde insana, emeğe odaklanma iş güvenliği ve sağlıklı çalışma ortamını da sağlar. Sürdürülebilir üretim “gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tehdit etmemek için, temel insan ihtiyaçlarını karşılayan ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayan ürün ve hizmetlerin, tüm yaşam döngüsü boyunca doğal kaynakların kullanımını, zehirleyici maddeleri, atık ve kirletici emisyonları en aza indirerek üretimi ve kullanımıdır. İnsan ve emek bu tanımlamanın tam merkezidir. Üretimini, prosesini kontrol eden, iyileştiren emeğin, emekçinin her daim yanındadır. Temiz üretim teknolojisi, verimlilik emek ve üreten insan içindir. Emek kutlanmalıdır. Coşmak gerekir. Belli yaşın üstündekilerin anılarındaki hüzün ve acıyı da hissederek yaşadığı her 1 Mayısta, “En Yaşlı Emekçi Dünya” ile geleceğin emekçilerinin hakları da gözönüne alınmalıdır. Güzelim dünyamız ancak sürdürülebilir üretim ve hizmet arzında emeğin hak ettiği yeri bulması ile hem yaşanılır hem de güvenli olur. Çünkü insan için, yine insan üretmekte, tüm emekçiler de yine insan için çalışmaktadır. Emekçiler için sağlanacak her doğru çalışma ortamı, insan kaynaklarının korunması insanoğlunun kendisine saygısı, yerkürenin nimetlerine minnettir. Berekettir. Emeğin olduğu her yerde “Sürdürülebilirlik” kavramı kuvvetle yer almalıdır. Çünkü sürdürülebilirlik emekçi ile emekçinin kocaman evinin, güzelim yerküresinin, dünyasının bugünü ve yarınıdır. Sürdürülebilir kalkınma ile ülkeler büyür, güçlenir ve emekçi hakettiği iş ortamında sosyal hakları desteğinde mutlu yaşar. Emeğin son ürünü mutluluk olmalıdır.
İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam köşesi, SÜT-D işbirliği ile hazırlanmıştır.