Vergide güncel sorunlar (8)

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, 17, 22, 24, 29, 31 Ağustos, 5 ve 8 Eylül tarihlerinde yayınlanan yazılarımızda ( erişebilirsiniz) şu sıralar vergi idaresi ile karşılaştığımız sorunları paylaşmaya başlamış, ilk otuz sorunla ilgili kısa açıklamalar yapmış, (gelen yorum ve paylaşımlarla giderek uzayan) listenin geri kalanlarının başlıklarını zikretmiştim.

31. %05 Götürü gider uygulamasında onlarca yargı kararı görmezden geliniyor

Değerli DÜNYA okurları, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan bir düzenleme gereği, işletmeler ihracat gelirlerinin %05'ine kadar belgesiz harcamalarını kurumlar vergisi hesabında gider olarak dikkate alabiliyorlar.

Bu konuda yayınlanan ilk tebliğde %05'in uygulanabilmesi için ortada, belgesiz de olsa bir harcama olması gerektiği ifade edildi. Daha sonra yayınlanan ikinci tebliğde ise, sadece ilk yıl, şirket kayıtlarında harcama görülmese bile, beyanname üzerinde ihracat gelirlerinin %05'inin götürü olarak indirilebileceği ifade edilmiştir.

İzleyen yıllarda çok sayıda şirket beyanlarını ihtirazi kayıtla verip, uygulamanın sadece ilk yıl değil, izleyen yıllarda da beyanname üzerinde götürü olarak yapılması gerektiğini belirtip dava açmıştı. Açılan bu davaların bildiğimiz kadarıyla tamamı şirketler lehine sonuçlanıp kesinleşti.
Kesinleşmiş çok sayıda yargı kararına rağmen şirketler halen ihtirazi kayıtla beyana zorlanıyor ya da kendiliğinden yargı kararları çerçevesinde uygulama yapanlar cezalı tarhiyatlara muhatap olup tekrar tekrar konuyu yargıya taşımak zorunda kalıyorlar.

Mali İdare'nin ya bu düzenlemeyi kaldırtması ya da yargı kanunları çerçevesinde uygulamaya yön vermesi gerekiyor.

32. Borçla kar dağıtılamaz mı?

Değerli DÜNYA okurları, bir incelemede, şirketin kar dağıtabilmek için borç almış olmasından hareketle, kar dağıtımının gelir getirici faaliyetle ilgili olmadığı, bu nedenle de bu borçla ilgili faiz ve kur farkının gider olarak dikkate alınamayacağı iddia edilmiştir.

Bu iddiayı bilanço mantığını bilenlerin anlayabilmesi ve anlamlandırabilmesi mümkün değildir. Bunun anlamı, şirketin kura dağıtacağı zaman, kasasında para yoksa, stoklarını ya da fabrikasını haraç mezat satmak dışında bir yolunun bulunmadığıdır.

33. Borçla vergi ödenemez mi?

Değerli DÜNYA okurları, şayet borçla kar payı ödenemezse, borçla vergi ödeme konusu da problem yaratacak demektir. Öyle ya, kar payı şirket ortaklarına düşen kısım ise vergi de devlete düşen kısımdır. Kar payı işle ilgili değilse vergi hiç değildir.

Yukarıdaki anlayış doğru ise kredi kullanmakta olan tüm şirketleri huzurlarınızda ihbar ediyorum. Stopajları, KDV'leri, geçici vergileri kredi ile ödeyen şirketler hemen incelemeye alınsın. Benim ihbar ikramiyem de unutulmasın.

Değerli DÜNYA okurları, sizlerle paylaştığım sorunların tamamı kayıt içinde, kurumsallaşmış şirketlerin başına gelen, zorlama uygulamalar.

Adeta bu tür uygulamalarla "kayıt içi" ile mücadele ediliyor gibi bir görüntü çıkıyor.

34. Gümrükte ödenen KDV indirilmeyecek mi?

Değerli DÜNYA okurları, ilişkili şirketlerden mal ithal eden şirketler yapılan incelemeler neticesinde malı pahalı almışsın iddiası ile tarhiyatlarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Geçmişte böyle bir tarhiyat yapılsa bile gümrükte, yüksek tutar üzerinden ödenen yüksek KDV'ler konusunda bir işlem yapılmazken, birden bire fiyatın fazla bulunan kısmı ile ilgili olarak ithalat sırasında gümrükte, devlete ödenen KDV'nin indirilemeyeceği iddia edilmeye başlandı.

KDV ile son zamanlarda yaşanan pek çok konuda olduğu gibi, bu konuda da yasal bir değişiklik olmadığı halde Gelir İdaresi fikir değiştirip cezalı tarhiyatlara başladı.

35. Derneklerin bağış gelirleri ticari kazanç sayılıp bir de KDV hesaplandı

Değerli DÜNYA okurları, dernek ve vakıflar önce ellerindeki taşıtları satmış olmaları ya da likit gelirlerini "repo" yapıyor oldukları için tarhiyatlarla karşılaştılar.

En sonunda da derneğin bağış gelirlerinin (giderler dikkate alınmadan) ticari kazanç sayıldığı, tüm bağış gelirleri üzerinden ayrıca KDV hesaplanması gerektiği iddiası ile tarhiyatlar yapıldığını müşahade ettik.

Listemiz sürekli gelen uyarı ve sorularla uzuyor. Sizlerin de paylaşmak istediği hususlar olursa, paylaşırsanız memnuniyetle yer veririm.

Tüm yazılarını göster