Vera Kobalia'nın daveti

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobalia kadınların örgütlediği bir toplantı için ülkemize geldi. Kendisi ile Gürcistan'ın gelecek planlarına ilişkin söyleşi fırsatı bulduk.

Schvarnadze'ye bir Türk gazeteci tuzak soru yöneltmişti: "Büyük Gürcistan düşünüz var mı?"

Beyaz tilki anında yanıtını vermişti: "Toprak anlamında soruyorsan yok… Entelektüel anlamda soruyorsan, evet büyük Gürcistan düşümüz var!"

Gürcistan bizim ülkemize göre çok küçük bir ülke. Toplam nüfusu 4,5 milyon insandan oluşuyor. Entelektüel anlamda büyük düşleri olan bu komşu ülkede çok olumlu gelişmeler oluyor.

Trans Kafkas Ülkeleri'nin kaderinde her zaman siyasal sorunlar var.

Gürcistan son siyasal olayı Rusya ile olan savaşta yaşadı. Savaş sonrasında ülke kendisini toparlıyor.

Naif nehir kentlerinden biri olan Tiflis'te, Kura ırmağının kıyısında yürür, caddelerde bir akşam gezintisi yaparsanız, geçmişte çöküşü seyrettiğiniz gibi, şimdi de yükselişi, toparlanmayı gözlerinizle görürsünüz.

Yolunuz Batum'a düşmüşse, Karadeniz kıyısının bu kadim kentinde pırıl pırıl caddeleri,sokakları, yüzleri gülen insanları size olumlu şeyler yaşandığını anımsatır.  Gürcistan'ın her yerinde bir toparlanma ve gelişme süreci yaşanıyor. Bütün zorluklara karşın, güvenlik sorununun çözülmesi, rüşvetin kökünü kazmaya yönelik siyasi iradenin kararlılıkla sürdürülmesi orada iş yapanların yakından gözledikleri ve övgüyle aktardıkları gelişmeler.

Vergi sistemi yalınlaştırıldı

Ekonomi Bakanı Vera Kobalia'ya  "Teşvik Sistemleri ve mekanizmalarının kalkınma yaratmadaki önemini" anımsatarak,  yatırımcılara hangi kolaylıkları sunduklarını soruyorum.

"Önce siyasi istikrar, güvenlik sunuyoruz" diyor genç ekonomi bakanı. Sonra işlem maliyetlerini azaltmak için  "…daha önce 19 olan vergi adedini 6'ya indirdik.Vergi sistemini yalınlaştırarak girişimcinin işini kolaylaştırmanın  kanallarını açtık"  diye ekliyor. Değerlendirilmesini sürdürüyor: "…izinleri kolaylaştırdık, lisans sayısını azalttık. Endüstri gelişme bölgeleri belirledik. Özellikle turizm yatırımları için çok uygun maliyetlerde yer tahsis ediyoruz; işlemleri kolaylaştıran önlemler geliştiriyoruz" .

Ekonomi Bakaını Vera Kobalia'dan öğreniyoruz ki Kobuleti ve Anagalia'da belirlenen turistik alanlarda, ücretsiz toprağın dışında yatırımcıya 15 yıl vergi istisnası da sağlanıyor.

Gürcistan maddi ve kültürel zenginlik üretimini hızlandırma konusunda kararlı bir ülke. Önerilecek olumlu her proje ne olursa olsun sıcak bakan bir yönetim anlayışı hakim.

Türkiyeli girişimcilerin ilgisi

Gurcistan'da topraklarınTürkiye'de olduğu gibi çok küçük parçalara ayrılmasının önlenmesi, tarım ve hayvancılık projelerine sağlanan destekleri, bu konuda özellikle Türkiye'den giden yatırımcılara sağlanan kolaylıkların neler olduğunu da ekonomi bakanına soruyoruz.

Turizm, tarım ve hayvancılık yatırımları için açık olduklarını anlatıyor ekonomi bakanı.

Gurcistan'da Gori odaklı orta bölgede,  Kutaisi'den Batum'a  batı bölgesinde, Güney'de Ahalikalaki ve Ahalikise'de ,doğuda  Kaheti'de   değişik fırsatların altını çiziyor Gürcistan Ekonomi Bakanı.  Sonra bir yakınmasını aktarıyor: "Türkiye'den   girişimciler  Güney Avrupa ülkelerine gösterdikleri ilgiyi Gürcistan'a göstermiyor. Biz komşu Türkiye'den gelecek girişimcilerin önünü açmaya, sağlam yatırımlar yapmalara her türlü desteği verme özen göstermeye çabalıyoruz" diyor.

Gürcistan'ın doğusunda Kaheti Bölgesi şarap üretim merkezi… Gori, Haşuri ve Borjomi  kentlerinden oluşan orta Gürcistan'da meyvecilik potansiyeli yüksek.  Batı'da  Kutaisi, Zugdidi, Poti, Batum gibi yörelerde   turizm başta olmak üzere meyvecilik ve  hayvancılık alanında  elverişli yatırım yapılabilecek alanlar var.

Gürcistan yatırım potansiyellerine yönelik ilgi azlığını iki ülke yönetimlerinin çözmesi gerekiyor.

İlgi çekici yatırım alanları

Önce Gürcistan'da yatırım potansiyellerini enine boyuna araştıran, ciddi fikir projeleri geliştirmeye yarayacak araştırmalar yapılmalı. Sağlıklı bilgi olursa, insanlar önlerini görerek bu bölgeye yatırım yapmaya yönelebilir.

Gürcistan'la ekonomik ilişkileri geliştirmek için "çerçeve sözleri" bir yana bırakarak kapsamlı araştırmalara dayalı projelere odaklanılmalı.

Yirmi yıl önce bütün bölgelerini ayrıntılarıyla incelediğim Gürcistan'da bilgilerimi yenilemeye ihtiyacım var. Güncelleşmiş bilgilerle, ilgi çekici yatırım alanları önerebilirim. Ama bugünkü bilgi düzeyimle iddialı genellemeler yapamam. Gürcistan'ın gelişmesi ve istikrarının Türkiye açısından çok önemli olduğunu biliyorum; ona katkı yapmanın bizlerin görevi olduğunu düşünüyorum.

Tüm yazılarını göster