Vaslui maçında bağıran mevkiler

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu ilk maçında FC Vaslui ile mücadele eden Fenerbahçe, sahadan beklediği skorla ayrılamadı. Maç içerisinde zaman zaman zorlanan ve bocalayan sarı-lacivertli ekibin, karşılaşmanın ikinci yarısında ilk 45 dakikaya nazaran daha pozitif bir futbol sergilediği söylenebilir. Maçın geneli için ise yapacağımız tespitleri Fenerbahçe'nin görünen problemleri üzerinden ve iki genel kısma ayırarak vurgulamamız yerinde olacak. Bahsettiğimiz iki genel kısmı şunlar oluşturuyor; dönemsel problemler ve yapısal problemler. "Dönemsel problemler" demekteki kastımız, Vaslui'nin temsilcimize oranla çok daha hazır ve maç pratiği kazanmış şekilde bu maça çıkmış olması. İlk iki haftası geride kalan Romanya Liginde 4 puanla dördüncü sırada bulunan Vaslui, gerek maç kondisyonu bakımından gerekse de taktik uyum açısından bu maça çıkarken Fenerbahçe'nin çok önündeydi. Aykut Kocaman'ın ikinci devrede tempolu oyuncuları sahaya sürerek yaptığı değişikliklerin sarı-lacivertli takıma işlerlik kazandırması biraz da bu yüzdendi. Bu handikabın günler geçtikçe aşılacağı düşünüldüğünde sezon geneli için herhangi bir endişe unsuru içermediği söylenebilir ancak Şükrü Saraçoğlu'nda alınan 1-1'lik skorun Romanya'da korkulu rüya anlamına gelebileceği de aşikâr.
Fenerbahçe açısından asıl önemli olan, "yapısal problemler" şeklinde tanımlamaya çalıştığımız takım kurgusu. İlk ciddi rekabet gösterdi ki, Fenerbahçe'nin bazı mevkilerde şiddetle takviyeye ihtiyacı var. Bunlardan ilki savunmanın merkezindeki önemli eksiklikten doğuyor. Bekir - Egemen ikilisinin forma giymesiyle açık şekilde görüldüğü gibi, topu kesmede son derece mahir olan bu futbolcular geriden oyun kurma konusunda maalesef sınıfta kalmaya mahkûmlar. Bu durumu Vaslui'nin Kadıköy'de kaydettiği golde de net şekilde görmek mümkün. Uzun sezonda Egemen ya da Bekir'den bir tanesinin tercih edilip, mutlaka ve mutlaka ayaklarına hâkim, başarılı pas oranı yüksek ve geriden oyun kurmayı bilen bir stoperin Fenerbahçe'ye kazandırılması gerekiyor. Bu problemin dolaylı şekilde sirayet ettiği orta alanda ise sanki Mehmet Topal'ın gelişiyle "2 Baronili sisteme" dönülmüş gibi. Ortak bir görevi eşit şekilde bölüşen bu ikili, Emre'nin varlığında "defans - ofans" dengesinde bir tarafa ağırlık veren yapılanmayı (Emre ofans, Baroni defans) ayrı başarıyla sergileyemiyorlar. Alex köprü olma adına topsuz olarak orta alana yaklaştığında ise otomatikman "iş bitirici" bölgeden uzaklaşmış oluyor. Savunmanın merkezinde ve defansın önünde bahsettiğimiz sıkıntılar yaşanınca da Fenerbahçe'nin rakip üzerindeki baskısı maalesef uzun soluklu olamıyor. Elbette bu durumda ilk devrede ileri uçta görev yapan Semih'in Kuyt'a nazaran daha statik kalmasının da rolü var. Mevcut durumda en azından Sow formunu bularak formayı teslim alana kadar Kuyt'ın ileri uçta, Mehmet Topuz'un ise sağ önde görev almasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Nihai çözüm için "playmaker" özelliklerine sahip bir merkezi orta alan oyuncusunun transferi elzem görünüyor. Fenerbahçe'nin uzun sezonda karşılaşacağını düşündüğümüz rakipler göz önüne alındığında Vaslui, 25 milyon euro civarındaki takımıyla mütevazı kalsa da en azından omurgayı sağlam kurarak dişli bir ekip olmayı başarmışlar. Kaleci Coman, savunmadaki Varela, iki ön libero Caue ve N'Doye ile ileri uçtaki Niculae bu omurganın önemli isimleri. Fenerbahçe'nin omurgasında ise hala göze batan eksikler var.

Dünya liglerinden haberler
- Orta sahasını Luka Modric ile güçlendirmek isteyen Real Madrid'in yaklaşık 35 milyon euro nakit para ve bir oyuncu teklifine Tottenham cephesinden olumsuz cevap geldi. Hırvat oyuncunun transferi konusunda ısrarcı olan Real Madrid, Modric için Ricardo Carvalho'nun bonservisi ve Nuri Şahin'in kiralanmasının yanında 35 milyon euroluk bir teklifi Tottenham'a sunmuştu. Bu transferi geri çeviren Londra yönetimi, oyuncusu için 50 milyon euro nakit para konusunda ise ısrarcı davranıyor.
- 31 Temmuz tarihinde oynanması gereken Katalanya Süper Kupası önce 26 Eylül tarihine ertelendi sonrasında Espanyol'un bu erteleme kararını kabul etmemesi üzerine bu yıl için iptal edildi. Sıkışık maç takvimini gerekçe gösteren Barcelona, kupa maçının 26 Eylül tarihinde oynanmasını istemişti. Karar için Espanyol'un kararını da göz önünde bulunduran Katalan Futbol Federasyonu ise, kupa maçının bu sene iptal edildiği kararını verdi ve bu kararı resmi sitesinden yaptığı açıklamada duyurdu.
- Inter'in yetenekli savunma oyuncusu Andrea Ranocchia, İtalyan ekibiyle olan sözleşmesinin sonuna kadar takımda kalmak istediğini açıkladı. Ocak 2011'de Genoa'dan 12.5 milyon euroya transfer edilen Ranocchia, Giuseppe Meazza'daki ilk sezonunda vasat bir performans göstermiş ve eleştirilmeye başlamıştı. 24 yaşındaki futbolcu, Lucio'nun da gidişiyle yeni teknik direktörleri Andrea Stramaccioni'nin planları içinde yer alacak gibi görünüyor ve takımdan ayrılmaya niyetli değil.
- Chelsea'nin genç oyuncusu Kevin De Bruyne, daha çok forma şansı bulmak için takımdan ayrılmak istediğini söyledi. 21 yaşındaki Belçikalı futbolcunun kiralanması için İngiliz ekibi ve Werder Bremen arasındaki görüşmeler devam ediyor. Transferi hakkında Bild'e konuşan De Bruyne, "Di Matteo durumumu anlıyor. Chelsea'den ayrılmak istiyorum ve Bremen bence doğru bir seçim" dedi. Didier Drogba ve Salomon Kalou'yu serbest bırakan Chelsea, Marko Marin, Oscar, Eden ve Thorgan Hazard'ı kadrosuna katmıştı.
- Bordeaux'nun 24 yaşındaki hücum oyuncusu Anthony Modeste, gelecek sezon kiralık olarak Bastia forması giyecek. Geride bıraktığımız sezonda Blackburn Rovers'da kiralık olarak 9 maça çıkan oyuncu, kısa Premier Lig macerasının ardından ülkesine geri dönüyor. Modeste'i kiraladığını duyuran Bastia, Fransa 1. Ligi'nde kalıcı bir takım olmak amacıyla Juventus'un eski file bekçisi Landry Bonnefoi'yi de kadrosuna katmıştı.

Türkiye liglerinden haberler
- TFF 1. Lig ekiplerinden Kartalspor, sezon açılış karşılaşmasında Süper Lig'in "Kartal" lakaplı ekibi Beşiktaş ile maç yapacağını açıkladı. Bordo-beyazlı ekipten yapılan resmi açıklamada şu sözlere yer verildi; "4 Ağustos Cumartesi günü 2012 - 2013 futbol sezonu açılışını yapacak olan Kartalspor, Spor Toto Süper Lig takımlarından Beşiktaş'ı konuk edecek. Her iki İstanbul ekibinin yeni transferlerinin de yer alacağı karşılaşma saat 18:00'de başlayacak."
- Bursaspor'da teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın kadroda düşünmediği ve kendilerine kulüp bulması söylenen Yenal ve Tagoe'nin Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmi sitesinde faal futbolcular içinde olmadıkları ve lisanslarının çıkarılmadığı öğrenildi. Yenal, bu muameleyi hak etmediğini söyleyerek yönetime sitem etti.
- Fransız basını Fenerbahçe ile ilgili transfer gelişmelerini aktarmaya devam ediyor. Sarı-lacivertlilerle ilgili Bafetimbi Gomis, Mamadou Sakho, Hoarou isimlerini ortaya atan Fransızlar, bu kez Montpellier'in yıldız savunmacısı Yanga Mbiwa ile ilgili detaylara yer verdi. Fransız basınının iddiasına göre Mbiwa, sarı-lacivertlilere gelmeye sıcak bakmıyor ve yeni sezonda Milan forması giymek istiyor.
- Diego Ribas'ın transferinden maliyeti yüksek olmasından dolayı vazgeçen Galatasaray'ın rotasını Manchester United'ın Brezilyalı futbolcusu Anderson'a çevirdiği iddia edildi. İngiliz kulübüyle 2015'e kadar sözleşmesi bulunan 24 yaşındaki oyuncunun 10 milyon euro civarındaki yüksek bonservis bedeli bu transferin önündeki en büyük engel olarak duruyor. 2010 yılında çapraz bağlarından yaşadığı sakatlıktan dolayı uzun bir süre sahalardan uzak kalan Anderson, o tarihten bu yana inişli çıkışlı bir form grafiği sergiliyor.
- Burak Yılmaz'ın yerine talip olduğu Senegalli N'doye'yi Lokomotiv Moskova'ya kaptıran Trabzonspor, Hoffenheim'da beklenilen çıkışı yapamayan ve yönetimle sorunlar yaşayan 26 yaşındaki Ryan Babel'i hedef seçmiş görünüyor. İleri ucun yanı sıra sağ ve sol kanatta ileriye dönük olarak da görev yapabilen Hollandalı santrforun bonservisi için Alman kulübüne 4,5 milyon euro teklif edeceği belirtildi. Ajax'tan 13 milyon euroya Liverpool'a transfer olan genç oyuncu, geçen sezon dâhil olduğu Hoffenhiem'de 46 maçta 5 gole imza atmıştı.

Tüm yazılarını göster