V mi? W mi? VW mi?

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Meteorologlar  ile ekonomistlerin ortak özelliği nedir?  Her iki grubun da tahminleri bozuk saat misali belli bir gecikme ile tutar.

Küresel kriz sonrasında yapılan tahminler bunun en iyi örneği. Küresel krizin kontrol altına alınmaya başladığı 2009 yılı ortalarındayız. Savaş kazanılmış, barışın ne zaman geleceği tartışılıyor. İktisatçılar üç ana kampa ayrılıyor.

Küresel krizin mali sistemi kırılgan hale getirdiğine inanan kötümserler grubu durgunluktan çıkışı 'U' harfine benzetiyor.  Bu gruba göre  durgunluktan çıkış Japonya'nın tecrübesine paralel tedricen gerçekleşecek.

Karşı kamptaki iyimserler grubu durgunluktan çıkışı 'V' harfine benzetiyor.. Bu gruba göre rekor düşük faiz oranları, merkez bankalarının varlık alımları ve genişleyici maliye politikaları ekonominin durgunluktan süratle çıkmasını sağlayacak.

Temkinliler diye isimlendirebileceğim üçüncü grup küresel ekonominin durgunluktan hızlı çıkacağına ancak var olan yapısal sorunlar ve öngörülemeyen riskler nedeniyle küresel büyümenin kırılgan bir yapıda olacağına inanıyor.

Küresel  kriz sonrası kim haklı çıktı? İlk yıl ekonominin seyri 'U' şeklinde bir büyümeyi destekliyordu. Ardından beklentilerin iyiye gittiği ve 'V' şeklinde bir toparlanmanın ağırlık kazandığı bir döneme girdik. 

Son yıllarda ise büyümede aşağı yönlü risklerin yüksek olduğunun anlaşıldığı 'W' şeklinde bir büyüme anlayışı hakim oldu. 

Tüm yazılarını göster