Uzlaşılan konu sonraki dönemlerde yargıya taşınamaz mı?

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, zaman zaman vergi yargısı aşamasında, vergi idaresi, aynı konuda daha önce uzlaşıldığını bu nedenle, konunun yargıya taşınamayacağını iddia eder.

Tartışmalı durum çeşitli şekillerde tezahür etmiş olabilir.
1. Aynı konuda daha önceki bir dönemde uzlaşılmış olabilir.
2. Uzlaşılmış bir konunun sonraki döneme etkisi olabilir.
3. Uzlaşma talep edilmiş uzlaşılamamış ve yargıya gidilmiş olabilir.
4. Aynı konuda aftan yararlanılmış, bu kez yargıya gidilmiş olabilir.

Aynı konu değişik dönem

Bir konuda, belirli bir dönemle ilgili vergi incelemesi ve akabinde tarhiyat yapılmış olabilir. Mükelleflerin çok büyük bir oranı konuyu öncelikle uzlaşma aşamasında çözmeye çalışmakta, uzlaşılamazsa konuyu yargıya taşımaktadır. Mükellefler çok haklı olduklarına inansalar dahi uzlaşma aşamasında, çok çeşitli saik ve ticari kaygılarla, aslında yargıya taşıyabilecekleri konularda uzlaşabilmektedirler.

Uzlaşıp uzlaşmama kararı verirken en çok takıldıkları husus, bu uzlaşmanın, kendileri için, vergi idaresinin tezlerini kabul anlamına gelip gelmeyeceği, ileriye dönük (sonraki dönemlerle ilgili) olarak konuyu yargıya taşıma imkanını kaldırıp kaldırmayacağı veya sınırlayıp sınırlamayacağı, bu uzlaşmanın sonraki aşamada “emsal” alınıp alınmayacağı, yargının uzlaşmış olmayı kabul veya zayıflık olarak algılayıp algılamayacağı, idarenin bu durumu mükellef aleyhine kullanıp kullanmayacağı hususları olmaktadır.
►Uzlaşma idarenin tezlerini kabul anlamına gelmez
Uzlaşma, ihbarnameye bağlanmış, belirli bir dönemle ilgilidir. Sadece o dönem bir daha tartışma konusu yapılamaz. Sonraki dönemlerde aynı konu yargıya taşınabilir.
Uzlaşılan konuda uzlaşma kapsamında olmayan dönemler yargıya taşınabilir
Herhangi bir konuda uzlaşılmış olması izleyen dönemlerle ilgili olarak, yasal hakların kullanılması konusunda bir sınırlama oluşturmaz.
Uzlaşma sonraki aşamalar için emsal olmaz. Uzlaşılan dönemle ilgili oluşan mutabakat gerek idare gerekse mükellef için bir yükümlülük veya hak yaratmaz.
Uzlaşmış olmak zayıflık veya haksızlığın kabulü olarak değerlendirilemez
Yargı aşamasında, aynı konuda daha önceki bir dönemde uzlaşılmış olmasına herhangi bir anlam atfedilemez.
İdarenin itirazlarının yasal bir zemini yoktur

Sonraki dönemlerin yargıya taşındığı durumlarda, idare, daha önceki dönemlerde uzlaşılmış olmayı gündeme yargıyı psikolojik olarak etkilemek için getirmektedir. Yasal bir zemini yoktur.

Tüm yazılarını göster