Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, yenilikçiliğin tarımsal ticarette de yerini alması gerektiğine inanıyor. Tarımsal ticaretin uluslararası boyutta derinleşmesinin klasik borsacılık anlayışının değişmesini de kaçınılmaz kıldığını ifade eden Çevik, ‘Ürettiğiniz değil sattığınız mal sizindir’ sözünün artık küresel bir gerçeklik olduğunu vurguluyor.
365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan , 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında, bereketli topraklar üzerinde yer alan Türkiye’nin gittikçe büyüyen dünya pazarından daha çok pay alması gerektiğini dile getiren Çevik, “Türkiye’nin 2023 yılına kadar tarımsal üretim değerini 150 milyar dolara, ihracatını ise 40 milyar dolara çıkarması gerekiyor” diyor.
Tarımda kalkınmış olup da sanayide geri kalmış bir ülke olmadığını dile getiren KTB Başkanı Hüseyin Cevik, “Gündelik bakış yerine stratejik ve gelecek odaklı bir bakış açısı; Türkiye’de tarım sektörünü kendi içinde bir değişime ve gelişime yönlendiriyor. Bu süreçte önemli olan, yapısal değişim ve dönüşümün doğru yerde, doğru zamanda yapılmasıdır. Dünya karşı konulmaz bir hızla değişiyor. Bu hıza yetişebilmek için tarım sektörünün sanayi sektörü ile işbirliğini arttırmak gereklidir” açıklamasını yapıyor.
Tarımsal ticarette bir sistem oluşturulursa hem üreticinin hem de tüketicinin hakkının korunmuş olacağını belirten Cevik, “Biz ticareti Medine pazarlarından öğrendik” diyor.
Çevik’in anlatımına göre malını Medine pazarına getiren her üretici üretici kendi maliyetine göre satış fiyatını belirliyor. Bu satış fiyatı üzerine afaki karlar konularak fiyat belirlenmiyor. O dönemde misli misli karlılık haram kabul edildiği için böyle davranılıyor. Bunu ahlaki bir ticaret olarak tanımlayan Cevik, “Bir pazar oluşturularak üretici ve alıcıların bu pazarda buluşması sağlanıyor böyle olunca da fahiş fiyatın önüne geçilmiş olunuyor. 600’lü 700’lü yıllarda ticaret böyle yapılıyordu. Ticarette sömürme zihniyetinin olmaması gerekiyor” diyor.
KTB’nin yenilikçiliğe, küresel gelişmelere dönük çalışmaları başka borsalara da örnek olmuşa benziyor.
Çevik, geçtiğimiz günlerde 28 kişilik bir heyetle gittikleri Erzurum’da tarım ve tarımsal ticaretin gelişmesi konusunda Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu ile işbirliği protokolü imzaladıklarını belirterek, KTB’nin gelişmiş satış sisteminin Erzurum’da da uygulanacağını kaydetti.
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya için yüzünü geleceğe dönmüş kitle örgütlerinin bir şans olduğunu düşünüyorum.