Üniversitelerin tercih karnesi

İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Yıllarca fiilen dershane reklamı haline getirilen üniversite seçme sınavı sonuçlarının açıklaması, bu yıl politikadaki dönüşe uyarak sessizce geçiştirildi. Gençlerin ve ailelerin yıllarca nefesini tüketen üniversiteye giriş maratonunun şimdi en kritik ve gerilimli günleri başlıyor. Yıllarca çekilen ezanın semeresini en yüksek düzeyde almaya en uygun tercihi yapma kaygısıyla kafalar patlatılıyor, taktikler tartışılıyor. 

Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan araç, ÖSYM’nin yayınladığı kontenjan kitabında yer alan bir önceki yıla ilişkin puan ve başarı sıraları. Tercih yapmada kuşkusuz bu bilgi çok önemli. Çünkü bir önceki yılın tercihlerinin ortaya çıkardığı sonut bir resim.

Tercih yaparken gözönüne almakta yararlı olmasına karşın pek dikkate alınmayan bir başka kaynak da üniversitelerin tercih sıralamaları. Bu tablolar, aynı zamanda üniversiteler için de bir tercih karnesi. 

Bu tablolarda hem genel olarak üniversitelerin, hem de tek tek fakülte ve bölümlerin kaç kişi tarafından kaçıncı sırada tercih edildiklerini görmek mümkün. Kontenjanlara göre tercih yoğunluklarının değerlendirilmesi, puan ve başarı sıralamalarıyla yapılan değerlendirmeyi daha da zenginleştirecektir. 

Tercih sıralamalarında Boğaziçi Üniversitesi ilk sırada yer alıyor. Bu üniversiteyi seçen öğrencilerin tercihinde Boğaziçi’nin ortalama sırası 5.64. İlk sıralarda tercih edilmesi doğal olarak bu üniversitelere giriş puanını yükseltiyor. 

Giriş puanını yükselten bir diğer faktör de üniversitenin kontenjanına oranla çok yüksek tercih alması. Bu açıdan liderlik açık arayla Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nde. Geçen yıl sadece 121 kişi alan Kayseri Üniversitesi, bunun 178 katı tercih almış. Kontenjanına göre yüksek tercih alan üniversitelerin, üst sıralardaki tercihlerde de öne çıktığını görüyoruz. Örneğin Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’ni ilk üç sırada tercih edenlerin sayısı bile kontenjanının 59 katı. Yüksek puanlı öğrencilerin öncelikle tercih ettiği üniversitelerin başını Boğaziçi çekiyor. Başarı sıralamasında ilk bin içinde yer alan öğrencilerin 544’ü Boğaziçi’ni, 404’ü Hacettepe’ye girmiş. Geçen yıl Boğaziçi’ne giren tüm öğrencilerin yüzde 30’u ilk bine giren öğrencilerden oluşuyor.

Tüm yazılarını göster