Üniversite mezunu işsizler

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Üniversite mezunlarımızda işsizlik oranı yüksek 29 yaş altı üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 33.1 oranında. Toplam üniversite mezunlarında yüzde 12.1 oranında.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamalarına göre 6 milyon 300 bin üniversite mezunumuz var. Bunların 5 milyon 600 bininin işi var. 770 bini işsiz.

Türkiye’de her ilde en az bir üniversite açıldı, gençlerimiz üniversite eğitimine önem veriyor.

Şimdilerde üniversitelerimizde 5 milyon 400 bin öğrenci eğitim görüyor. Bunların 2 milyon 900 bini erkek, 2 milyon 500 bini kadın. 3 milyon en az 4 yıllık eğitim gören lisans öğrencimiz var. 70 bini doktora eğitimi gören, 330 bin genç lisansüstü eğitime devam ediyor.

Öğrencilerin yüzde 93’ü devlet üniversitelerinde okuyor. 

1983 yılından 2013 yılına 30 yılda üniversitelerden 3 milyon 100 bin lisans, 388 bin yüksek lisans,  64 bin doktora öğrencisi mezun oldu.

Her yıl 220 bin gencimiz üniversiten lisans diploması, 30 bin gencimiz yüksek lisans diploması, 4.500 gencimiz doktora diploması alıyor.

Bunlara ek olarak 250 bin kadar gencimiz ön lisans programlarını bitiriyor.

Genel bekleyiş üniversitelerden mezun olan her gencimizin hemen iş bulabilmeleri.

Üniversite diploması her gence iş imkanı sağlayamıyor.

Çünkü üniversite sayıları artınca, üniversiteler yurtiçine dağılınca her üniversite aynı güçte eğitim veremez hale geldi. İşverenler sadece diplomaya bakmıyor. Üniversite eğitiminin konusuna, diploma sahibi gencin bilgi donanımına göre değerleme yapıyor.

Üniversite diplomasına sahip olan gençlerimiz tabii olarak iş ve ücret konularında seçici oluyor. Bu nedenle üniversite diploması olmayanlar bazı durumlarda daha kolay iş bulabiliyor, daha çok ücret alabiliyor.

Bu sadece bizim ülkemize özgü bir durum değil. Başka ülkelerde de benzer sorunlar yaşanıyor.

Üniversitelerimizin eğitim verme güçlerini yükseltmek, üniversite öğrencilerimizi daha iyi, çağdaş bilgilerle donatarak yetiştirmek zorundayız.

Tüm yazılarını göster