Üniversite kontenjanı artmadı sadece açık öğretim patladı

İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Üniversiteye giriş için tercih maratonu başladı. Adaylar tercih değerlendirmelerini yaparken, girmek istedikleri bölümlerin geçen yılki puan ve sıralamasıyla kendi puanlarını karşılaştırcaklar. Bir de kontenjanlardaki artışı dikkate alacaklar. Ancak kontenjan artışına umut bağlayanlar yanılacak. Çünkü kontenjanlardaki artış niteliksiz bir artış. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı kontenjan kılavuzunda yer alan veriler ile geçen yıl ek yerleştirme de dahil toplam kontenjanları karşılaştırdığımızda toplam kontenjanlar yüzde 8.8 artmış gözükse de tek başına bu rakama bakmak yanıltıcı olur. 

Birincisi artışlar 2 yıllık önlisans programlarında, ikincisi normal eğitimde değil uzaktan eğitim ve açık öğretimde. 2 yıllık önlisans programlarında kontenjanlar yüzde 25.45 artarken, lisans programlarının kontenjanı artmak bir yana yüzde 3.84 azaldı. Devlet üniversitelerinde önlisans kontenjanları yüzde 25.87 artarken lisans kontenjanları yüzde 5.37 düştü. Özel üniversitelerde önlisans kontenjanları yüzde 21.65 artarken, lisans kontenjanlarındaki artış yüzde 4.94’te kaldı. KKTC’deki üniversitelerde ise önlisans kontenjanları yüzde 40.05 artarken lisans kontenjanları yüzde 4.37 azaldı.

Daha umut kırıcı olan ise normal eğitim kontenjanları yerinde sayarken uzaktan eğitim ve açık öğretim kontenjanlarının patlama yapması. Toplamda normal eğitim kontenjanları yüzde 2.03 artarken, gece eğitimi veren ikinci öğretim kontenjanları yüzde 8.83 azaldı. Gece ve gündüz eğitimi arasındaki dengede gözlenen bu iyileşmeyi, açık öğretim kontenjanlarındaki artış fazlasıyla gölgeledi. Toplamda açık öğretim ve uzaktan eğitim kontenjanları yüzde 78.54 gibi çok yüksek bir artış gösterdi. 

Bu durum önlisans programlarında daha keskin bir şekilde yaşandı. Önlisansta normal eğitim kontenjanları sadece yüzde 2.97 artarken, uzaktan eğitim ve açık öğretim kontenjanlarındeki artış yüzde 270.82’yi buldu. Devlet üniversitelerinde durum daha da kötü. Devlet üniversitelerinin önlisans programlarında normal eğitim kontenjanları yüzde 0.49 azalırken açık öğretim ve uzaktan eğitim kontenjanları yüzde 282.23 arttı. Bu yıl devlet üniversitelerinin önlisans bölümlerine giren her üç öğrenciden biri, üniversiteyi dışarıdan okuyacak.

Tüm yazılarını göster