Ünal Tekinalp onuruna karşılaştırmalı şirketler hukuku konferansı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Prof. Dr. Ünal Tekinalp, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden. Özellikle “Ticaret Hukuku”nda öne çıkan bir hukukçu. Geçen hafta ,Ünal Tekinalp ‘in  80 ‘inci yaşgünü vesilesiyle düzenlenen  bir “Saygı Konferansı”nda 5’i yabancı 9 öğretim üyesi şirketler hukuku ile ilgili değişik konularda tebliğler sundu.

Bir  öğretim üyesine 80’inci yılında bundan güzel bir armağan olamaz. Bundan önce de  Ünal Tekinalp’,2003 yılında  “Bilgi Toplumunda Hukuk” başlığı taşıyan 3 ciltlik bir bilimsel yayın ile onurlandırılmıştı.

1958 yılında Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Ünal Tekinalp, 1962 yılında hukuk doktorasını tamamlamasının ardından iki yıl boyunca Berlin Freie Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde uzun yıllar Ticaret Hukuku Bölüm Başkanlığı ve Avrupa Hukuku Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Tekinalp, Bankacılık Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Avrupa Hukuku, Ticaret Hukuku, Şirketler ve Ortaklık Hukuku gibi alanlarda uzmanlaştı.

Kapsamlı bir şekilde bu uzmanlık alanlarında ve bunlara ilave olarak Rekabet Hukuku  ile Yabancı Sermaye Mevzuatı konularında yıllarca danışmanlık hizmeti veren Tekinalp, ALLEA Fikri Mülkiyet Daimi Komitesi üyeliğini de yapıyor. İngilizce ve Almanca bilen Tekinalp’in akademik çalışmaları ve yazdığı çok sayıda kitap hukuk literatüründe kaynak eser olarak kullanılıyor. 48 yıldır İstanbul Barosu üyesi olan Tekinalp Adalet Bakanlığı Türk Ticaret Kanunu Komisyonu Başkanı olarak yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bilim mimarı olarak gösteriliyor.

Prof.Dr.Ünal Tekinalp Bloomberg HT kanalında İpek Kaplan ile yaptığı söyleşide 1956'da Prof. Ernst Kirsch'in mimarlığında oluşturulan ve Hirsch Kanunu olarak bilinen Ticaret Kanunu’nun değişim hikayesini anlatmıştı.

Söyleşiyi yapan İpek Kaplam  ,yıllardır   Hirsch Kanunu  diye bilinen Ticaret Kanunu’nun  "Tekinalp Kanunu" olarak değiştiğini hatırlatmıştı.

1943 yılında Türk uyruğuna geçen Alman asıllı  bir hukukçu olan Hirsch.. Ankara ve İstanbul Üniversitelerinde 20 yıllık hocalık yaparken  Hüümetlere de  çeşitli konularda danışmanlık yapmıştır.

Bloomberg HT  söyleşisi vesilesiyle  Hirsch ‘in  Türk hukukuna katkıları gündeme  gelmiştir.Prof. Ünal tekinalp’in anlatımı ile .. Hirsch Ticaret yasasının oluşturulmasında çok büyük katkıda bulunmuştur. Özellikle Medeni Kanun ile Ticaret Kanunu arasındaki ikilik bu bilim adamının katkılarıyla giderilmiştir. “Atatürk Yasası” nın hazırlanmasını (1951) sağlamıştır. 

Bu yasa ile sadece, çağdaş Türk Devletinin kurucusu değil, fakat aynı zamanda onun fiziksel anısı olan heykeller de, ceza hukukunun yaptırımlarına bağlanarak korundu. Yine CHP'nin Altı okunun Anayasa'ya girişini de sağlamıştır.“Pratik Hukukta Metod” isimli eseri hâlâ yeni baskıları yapılan bir hukuk kaynağıdır.

Prof.Dr.Gülören Tekinalp ile evli olan Ünal Tekinalp’in  Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku,Türk Ticaret Kanunu,Kıymetli Evrak Hukuku,Ortaklıklar ve Kooperatifler Hukuku,Banka Hukukunun Esasları,Bankalar ve Finansal Kurumlar Mevzuatı başlığını taşıyan kitapları ve çok sayıda makalesi var.

Prof .Dr.Ünal Tekinalp’in bir özelliği de  üniversite  ve bilimsel  faaliyetler dışında özel sektörün ticaret hukuku ile ilgili sorunlarına yakın ilgi duyması ve bu konudaki deneyimidir.

Öğretim üyelerinin,bilim adanlarının bu gibi bilimsel toplantılarla ödüllendirilmeli alkışlanacak bir gelişmedir.

Tüm yazılarını göster