Türkiye, dünyada un ihracatında son yıllarda ilk sırada yer alıyor. Bu ihracatın da yarısından fazlasını ağırlıklı Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki üreticiler gerçekleştiriyor. Özellikle Afrika ve Ortadoğu pazarında önemli işler yapılıyor. Geçen yıl un sektörünün hem üretim hem de ihracat açısından iyi bir performans sergilediği söylenebilir. Bu yıl beklentiler çok daha yüksek. Un sektöründe ülkemizde 710 firma var. Ancak 476 firma aktif olarak çalışıyor. Bilinenin aksine sektörün kapasite kullanım oranı gayet iyi seyrediyor. Yüzde 75-80’lerde olduğu ifade ediliyor.
Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği(GUSAD) Başkanı Erhan Özmen ile sohbet ettiğimizde Türkiye’de yeni un fabrikalarının kurulmasına izin verilmemesi gerektiğini, verilecekse de şartlı izin verilmesini gerektiğini belirtiyor. Un sanayisi ile ilgili bir politika üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Özmen, Türkiye içerisindeki yoğun rekabet ve kapasite kullanım oranlarındaki rakamların artık Türkiye'de yeni un fabrikalarının, yeni değirmenlerin kurulmasına gerek olmadığını gösterdiğini ifade ediyor.
Özmen diğer taraftan da mevcut firmaların yani 710 tane kurulu fabrikanın da lisanslandırılması gerektiğini, eğer yeni bir fabrika kurulacaksa önce farklı bir projesinin olmasının daha sonra da aktif veya pasif firmaların lisanslarını satın alarak devam etmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Cazibe Merkezleri Programı konusuna da değinen Özmen, teşvik paketi içerisinde yer alan 23 ilde 80 tane un tesisinin olduğunu yeni un tesislerine gerek olmadığını bu nedenle un sektörünün teşvik dışı bırakılması gerektiğini ifade ediyor.
20 Mayıs tarihinde yani bu cumartesi günü Mardin’de GUSAD ev sahipliğinde bu ve bunun gibi çok farklı konunun ele alınacağı güzel bir toplantı organize edilmiş. Bölgede yer alan sektör temsilcilerinin yoğun bir katılım göstermesi beklenen toplantının açılış konuşmalarını Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GUSAD Başkanı Erhan Özmen ve Mardin Valisi Mustafa Yaman yapacak.
“Hasat öncesi buğdağın geleceği” başlıklı ilk panelde VİCTAM Ortadoğu ve Türkiye Temsilcisi Edip Aktaş moderatörlüğünde TMO Ticaret Daire Başkanı Cihan Soyalp, APK-İnform Agency Bilgilendirme Bölüm Başkanı İrina Kırtız konuşacak.
“Yurt içi&Yurtdışı piyasa dinamikleri ” başlıklı panelde ise Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Serdar Özer, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü, Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ata Toru, GUSAD Başkan Yardımcı Mesut Çakmak, Türkiye Un Sanayicileri Derneği (TUSAF) Yönetim Kurulu Üyesi Şeyhmus Duyan konuşacak.
Sektörün bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacağı, gelecek hedeflerini ayrıntılı bir şekilde ele alacağı organizasyonda un sanayicilerinin sorunlarına daha hızlı çözümler bulunması için de bazı özel kararların alınacağı edindiğimiz bilgiler arasında. DÜNYA Gazetesi olarak organizasyonun ayrıntılarını ve sonrasındaki gelişmeleri siz okuyucularımıza aktarmaya devam edeceğiz.