Uluslararası yatırım pozisyonu

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


 
Merkez Bankası "Uluslararası Yatırım Pozisyonu" tablosunu yayınladı. Bu tablo, ülkenin  döviz varlıkları ile  döviz borçlarını gösterir. Sonuç olarak ülkenin döviz fazlası veya açığı olup olmadığı ortaya çıkar.
 
Ülkenin  döviz varlıkları Türklerin yurtdışındaki yatırımları, parası ve yurtiçindeki döviz birikimleri ile Merkez  Bankası ve bankaların rezervindeki döviz ve altın mevcududur.
 
Ülkenin döviz yükümlülükleri ise yabancıların Türkiye'deki doğrudan yatırımları, portföy yatırımları, bankalardaki döviz mevduatları ile kamu ve özel sektörün kullandığı dış krediler nedeniyle oluşan toplam döviz borcudur.
 
2012 yılı eylül ayı sonu rakamlarına göre Türkiye'nin net Uluslararası yatırım Pozisyonu (varlık ve yükümlülük farkı) eksi 383 milyar dolardır.
 
2012 yılı sonunda  açık 321 milyar dolar idi. Demek ki 9 ayda yükümlülükte net 62 milyar dolar artış ortaya çıkmış.

Varlıklar 23 milyar dolar artarken yükümlülüklerde  85  milyar dolarlık artış olmuş.
 
Nasıl dış borç ve cari açık rakamları milli gelire oranlanıyor ise yatırım pozisyonu net açığı da milli gelire oranlanıyor.
 
Bu oran 2012 yılı sonunda  yüzde 41.5 idi.
Prof. Asaf Savaş Akat, IMF'in denge kur hesaplarında  yatırım pozisyonu açığının milli gelirin yüzde 40'ından daha düşük olmasına dikkat edildiğini  söyler.
Demek ki Türkiye 2012 yılında  sınırı zorlamaya başlamış.
 
Biz genelde  AB tanımlı borç stoğumuzun milli gelire oranına bakarız. AB (27) ülke ortalaması yüzde 59.6 iken, 2012 yılında bizim oranımızın yüzde 39.2 olmasına seviniriz.
 
Tabii ki bu sevinilecek bir gelişmedir. Fakat görülüyor ki,  kredi tanımı dışındaki yükümlülükler hesaba girdiğinde,  döviz riski daha yüksek bir görünüm alıyor.

Tüm yazılarını göster