Ucuz market piyasasında hareket var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Önce bakkallara karşı marketler gelişti. Sonra orta ve üst gelir grubuna satış yapan market zincirleri, ortanın altı gelir grubuna satış yapmak için ucuz market (iskontolu market) mağazaları açmaya başladı.

Zamanla görüldü ki, ucuz market modeli önemli bir model. Bu piyasada geniş bir talep var.

Ucuz market zincirini en fazla geliştiren market grubu Migros'un, Şok markası ile genişlettiği zinciri Ülker'e satacağı konusun da haberler duyulur oldu.

Akla gelen ilk soru, "Büyük potansiyeli olan ucuz market ağını Migros'un neden elden çıkaracağı" oldu.

Koç Grubu durup dururken büyüttüğü ve kârlı duruma getirdiği Migros'u bir yatırım fonuna satmıştı. Yatırım Fonu çok isabetli bir karar ise Bülent Özaydınlı'yı Migros'un başına getirdi. Bülent Özaldınlı'da Migros'u ve onun yan kuruluşu Şok'u şahlandırdı.

Burada Koç Grubu ile Migros'un yeni sahibi yatırım fonunun farkına dikkat etmek gerekir. Koç grubu gibi sermaye grupları Migros gibi kuruluşları uzun dönemli bir yatırım olarak değerlendirir. Yatırım fonları için Migros gibi yatırımlar geçici birer yatırım konusudur. Büyütürler, ya parçalayarak ya da bütün olarak satarlar. Nakde dönerler. Bu nakit ile yeni yatırımlara girerler.

Koç Grubu'ndan Migros'u satın alan yatırım fonunun da Migros'un değerlenmesinde tepe çizgi yakalandığında Migros'u satmasından doğal bir şey olamaz.

Anlaşıldığı kadarı ile Migros'un yan kuruluşu ve markası Şok şimdilerde iyi bir değere ulaştı.

Kaldı ki, Şok gibi ucuz marketleri, Migros gibi orta ve üst gelir grubuna yönelik marketlerle birlikte, aynı anda yönetmenin güçlüğü de büyüktür.

İki market türünde, müşteri kesimi, ürün çeşidi, stok yapısı farklıdır.

Gelir grubu düşük ülkelerde perakendecilik sektörü önemlidir. Gıda perakendeciliği çok çok önemlidir. Çünkü insanlar sınırlı gelirlerinin büyük bölümünü gıda harcaması için kullanır. 73 milyon nüfus her gün yemek içmek zorunda. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane'nin geçen yıl sonu basına yaptığı bir açıklamaya göre, perakendecilik sektörü Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör. 2010 yılında sektörün büyüklüğü 187 milyar dolar

Perakende  sektöründe, 2010 yılında gıda perakendecilerinin payı 96 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Perakende pazarında bakkal-market savaşı devam ediyor.. Bakkal, iş hacmi nedeniyle alımda pazarlık gücüne sahip değil. İş hacmi küçük. Cirosu az olduğundan kâr marjını aşağıya indiremiyor.

Bu şartlarda market, bakkalların önüne çıkıyor. Ancak market her gelir grubunun ilgilendiği stoku hazır tutmaya mecbur. İşte bu durumda da alt gelir grubunun hızlı tükettiği malları satan ucuz marketler, hipermarketlerin ve diğer marketlerin önüne çıkıyor.

Şok'ları satacağı belirtilen Migros grubunun şimdilerde, 1.904'ü yurtiçinde, 27'si yurtdışında toplam 1.931 mağazası var. Yurtiçinde, Şok markası yanında, 462 adet Migros, 13 adet 5M, 166 Tansas ve 11 Macro Center zinciri de bu gruba ait.

2010 faaliyet raporuna göre 1.3 milyar TL özkaynağa sahip olan Migros 4.2 milyar TL yabancı kaynak kullanarak 2010 yılında 6.3 milyar TL satış geliri sağladı. 42 milyon TL net kâr  etti.

Medyaya yansıyan haberlere göre Şok mağazalar zincirine Ülker Grubu, Yıldız Holding talip.

Ülker bisküvisi ile temeli atılan Yıldız Holding, Türkiye'nin en eski gıda firmalarından biri. Şimdilerde yurtiçi ve dışında 53 üretim tesisine sahip. 10.9 milyar dolarlık yıllık iş hacmının 1.3 milyar dolarlık kısmı yurtdışı faaliyetlerden geliyor.

Yıldız Holding'in "Bizim Toplu Tüketim" ismini taşıyan bir mağazalar zinciri var. 54 ilde 111 mağazası olan bu zincir, hızlı tüketim ürünlerinde maliyeti düşürerek toplu satışlarda rekabet sağlamak için kurulmuş ve faaliyetini sürdürüyor.

Şok zincirlerini grup adına satın alacağı belirtilen 'Gözde Finansal Hizmetler AŞ', gelişme potansiyeli taşıyan kârlı şirketlere yatırım yapmak amacını taşıyan bir yatırım şirketi. Sermayesinin yüzde 81.56'sı Yıldız Holding'e ait. Yüzde 18.44'ü halka açık.

Ülker Grubu'nun gıda sektöründe geniş üretim ve pazarlama faaliyeti var. Bu çerçevede, ucuz marketlerde satışa sunulabilecek özel markalarla, özel ürünler üretmesi mümkün. 54 ilde hızlı tüketim ürünleri toptancılığı deneyimi var. 70 ildeki 1.252 Şok mağazası, Ülker Grubu için önemli bir pazarlama ağı. Bu mağazalarda ortanın altı gelir grubuna yönelik, az çeşitle ucuz ürün pazarlarsa, geniş bir tüketici kesimine ulaşabilir.

Tüm yazılarını göster