Ucuz mal satarak büyümek imkansız

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dünya Bankası Türkiye ofisinin desteği ile hazırlanan ”Yüksek Gelir için Ticareti Arttırmak” başlıklı raporda 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek için; 

-Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlere yönelmesinin, 

-Küresel talepteki değişimlerden yararlanabilmek için küresel değer zincirlerinin daha yüksek seviyelerine çıkmasının, 

-Diğer düşük maliyetli üreticiler ile artan rekabeti göğüslemesinin gerektiği belirtiliyor. 

Bunun için de 

-İşletmelerde Ar-Ge yatırımlarının arttırılması ve araştırmalar ile iş uygulamaları arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi gibi yollarla, yenilikçiliğin teşvik edilmesi, 

-Hem mevcut işgücünün hem de işgücüne yeni katılacak olanların becerilerinin daha üst düzeye çıkarılması gereğine işaret ediliyor. 

Türkiye’de iç tasarrufl ar yetersiz ama dış kaynakları kullanarak her yıl milli gelirin yüzde 20’si dolayında yatırım yapılıyor. 

KOBİ sayıları, Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki büyük ölçekli yatırımların sayıları devamlı artıyor. Fakat yapılan yatırımlar genelde aynı sektörlerde, birbirine benzer yatırımlar. 

Yenilikçilikte farklılıkta, daha fazla katma değer yaratmada yarış başlayamadı. 

Tekstil ve giyim sektörü Türkiye’nin önde gelen sanayi sektörü. 52 bin işyerinde 918 bin işçi çalışıyor. Sektör 58 milyar dolarlık üretim gerçekleştiriyor. 

Geliniz görünüz ki, yıllardır sektör belli malların üretimini gerçekleştiriyor. Katma değeri yüksek üretime geçilemedi. Diğer sanayi sektörlerinde de benzer durum var ama tekstil ve giyim sektöründe ürün çeşitleri birbirine benzer olduğu için sanayimizin bütününde olan biteni bu sektörde rakamlarla izleme imkanı var. 

Tekstil sanayiinde eğer ipliği ihraç edersek kilo başına gelir 23.6 dolar. Ama pamuklu mensucat ihraç edilir ise kilo başına ihracat geliri 10.94 dolar oluyor. 

Dokuma gömlek ihraç edildiğinde kilo başı gelir 31.25 dolar oluyor. 

Bütün bunların arkasında kilosu 2.10 dolar olan pamuk ve kilosu 2.23-3.78 dolar olan pamuk ipliği, kilosu 10.94 dolar olan pamuklu mensucat var. 

Türk havlusu yurtdışında çok meşhur. Bolca havlu ihraç ediyoruz. Ama havlunun kilosu 9.23 dolar. Yatak çarşafl arını ve mutfak bezini kilosu 9.55 dolardan ihraç ediyoruz. 
Geliniz görünüz ki, bizim kilosu 24.62 dolardan ihraç ettiğimiz tişörtleri, iç çamaşırları İtalyanlar 57.22 dolardan, bizim kilosu 23.10 dolardan ihraç ettiğimiz kazak benzeri örme eşyaların kilosunu İtalyan’lar 90.14 dolardan, bizim kilosu 31.45 dolardan ihraç ettiğimiz erkek gömleklerini 113.05 dolardan, bizim kilosunu 25.28 dolardan ihraç ettiğimiz erkek elbiselerinin kilosunu 92.59 dolardan, bizim kilosunu 39.49 dolardan ihraç ettiğimiz kadın bluzlarını 152.2 dolardan ihraç ediyorlar. 

Sonuç, birim değeri daha yüksek ürünleri üretmek mecburiyetindeyiz. Ürettiğimiz ürünlerde katma değeri yükseltmek, kalitesi artırarak fiyatı yukarıya çıkarmak zorundayız. 

Türkiye’de toplam ihracatta ihraç ürünlerinin ortalama kilo fiyatı 1.58 dolar. Turquality programındaki nitelikli ihracatçıların ihracat fiyatları kilo başına 2.34 dolar.

Tüm yazılarını göster