Uçurum gitsin limit gelsin

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com
 
Mali konusu nihayet sona erdi. Son birkaç günde gelen satışlar haric piyasanın bu sorunun çözüleceğinden çok şüphesi yoktu.Aslında Çözülmesi değil nasıl çözüleceği önem taşıyordu ve halen de önemli olan bu. Öncelikle Borçlanma Limiti ve harcama kısıntılarının pakette yer almaması nedeni ile en ideal paketin geçtiğini söylemek mümkün değil. Bu nedenle piyasalar önce pozitif tepki verecek ardından bu gerçeği fiyatlayacaktır.Rating şirketlerinin de çok tatmin olduğunu sanmıyorum,süprizlere açık olmak gerek.
Tarafsız bir organ olan Konger Bütçe Ofisi paketle ilgili tahminleri açıkladı. http://www.cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/American%20Taxpayer%20Relief%20Act.pdf linkinde bunlara ulaşabilirsiniz. Title-1 General Extensions başlığında gördüğünüz gibi vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi ile önemli miktarda açık verileceği ön görülüyor. İş Dünyasına sağlanan avantajların (kısmen daha kısa vadeli olmasının da etkisi var) ise bir süre sonra fazlaya dönüşeceği görüşü var. 2. Sayfaya geçtiğinizde Net Changes in Deficits kalemini göreceksiniz. Burada açığın artacağına dair bir ön görü paylaşılmış. 
http://www.taxpolicycenter.org/numbers/Content/PDF/T12-0429.pdf linkinde ise Tax Policy Center tarafından hazırlanmış bir çalışmayı paylaşıyorum. Başlıkta da göreceğiniz üzere bu çalışma Paketin geçmesinden sonra hazılanmış çok kaba bir taslak ve muhtemelen revize edilecektir. Daha kolay anlaşılması için ilk tablo üzerinden gidiyorum. Buna göre ortalama "vergi artışı"  1635 dolara denk düşüyor ve bu 77.1%'nin vergi yükünün artması anlamına geliyor. ABD büyümesinde ilk çeyrekte yavaşlama beklentisi de buna dayanıyor. Paketin geçmesi değil nasıl geçeceği önemli derken kastım da buyudu. Sağ taraftaki rakamlara bakarsanız en üst 1% dilimin ödeyeceği vergide artış  ortalama 73,633 dolar. 0.1%lik kesime gelen yük 443,910 dolar. Bu kesimin vergi sonrası geliri tabloda da gördüğünüz üzere 8.6% azalırken artan vergilerin 26%sini omuzlayacaklar.Ancak tekrarlamakta fayda var bu kesim zaten tasarruf oranı yüksek bir kesim. Aldığını hemen ekonomiye sokan ise daha düşük gelire sahip olanlar (istihdam indiriminin sona ermesi bu kesim için kötü oldu). Kişisel görüşüm ana resimde büyük bir değişim olmayacağı ve ABD'nin de bir borç problemi yaşayarak bono getirilerinin yükselmeye başlayacağı yönünde. Ama kısa vadede elbette olumlu bir adım atıldı. Dow 13600 seviyesini aşabilirse yeni zirveler kaçınılmaz olacaktır. 
 
Tüm yazılarını göster