Eskiden beri var olduğu halde, 2012 gibi ABD'de "aniden" artan uzaktan üniversite eğitimi hakkında geçen hafta bıraktığım yerden devam:
Coursera, edX ve Udacity gibi "öne çıkan" u-eğitim şirketleri, kendilerine dünyadan ortak üniversiteler ediniyorlar. Burada önemli nokta, verilen eğitimin "meslek eğitimi" olmayıp, üniversite lisans eğitimi olması. Meslek ve beceri eğitimini çevrimiçi (online) veren şirketler mevcuttu. Halen de var. Ama MIT ve iTunesU ile başladığı "kabul edilen" u-eğitim konusunda MOOCs adlı uygulama gerçek bir yenilikçilik. (MOOCs=Çok Kalabalık Açık Çevrimiçi Ders).
***
Üç ABD u-eğitim uygulaması içinde en atak ve yaygın olanı Coursera, 33 üniversiteden 214 dersi 2.4 milyon öğrenciye ulaştırıyor. Bu üniversiteler içinde 8'i ABD dışından: İsviçre Lozan Politekniği, Kudüs, Hong Kong, Edinburg, Londra, Kanada'da British Columbia gibi...
Dünyanın düzleştiğini, bu alakasız coğrafya adresleri de gösteriyor işte. Aralarında kaç saatlerce dilimler olan yerler, çevrimiçinde 24/7 ayakta, uyumuyor, bilgi-eğitim hizmeti veriyor.
Amerikalılar kendi u-eğitimlerini dünyaya yayadursunlar, İngilizler, anlı şanlı Açık Üniversite (Open University) uygulamasını 40 yıldır sürdürüyor. Önce televizyondan ders izlemeyle başladılar. Sonra çevrimiçi oldular. Etkili, saygın ve gerçek bir eğitim sistemi. Dünyada ilk kez "çevrimiçi mezuniyet töreni"ni Mart 2000'de yaptılar: 8 ülkede 26 master öğrencisi, törene bulundukları yerde ekran üzerinden katıldılar.
Ama yetmez!.. ABD ile rekabet için 12 İngiliz üniversitesi bir araya gelerek "Futurelearn" ortaklığını kurdular. Bunlar da Coursera v.b. gibi çalışacak.
***
Fransızlar, u-eğitime başlama tarihini taa 1939'a kadar geri götürüyor. Uzaktan Eğitim Ulusal Merkezi (Centre national d'enseignement à distance- CNED) zaman içinde dijitalleşmiş. Şu sırada öğrenci sayısı 203 bin. İlkokuldan başlayarak üniversite sonuna kadar 3 bini aşkın programda eğitim veriyor.
Fransa'da 2001'de hükümet, Kültür Bakanı Jack Lang'in girişimiyle, "dijital kampüsler" kurulmasını kararlaştırdı. Bunlardan 9 bölgede kuruldu. U-eğitimin kapsamı, 2009'da Çevrimiçi Akademi (Academie en ligne) ile okul-aile-toplumu kapsayacak şekilde genişletildi.
Almanya'da 1974'ten beri u-eğitim veren tek devlet üniversitesi: Hagen. Kuzey Ren Westfalya'da. 84,583 öğrencisi var. Berlin Humboldt, Viadrina ("öbür" Frankfurt-am-Oder'de), Wismar, Berlin Özgür Üniversitesi çevrimiçi master eğitimi veriyor. Almanya'da Freiburg ve Avusturya'da Salzburg üniversiteleri, Udacity ile ortaklaşa ders düzenlemesi yaptılar. Ve MOOCs kervanına ucundan katıldılar.
MOOCs u-eğitimde çığır açtı. Bilginin demokratikleşmesi, bilgiye kitlesel erişimin daha yaygınlaşması, erişimin bedava (ya da buna yakın) olması. En önemlisi de, "star profesörler"in bu sistem sayesinde, ilgilenen herkesin ekranına misafir olması. Ve dünyayı anlatması... Bunlar, 2013'ten itibaren yüksek öğrenimdeki yenilikçi sıçramaya işaret eden bir kaç başlık.
Ya "biz" ne yapacağız?