TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB üyeleri olan bitenden nasıl etkileniyor?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomide zor günler yaşanıyor. Döviz fiyatı aldı başını gidiyor. Faizler dolaylı olarak tırmanışa geçti.

Talep daraldı. Büyüme yavaşladı.

Bu olumsuz gelişmeler bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendirir ama, öncelikle parmağı taşın altında olanları, yatırımcıları, üreticileri ilgilendirir.

Tarımda da, sanayide de, hizmetler kesiminde de bu gelişmeler iş çevrelerini olumsuz etkiliyor.

(Basit bir örnek:  Dolar fiyatı yüzde 25 artınca turizmde ne oluyor? İşletmeci TL olarak yüzde 25 daha ucuza yabancıyı yatırıyor, kaldırıyor, besliyor, çarşaf havlu eskitiyor. Buna karşılık yüzde 25 döviz fiyatı etkisinde maliyetleri önemli ölçüde arttığından, aynı döviz geliri karşılığı TL olarak büyük ölçüde zarar ediyor.)

Özel sektörün büyük rakamlarda döviz borcu var. Bankalara büyük ölçüde kredi borcu var. Bütün bunlar (iş hacimleri düşmese de) bilançolarına zarar getirecek.

Bankaların sağlığı, gücü, ekonominin gücüne bağlı. Zayıf ekonomide güçlü banka olamaz.

Reel sektör zarar ederken bankalar kâr edemez.

Bunları bazı ekonomistler, bazı yazarlar dile getirirken, olan bitenden öncelikle zarar görenlerin sesi çıkmıyor. Çıkamıyor.

Çünkü bir sanayicinin bir bankacının, döviz riski, faiz ve piyasadaki durgunluk nedeniyle güç durumda olduğunu açıklaması beklenemez.

Geliniz görünüz ki, onların durumunu anlatacak TÜSİAD, MÜSİAD ve TOBB gibi kuruluşlar var. Bu kuruluşlar sanki ülkede hiçbir olumsuzluk yokmuşcasına sessiz.

Dün TÜSİAD Genel Kurul’u yapıldı. Konuşmalardaki mesajlar ekonomi dışında eleştirilerde ve de isteklerde yoğunlaştı.

Halbuki TÜSİAD’dan beklenen üyelerinin açıklıkla anlatamadıklarını dernek olarak yetkililere ve etkililere anlatmak, açıklamak idi.

Yetkililer ve etkililer Ankara’da oturarak ekonomide olan biteni nasıl izleyebilirler? Kaldı ki şimdilerde dış politika ve iç politika olayları daha da öne çıkar oldu.

Özetle TÜSİAD gibi ülke ekonomisinde ağırlığı olan bir iş kesimini temsil eden kuruluş bile şu veya bu nedenlerle ekonomide olan biteni açıklıkla sergileyemiyor ise, olan bitenin Ankara tarafından anlaşılamaması normaldir.

Tüm yazılarını göster