Dünyada ekonomide yaşanan genel tıkanıklık için çözüm arayışları sürüyor. Birçok ülke ve kuruluş yanında, sivil toplum örgütleri de bu çabalara ve çıkış yolu bulma konusunda destek veriyor. Ülkemizin en büyük ve ekonomiye yön verenlerin oluşturduğu sivil toplum örgütlerinden (STK), TÜSİAD (Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yeni bir yol haritası önerdi.
2017-2018 Geçiş Raporu’nda içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu, Orta Asya’dan, Güney ve Doğu Akdeniz ve Doğu Avrupa’yı içine alan ülkelerdeki bugüne kadar uygulanan ekonomik yöntemlerin yenilenmesi ve çağdaşlaştırılmasına dikkat çekildi.
EBRD Transition Report’u (Geçiş Raporu), her yıl yayınlıyor ve ilgili ülkelere bazı temel noktaların dikkate alınmasını salık veriyor.
Bu raporda en fazla dikkat çeken nokta, siyasal ve demokratik reformların gelişiminin, ekonomide ortaya çıkan gelişmelerle yakından ilgili olduğu ve bu unsurların birbirini tamamladığına dikkat çekildi.
Büyümenin Sürdürülmesi konulu 2017-2018 EBRD raporunda, orta gelir ekonomilerinde, gelir artışlarının yavaşladığı ve bu yavaşlamanın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), aynı gelişiminin üçte biri ile üçte ikisi arasında olduğu gerçeği gözler önüne serildi.
İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu bu 30 ülkenin, büyüme konusunda destek aldığı tüm avantajların artık tükendiğinin vurgulandığı EBRD raporunda, bu kalkınmanın sürdürülebilmesi için, yeni bir takım formüllere yönelmesi, bunun da en başta ithal teknoloji yerine, iç yeniliklerin ortaya serilmesi vurgulandı.
Söz konusu ülkelerde, verimlilik artışındaki yavaşlamanın nedenleri olarak, çok sayıda küçük ve orta boy şirketin, verimsiz çalışması gösterildi.
30 ülkedeki gelişmelerde, ithalat baskısının artışının, birçok firmayı daha verimli ve rekabet edebilir hale dönüştürdüğü gerçeğine parmak basıldı. Bu araştırmalara göre yatırım sermayesinin yaklaşık yüzde 40’ı alt yapı yatırımlarına yönlendiriliyor. EBRD Bölgesi olarak adlandırılan söz konusu bölgelerde gelecek 5 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon 900 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Bu ülkelerin birbirleriyle karşılaştırılması yapıldığında ise, ülkemiz ürün çeşitliliği açısından ve kara yolu ulaşımı açısından, dış pazarlara açılmada, diğer ülkelere göre daha avantajlı görünüyor.
Ekonomilerin büzüştüğü günümüzde, bu raporun getirdiği öneriler ve yeniliklerin, ülkemize neler getirdiğini görmek için, belli bir süreye gereksinim var…