Türkiye’de ilklerden: OSB’de ilk kadın başkan..

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ülkemizde yaşamın her alanında görev üstlenerek sorumluluklarını başarıyla sürdüren kadınlarımızla gurur duyanlardanım... Bugün size bu bağlamda  ülkemizde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ilk kez üstlenen ve bu görevini  başarıyla sürdüren bir iş kadınımızdan söz edecek, kendisiyle yaptığım söyleşiden bir kesitini sizlere aktaracağım.. 

Sayın Fidan Aslan Eroğlu 1999 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nü bitirdi, yüksek lisansını (MBA) Londra’da tamamlayarak iş yaşamına Londra’da dünyanın sayılı perakende gruplarından birinde başladı... Aileye ait tekstil ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Aslanlı Group’a ait Çek Cumhuriyeti’nde konuşlanan VACCO-ASLAN S.R.O.’de iki yıl süreyle üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra İstanbul’a döndü. Aslanlı Group şirketlerinde çeşitli konumlarda yöneticilik yaptı.Fidan Aslan Eroğlu, 2012 yılından beri Türkiye’nin ilk özel organize sanayi bölgesinin olan PAGDER & ASLAN OSB’nin başkanlığını yapmaktadır. Kırklareli Vize ilçesindeki 650 bin metrekare alana sahip PAGDER & ASLAN OSB’nin proje maliyeti altyapı, üstyapı ve sanayi yatırımlarıyla 1 milyar doların üzerinde... Fidan Aslan Eroğlu evli ve bir çocuk annesidir..

Fidan Hanım'dan ülkemizin ilk kadın OSB Başkanı olmak nasıl bir duygu, önce bunu ardından da başkanlığını üstlendiği OSB’yi anlatmasını rica ettim. “PAGDER & ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB), Türkiye’nin ilk özel ihtisas organize sanayi bölgesi ve bunu plastik sanayicileriyle (PAGDER)  kurmak birlikte bizlere mutluluk veriyor, onur duyuyoruz.

Başkası varsa haksızlık etmek istemem ama sanırım, Türkiye’de OSB yönetiminin başında olan tek kadın benim. Bu çok farklı bir duygu, beni arkadaşlarımla birlikte başarıya odaklandıran bir duygu, farklı bir sorumluluk üstlendiğimin bilincindeyim. Yönetim kurulumuzdan aldığım destekle ülkemizin plastik sektörünün gurur duyacağı bir eseri bir büyük projeyi  birlikte başarıyoruz” sözleriyle başladığı anlatımını şöyle sürdürdü Eroğlu: “Üç açıdan mutluyuz: Öncelikle, özel sektörün organize sanayi bölgesi kurmasına yönelik başlattığımız çalışmalarla, bu konuda mevzuatın oluşmasına ön-ayak olduk ve ülkemize yeni bir OSB modeli kazandırmaya önemli bir katkı verme şansı bulduk. Diğer bir mutluluğumuz ise, tüm dünyada geleceğin de en önemli sanayilerinden biri olan plastik sanayimizin gelişmesine büyük katkı sağlayacak; plastik sanayicilerimize uygun ve doğru bir yatırım ortamını yarattık. Doğal bir sektörel kümelenmeyle, birlikte çalışmadan doğacak sinerjiye sahip olunacak bir OSB oluştu. Elbette iş dünyasının içinde bir insan olarak dostlarımızın PAOSB üzerindeki yatırımları, en az PAOSB yatırımımız kadar bizleri mutlu ediyor. 

Mutluluğumuzun bir başka yönü ise, Kırklareli’nin Vize ilçesine yönelik heyecanımız.

OSB ile birlikte Vize’ye istihdam geliyor, orada yaşayan insanlarımıza da katkı sağlamış oluyoruz. Vize Meslek Yüksek Okulunda plastik bölümü açılıyor. Hem endüstriyel, hem sosyal hem de eğitim alanında, kısaca yaşamın bütün alanlarında katkı sağlayan bir işi yürütüyoruz. Parsellerimizin tamamını katılımcılarımıza tahsisini gerçekleştirerek kendilerine temsili tapularını verdik. 

Memnuniyetle söylemeliyim ki, genişleme projemiz de start aldı, başvuruları toplamaya başladık. Bunun genişleme alanıyla daha da artacağını düşünüyoruz. İlk etapta istihdam sayısının 6 bin 500 kişi olduğunu düşünürseniz, bölgesine ne kadar büyük bir katkı sağlayacağını tahmin edebilirsiniz. PAOSB önemli ve avantajlı bir proje, OSB’lerin sahip olduğu bütün kanuni  teşviklerin yanında  İhtisas OSBlere yönelik tüm teşviklerden de  yatırımcılarımız yararlanabilecekler. Buna ilave olarak özel OSB olarak hızlı karar alma ve yönetim kolaylığına sahibiz. Katılımcılarımız, diğer kamu OSB’lerindeki kısıtlara tabi olmadan yatırımlarını geçekleştireceklerdir. Alt yapı yatırımları da önümüzdeki günlerde başlayacak... Kısa süre içinde sanayici dostlarımızın temel atmaya başlayacağı bir aşamada olacağız. PAOSB, elbette kamu kurum ve kuruluşlarımızın da el vermesiyle, katkısıyla hayata geçti. Kırklareli ve Vize’deki  merkezi ve yerel idarelerimiz de bize çok destek veriyorlar. Bunlara ilave olarak birkaç alanda nakdi olmayan katkılara ihtiyacımız var. Örneğin, bölgeye katkı verecek bir proje olan PAOSB’a, yol, su, enerji hizmetlerinde İl Özel İdaremizin bugüne kadar verdiği desteğin devamını arzu ediyoruz. Yerel yönetimlerimiz  ve Trakya Kalkınma Ajansı  ile birlikte çalışmak istiyoruz.”

Başarılarına yakından tanık olduğum ülkemizin ilk kadın OSB Başkanı Fidan Aslan Eroğlu’ndan ve değerlendirmesinden bir bölümünü aktarmaya çalıştım...

Tüm yazılarını göster