Türkiye yabancı yetenekleri cezbetmiyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Yetenek, küresel iş piyasalarının en önemli parametrelerinden birisi. Bu nedenle karar verici merciler bu konuyu daha derinlemesine anlamaya çalışıyorlar. Bu süreçte ölçülebilir araçlara duyulan ihtiyaç da artıyor. GTCI de bu ihtiyaca cevap veren bir araç.

Global Yetenek Endeksi GTCI; Uluslararası İşletme Okulu INSEAD, Singapur İnsan Sermayesi Liderlik Kuruluşu  (HCLI) ve İnsan Kaynakları çözümleri sunan Adecco'nun hayata geçirdiği bir endeks.

Yeteneği geliştirme, cezbetme ve elinde tutabilme becerisini ölçmeye yönelik uluslararası bir sıralama olan GTCI, 109 ülkeyi kapsıyor, dünya nüfusunun yüzde 87.4’ünü, dünya GSYİH'sının ise yüzde 97’sini temsil ediyor. GTCI, karar vericilerin, devletin, işletmelerin ve kar amacı gütmeyen organizasyonların yetenek ve işi eşleştirmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Nihai hedefi ise etkin eğitim politikası ve insan kaynakları yönetimi ile ülkelerin yeteneği yanlış eşleştirmesini önlemek ve global pazarda rekabetçi kalmalarını sağlamak.

GTCI sayesinde ülkeler, kendilerini komşuları ve diğer piyasalar ile kıyaslayabiliyor; zaman içindeki gelişimlerini takip edebiliyor. 

Global Yetenek Endeksi 2015-2016'nın sonuçlarına bakalım:

- Türkiye araştırmanın, 63. sırasında yer alıyor. Yaratıcı yeteneğe ev sahipliği yapma konusunda potansiyele sahip ülkeler arasındayız. Global bilgi becerileri konusunda ise 45. sırada yer alıyoruz. Orta gelir düzeyindeki ülkeler ile kıyaslandığında, Türkiye fırsat sunma konusunda gücü olan bir ülke ve bu konuda 51. sırada yer alıyor. Türkiye'nin en büyük zayıflığı yurtdışı kaynaklı yeteneği cezbedemiyor oluşu. Aşması gereken en büyük zorluk ise eğitim.

- Avrupa ülkelerinin GTCI sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. İlk 25 ülke arasında 16’sını Avrupa ülkeleri oluşturuyor. İsviçre ilk sıraya yerleşirken, Singapur ikinci, Lüksemburg üçüncü sırada yer alıyor. AB üyesi olmayan ülkeler arasında Singapur’u takiben ilk 10’da, ABD dördüncü, Kanada ise dokuzuncu sırada yer alıyor.

- Araştırmaya göre, yetenek rekabetçiliğinin en önemli bileşenlerinden birisi açık görüşlü olmak. İlk üçte yer alan İsviçre, Singapur ve  Lüksemburg, küçük olmalarına rağmen, ticari anlamda oldukça açık görüşlü, insana hak ettiği şekilde, özellikle eğitim açısından, yatırım yapan ülkeler.

- GTCI sıralamasında AB üyesi olmayan lider ülkeler genel olarak 2 gruba ayrılıyor. ABD, Kanada, Yeni Zellanda, Avusturalya ve İsrail gibi göçmenlik yasaları oldukça elverişli olanlar ve Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi ekonomileri “yetenek merkezi” olma konusuna odaklanmış ülkeler. 

- Mobil olmak yetenek gelişiminin anahtar unsuru haline gelmiş durumda.

- Başarılı yönetim uygulamaları yeteneği cezbedebilme konusunda etkin rol alıyor.

- İnsanlar farklı iş fırsatlarına koşarken, iş fırsatları da yeteneğin olduğu yere doğru hareket ediyor. Bilişim teknolojileri fiziksel iş lokasyonunun önemini azaltmış durumda. Global yetenek havuzundan en iyi yeteneği seçerek, herhangi bir yerden çalışmasını sağlamak mümkün hale geldi.

- Genç jenerasyonlar globalleşmeye son derece yatkınlar. İş tatmini ve başarı için seyahati ön koşul olarak görüyorlar. 

Tüm yazılarını göster