“Türkiye dört ayağının üzerine düşmeyi başaran bir kedi gibidir”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, “Türkiye, aksaklıklar ya da ters giden durumların kendine zarar vermesine izin vermeyecek kadar akıllıdır. Ülkenin uzun dönemde ekonomik olarak daha da güçleneceğini düşünüyorum” diyor.

Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, “Bütün yükselen pazarlar risklidir, ancak Türkiye avantajlı yükselen pazarlardan biridir” diyor ve ekliyor: “Türkiye her zaman dört ayağının üzerine düşmeyi başaran bir kedi gibidir. Yani aksaklıklar ya da ters giden durumların kendine zarar vermesine izin vermeyecek kadar akıllıdır.”

“Ülkenin uzun dönemde ekonomik olarak daha da güçleneceğini düşünüyorum” diyen Gaunt, orta ve uzun vadede yabancı yatırımcıların Türkiye’ye akışının etkilenmeyeceğini ve Türkiye’nin gelişmekte olan ekonomisiyle cazibe merkezi olmaya devam ettiğini söylüyor.

Chris Gaunt ile İngiltere-Türkiye ilişkilerini, Türkiye’nin son dönemde ‘riskli ülkeler’ arasında isminin geçmesini konuştuk. Yorumları oldukça olumlu:

İngiltere’nin Türkiye  iştahı artıyor

 “İngiltere ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler konusunda iyimserliğimizi koruyoruz. İngiltere için Türkiye’de, Türkiye için ise İngiltere’de ticari olarak yapılabilecek çok iş var. Bu bölgeyi Türkiye’den daha iyi anlayan bir ülke olamaz. Türkiye yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. İç pazarı daralan İngiliz şirketleri için Türkiye’de çok büyük bir kapasite var. Türkiye, bölgenin en kuvvetli iş pozisyonuna sahip. İngiltere’nin ekonomik krizle ile birlikte 2008 yılından beri süren Türkiye iştahı artıyor, ekonomik vizyon pozitif yönde ilerliyor.”

Türkiye’nin inovasyonda lider ülke olma potansiyeli yüksek

“Türk yatırımcıların Birleşik Krallık’ta ki yatırımları oldukça düşük fakat büyüme trendinde. Türkiye’den gelen yatırımcılar İngiltere’de başarıya ulaşıyor.  Grup Florence Nightingale Hastaneleri, Londra’da bir klinik açıyor. Türk perakende markalarının ilgisinde yükseliş var, seramikte Eczacıbaşı ve Vitra markası öne çıkıyor. Silk&Cashmir, Kahve Dünyası, HDM Steel gibi Türk şirketleri İngiltere’de başarılı sonuçlara ulaştılar. Türk yatırımcılar İngiltere’deki şirketlerden know-how almak için Ar-Ge bölümlerini ziyaret ediyorlar. İngiltere’de yatırım yapmak isteyen Türk ihracatçılar İngiltere’deki üniversiteler ile koordine çalışabilirler. Ar-Ge çalışmalarında başarılı bir ivme yakalandığı takdirde Türkiye’nin bölgede inovasyonda lider ülke olma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum.”

Londra’daki birçok finans kuruluşu İstanbul’da olmak istiyor

“Türkiye, Avrupa’nın en hızlı gelişen ekonomisine sahip. Yatırımcılar için çok uygun yatırım alanları var. Üreticiler için düşük maliyetli işgücü imkanları mevcut. Özellikle altyapı, teknoloji, sağlık, danışmanlık gibi gelişen sektörlerde İngiliz yatırımcılar için cazip fırsatlar var. İş yönetimine iyi imkanlar yarattığı için ulusal şirketlerin bölgesel merkezleri Türkiye’de. İngiltere özellikle ‘İstanbul Finans Merkezi’ projesine oldukça destek veriyor. Londra’daki birçok finans kuruluşunun İstanbul’da olmayı düşündüğünü biliyorum. Kısa vadede konuşmak gerekirse, önümüzdeki altı ayın oldukça kritik bir süreç olduğunu düşünüyorum. Önümüzde yerel seçimler var. Fakat yine de ticaret devam ediyor ve edecek.”

Yabancı yatırımın Türkiye’ye akışı etkilenmez

“Bütün yükselen piyasalar risklidir ancak Türkiye avantajlı yükselen pazarlardan birisi. Türkiye’deki yabancı yatırımcılar ekonomik büyümeye katkı sağlıyor. Ülkenin uzun dönemde ekonomik olarak daha da güçleneceğini düşünüyorum. Türkiye her zaman dört ayağının üzerine düşmeyi başaran bir kedi gibidir. Yani aksaklıklar ya da ters giden durumların kendine zarar vermesine izin vermeyecek kadar akıllıdır. Orta ve uzun vadede yabancı yatırımcıların Türkiye’ye akışının etkileneceğini düşünmüyorum. Gelişmekte olan ekonomisiyle hala cazibe merkezi olmayı sürdürmekte olduğunu söyleyebilirim.”

Tüm yazılarını göster