Türk ihracatçıları dünya pazarına Almanya'dan çıkma avantajını değe

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Dalgakıran Kompresör'ün sahibi olan Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği (OİAB) ve Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran, Almanya'nın Ahlen kentinde iki yıldır boş duran bir fabrikayı sayın almış.

Böylelikle Avrupa'da sanayici KOBİ sahiplerinin şirketlerini devredecek üçüncü veya dördüncü kuşak bulamadıkları, Türk şirketlerinin bu tesisleri düşük maliyetle alabileceği yönündeki görüşlerin somut bir örneği gerçekleşti.

Dalgakıran, burada düşük bir yatırımla montaj tesisi olarak kullanacağını söylemiş. Türkiye'deki fabrikasından parçaları Almanya'ya göndereceğini anlatan Dalgakıran, "3.5 milyon Euroluk yatırım yapacağız. Makine parçalarının orada montajını yapıp, Alman menşeli olarak ihraç edeceğiz. Almanya'da Hertz diye bir markam var. Orada montajı yapılacak makineler bu markayla satılacak" demiş.

Dalgakıran, "Her ne kadar Türk makine üreticileri yüksek kalite standartlarına ulaşsa da dünya genelinde 'Alman Malı' imajı hâlâ iyi çağrışım yapıyor. Fabrikanın sahibi yaşlanmış.Çalıştıracak kimse yokmuş. Biz de fırsatı kullandık" diyor.

Dalgakıran "Alman malı imajının birçok pazarda iyi para ettiğini,aynı kompresörün Hindistan'a Almanya'dan satmaları halinde Türkiye'ye göre yüzde 20 daha fazla fiyata satabileceklerini "söylüyor.

Dalgakıran ve başında bulunduğu Anadolu makine İhracatçıları Birliği tanıtım Grubu uzun süredir Türk makine sanayi ürünlerinin içeride ve dışarıda tanıtımı için çaba gösteriyor.

Dalgakıran'ın Almanya'da bir tesis satın alması, sadece makine sektöründeki üreticiler için değil,ihracat pazarında söz sahibi olmak isteyen her sektördeki girişimci için örnek alınacak bir gelişmedir.

- Başka pazarlara AB içindeki bir ülkeden ,hele hele Almanya'dan ulaşmak daha kolaydır.Daha avantajlıdır.

- Özellikle makine, elektrikli aletler ve benzeri sektörlerde "Alman Malı" etiketinin ,markanın önünde sağladığı bir avantaj vardır.

- AB ülkelerinde ve özellikle Almanya'da üretimde ekonomik ölçekli tesislere doğru bir yönelme vardır. Küçük ve orta boy işletmeler bu nedenle kapanmak veya el değiştirmek durumundadır.

- Son yıllarda nufusun yaşlanması ile Almanya'da girişimciler işi bırakmak eğilimine girmiştir. Yaşlanan nufus kalifiye işci bulmayı da zorlaştırmaktadır.

- İşte bu tabloda her sektörde satılık küçük ve orta boy işletme vardır.

- Başta tekstil ve giyim eşyası üreten firmalarımız olmak üzere hemen her ihracatçı bu gelişmeleri değerlendirmek zorundadır.

Bütün bunlar Türk markasından vazgeçme anlamına gelmez. Türk markası AB ülkelerinden de dünyaya pazarlanabilir.

Tüm yazılarını göster