Türk Androloji Derneği'nin "Mazerete Son" kampanyası kamu

Yavuz DİZDAR yavuz.dizdar@dunya.com

Günümüz koşullarında erkeklerde sertleşme sorunu sık rastlanan bir durum; 40 yaş üzeri erkeklerin yüzde 52'si belirli bir derecede sertleşme sorunu yaşamakta. İlerleyen yaşla birlikte sertleşme sorununun görülme sıklığı ve şiddeti artış gösteriyor. Yaşlanmayla birlikte sertleşme sorununun ortaya çıkması normal olarak algılanmakta ve bu nedenle hastalar tedavi arayışından uzak kalmakta. Sertleşme sorunu tanısı alan hastaların yalnızca yüzde 10'u sertleşme sorunu için herhangi bir tedavi almakta. Öte yandan sertleşme problemi sıklığı dünyada giderek artmakta, 1995'te sertleşme sorunu olan erkek sayısı 152 milyon iken bu sayısının 2025 yılında 356 milyon olması beklenmekte. Dünya üzerinde sertleşme sorunu sıklığı bölgeye göre değişiklik göstermekte. Japonya, İtalya, Finlandiya gibi ülkelerde rastlanma sıklığı yüksek. Oysa sertleşme sorunu yaşayanların çoğu uygun tedavi ile iyileşebilmekte. Bu noktadan hareketle, Türkiye'de erkek cinsel sağlığı alanında önemli çalışmalar yapan Türk Androloji Derneği, Lilly İlaç'ın katkılarıyla halkın bu konuda bilinçlendirilmesini amaçlayan bir kampanya başlattı. "Mazerete Son" kampanyası, halkı sertleşme sorununun tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmeyi ve tedavi için doktora yönlendirmeyi hedefliyor. 

Başka hastalıkların belirtisi de olabiliyor

"Mazerete Son" kampanyasının basın toplantısında konuşan Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, kampanyanın hastalık bilinirliği ve tedavi yöntemleri hakkında kadın ve erkekler üzerinde önemli bir farkındalık yaratacağına inandıklarını söyledi. Kadıoğlu, "Sertleşme sorunu ülkemizde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bugün Türkiye'deki 40-70 yaş arası erkeklerin yaklaşık yüzde 70'inde görülmektedir. Bu hastaların yüzde 33.2'si hafif, yüzde 27.5'i orta, yüzde 8.5'i ise ağır derecede sertleşme sorunu olan kişilerdir" açıklamasında bulundu. Bu rakamlara göre ülkemizde görülen "hafif" sertleşme sorunu ABD'de görülen sıklığın iki katı düzeyinde. Türkiye'de 2010 verilerine göre 40 yaş ve üstü 8.1 milyon erkekte sertleşme sorunu var. Sorun yaşla birlikte daha fazla şiddetlenmekte.

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman'ın verdiği bilgilere göre ise, bireylerin yaşam biçimi ve sağlık durumu, nikotin içeren madde ve aşırı alkol kullanımı, ilaç bağımlılığı, uyku bozuklukları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, penisteki bozukluklar, karaciğer ve böbrek yetmezliği, nörolojik ve psikolojik hastalıklar sorunu tetikliyor. Sertleşme sorunu ciddi bir hastalığa da işaret edebileceğinden altta yatabilen organik nedenler mutlaka araştırılmalı. Sertleşme sorunu örneğin ciddi koroner hastalığından 2-3 sene önce ortaya çıkabiliyor. Hipertansiyonluların yüzde 68'inde sertleşme sorunu varken, sertleşme sorunu olanların da yüzde 60'ında hiperlipidemi bulunmakta. Diyabetliler normal popülasyona göre dört kat, prostat hastaları ise 3 kat risk altında.

En sık dile getirilen mazeret "geçim sıkıntısı"

Bu yılın başında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da yaşayan 20 yaş ve üzeri kadınlarla, 35 yaş ve üzeri erkekler arasında gerçekleştirilen araştırmanın en çarpıcı sonucu sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 77'sinin tedavi için hiçbir şey yapmaması.

Araştırmaya göre, kadınların yüzde 79'u ve erkeklerin de yüzde 86'sı sertleşme sorununu kimseyle konuşmayı tercih etmezken, kadınlar konuyu daha çok arkadaşlarıyla konuşuyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre tedavi gören erkeklerin yüzde 58,3'ü ilaç kullandığını, yüzde 22,2'si beslenmesine dikkat ettiğini, yüzde 19.4'ü sigarayı bıraktığını/azalttığını, yüzde 11.1'i alkolü bıraktığını/azalttığını ve spor yaptığını söylüyor. Erkeklerin yüzde 51'i sertleşme sorununu eşleriyle hiç konuşmuyor, yüzde 45'i ise sorunun ilişkilerini etkilediğini düşünüyor. Kadınların ise yüzde 29'u sertleşme sorunu nedeniyle ilişkilerinin etkilendiği görüşünde. Araştırmaya göre sertleşme sorunu yaşandığında hissedilen en yoğun duygu utanma. Erkekler ayrıca başarısızlık ve yaşlılık duygusunu da yoğun olarak hissettiklerini söylüyor. Yanıtlar arasında, ilişkinin artık eskisi gibi olmayacağı, hastalanma duygusu ve eşlerin arasının bozulacağı endişesi gibi hisler de yer alıyor. Erkekler sertleşme sorunu yaşamalarının en büyük nedeni olarak geçim sıkıntısını gerekçe gösterirken kadınlar ise sorunun en temel nedenini günlük yaşam stresine bağlıyor. Sertleşme sorunu ile ilgili detaylı bilgiye ve araştırma sonuçlarına www.mazereteson.com web sitesinden ulaşmak mümkün.

Tüm yazılarını göster