Turizm sektörü krizde ama...

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Söylenenlere bakılırsa, ülke turizmi güç kaybediyor. Bizce yanlış bir yaklaşım. Zira Türkiye bir uçtan diğer uca, bir uygarlıklar coğrafyası. Tarihsel ve kültürel değerlerin doğal güzelliklerle koyun koyuna kucaklaştığı kendine özgü bir turizm cenneti. Eğer, turizmde söz sahibi ülkelerle yarışı sürdürmek istiyorsak, her şeyden önce önyargılı bu tür yaklaşımlardan uzak durmamız ve de, sektörün çözüm bekleyen sorunlarına el atmamız gerekir.

Doğru... Turizmde değişim dönemi yaşanıyor. Dünya turizmi güneşin, kum ve denizin yanı sıra artık doğa ve kültür turizminin de tadını çıkarmaya başladı. Kısacası sektör, dünyanın her yerinde çeşitlendirilmiş turizmden para kazanıyor. O nedenle olsa gerek ülke ekonomisinin geleceğini turizmde görenler hayli fazla. Bu görüşte birleşenlerin tek isteği ise doğal değerlerin yanı sıra tarihsel ve kültürel değerlerin de altyapı sorunlarından arındırılması ve biran önce turizme açılması… Evet, sektörde kriz var. Terörün de etkisiyle ülke turizmi talihsiz bir süreçten geçiyor. Karamsar olmak ya da rutinlerle uğraşmak yerine, çözüm önerilerinin masaya yatırılarak, yapısal sorunlara çözüm yolları aranması gerekiyor. Kayseri, ticareti sinai üretimle iç içe yürüten bir kent. Ancak ne ticaret ne de teknoloji donanımlı üretimden yoksun sinai sektör, bu gidişle kent ekonomisinin gelişip büyümesinde daha etkin bir rol üstleneceğe benzemiyor. Yani turizm, Kayseri için gelecek vadeden bir sektör. İl zengin turizm potansiyeline sahip. Getiri açısından bakıldığında, turizm ve hizmet sektörü hep ön plana çıkıyor. Ancak ne var ki, kentte bu potansiyeli gereği gibi değerlendirememiş olmanın ezikliği yaşanıyor. İşte bu nedenle, turizme yönelinmesine ve de alternatif yeni yatırımlarla sektörün önünün açılmasına ihtiyaç var. Tabii turizme odaklı yapılaşmada çevresel uyuma ve kültürel etkileşime özen gösterilmesi kaydıyla...

Unutmayalım... Ülke turizmi geçen elli yılda sıfır yataktan 807 bin belgeli turist yatağına, turizmde iddialı çoğu ülkeyi geride bırakıp, 40 milyon turiste ve de yılda 35 milyar doların üzerinde turizm gelirine ulaşabilme başarısı göstermişse, bunu kaybedildiği söylenen potansiyel dinamiklerine borçlu.

Tüm yazılarını göster