Bütün bir kış mevsimi boyunca turist bekleyen kişi ve kuruluşlar, yeni turizm mevsimine umutla girmeye hazırlanıyor. Artık mayıs ayına şurada günler kaldı. Hele hele 1 Mayıs'ın çok uzun bir tatil dönemi olduğu Rusya'da gelecek turistlere umut bağlayanlar nerdeyse gün sayıyorlar.
İşte tam bu ortamda ülkemiz ardı ardına çeşitli talihsizlikler yaşamaya başladı yeniden. Bunların başını şimdilik Almanya çekiyor. Referandum öncesi gerilen sinirler kimi zaman sonucu olumsuz olabilecek tepkilere dönüşüveriyor aniden.
Almanya ve Rusya ikisi birlikte toplam ülkemize gelen her dört turistten birini yolluyor. Uçak krizinin yol açtığı gerginlik 2015 yılında 3 milyon 649 bin olan Rus turist sayısının, 2016 yılında 866 bine gerilemesine yol açtı. Buradan baktığımızda, Rus turist sayısı tam tamına yüzde 76 oranında bir gerileme yaşadı.
Şu sıralar Rusya ile politik gerginlik bitmiş gibi görünse de, Rusya'da, medyanın aleyhimize yayınları ve olumsuz propagandası sürüyor. Halka, Türkiye'ye gitmemeleri ve giderlerse terör nedeniyle, canlarının tehlikede olduğu olgusu pompalanıyor. Bütün bunlara ilaveten, Rusya ekonomik anlamda belini henüz düzeltebilmiş değil. Bu nedenle, kimi kanallardan 5 milyon Rus bavulu elinde Türkiye yolunda haberleri pek gerçekleri yansıtmıyor.
Kaldı ki resmi verilere göre sadece Rusya'dan değil, BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerinden gelen toplam turist sayısında da ciddi gerileme var. Verilere göre daha önce 8 milyon 850 bin olan BDT'li turist sayısı 2016 yılında yüzde 30 oranında bir gerileme ile 6 milyon 670 bine düştü.
Almanya cephesine gelince, en çok turist gönderen bu ülke ile yaşanan politik gerginlik, ister istemez tabana doğru yayılma eğilimi içine girmiş vaziyette. 2014 yılında 5 milyon 250 turist ile en üst sırada yer alan bu ülke, bunu izleyen 2015’te bu sayıyı daha da artırarak 5 milyon 580 bine ulaştırmıştı.
Geride bıraktığımız 2016 yılında yaşanan talihsizlikler ve terör olayları, Alman turist sayısının hızla azalmasına yol açmış ve yıl toplamında gelen turist yüzde 30 gerileyerek, 3 milyon 890 bin olmuştu.
Aynı şekilde AB ülkeleri turist sayısı da 2014 yılında 16 milyon 376 bin iken, önce 15 milyon 870 bine ve ardından da yüzde 35 gerileme ile 10 milyon 360 bine gerilemişti.
Almanya ile yaşanan kriz iyi yönetilemezse, geçtiğimiz yılı umutsuzlukla kapayan turizm sektörünün, bu yıl daha tomurcuk vermeden solması tehlikesi yaratabileceğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Aksi taktirde, parasını cebine koyan Alman turist, Türkiye dışında kendine çok çok farklı seçenekler yaratmakta geç kalmayacaktır. Garsonundan, domates üreticisine, otel işletmecisinden, şoförüne kadar değişen sektörlerden milyonlarca kişi, yöneticilerin atacağı adımı nefeslerini tutarak izliyor...