Geçen yıl ikinci yarıdan itibaren uygulamaya konulan parasal sıkılaştırma esaslı ekonomik program kapsamında faiz rekor düzeye yükseltilirken kurların stabil hale gelmesi ile TL’de yaşanan değerlenme, ekonominin üretim ayağına yönelik ara malı ithalatından sonra tüketime yönelik ürünlerin ithalatına da fren yaptırdı.
Merkez Bankası politika faizinin kademeli artışlarla yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye çıkarıldığı, TL’de dövize sepetine karşı değerlenme yaşanan son bir yılda, ara malı ithalatında program öncesi başlamış olan düşüş ivmesi aylar itibarıyla hızlanarak devam etti. Tüketim malı ithalatında ise program öncesi dönemde aylar itibarıyla rekor düzeylerde yaşanan artışlar giderek hız kesti ve söz konusu ithalat ilk kez bu yıl temmuzda yıllık bazda düşüşe geçti.
Son bir yılda toplam ithalat hacmi, en büyük bölümü oluşturan ara mallarındaki düşüşe bağlı olarak önceki bir yıllık dönemdeki hacmin yüzde 8 altında kaldı. Tüketim malı ithalatında ise son aydaki düşüşe rağmen yıllıklandırılmış hacimlere göre yüzde 26 dolayında artış bulunuyor.
Merkez Bankası’nın, Türk lirasının Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepet karşısındaki ağırlıklı ortalama değerini nispi fiyat etkilerinden arındırarak elde ettiği Tüketici Fiyatları (TÜFE) bazlı Reel Kur Endeksi’ne göre temmuz ayında yüzde 1,5 değerlenen TL’de son bir yıldaki değerlenme yüzde 29’a ulaştı.
Reel kur endeksinin 2003 itibarıyla 100 kabul edilen, Temmuz 2023’te 48,76’ya inmiş olan değeri, son 12 ayda sürekli yükselerek Temmuz 2024 itibarıyla 62,90’a kadar çıktı. Buna göre TL’nin döviz sepeti karşısındaki değeri hala 2003’ün altında olmakla birlikte son bir yılda önemli oranda arttı.
Reel kur endeksi baz alınarak TL’nin döviz sepeti karşısındaki değeri Temmuz 2023 itibarıyla 100 kabul edilirse, bu yılın temmuz ayı itibarıyla 129’a çıkmış bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geniş ekonomik kategorilerin sınıflaması (BEC) bazındaki dış ticaret verilerine göre, üretime yönelik yapılan ve yıllar itibarıyla ithalat faturasında en büyük kalemi oluşturan ara malı (hammadde) dış alımında son bir yılda aylar itibarıyla kesintisiz olarak düşüş yaşandı.
2023’ün başlarında aylık 27 milyar dolara yakın düzeyleri gören ara malı ithalatı, marttan itibaren düşüşe geçmişti. Program döneminde ara malı ithalatı Temmuz 2023 itibarıyla önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 düşüşle 22,4 milyar dolar oldu ve izleyen aylarda da süren düşüş trendi ile temmuzdaki aylık hacmin hep altında seyretti.
Ağustosta yıllık bazda yüzde 16,5 düşüşle 21,6 milyar ve eylülde 24,3’lük sert düşüşle 19,6 milyar dolara gerileyen söz konusu ithalatta son bir yılda aylar itibarıyla en sert düşüş ise yüzde 28,9’la bu yıl ocakta yaşandı. Söz konusu ithalat bu yıl haziran ayında 17,4 milyar dolarla son üç yıllık dönemin aylık bazda en düşük düzeyine indi, temmuz ayında da yüzde 9,2 düşüşle 20,4 milyar dolar oldu.
Yeni ekonomik politikaların geçerli olduğu 2023’ün ikinci yarısından itibaren nihai tüketim mallarının aylık ithalatı ise giderek hız kesmekle birlikte, bu yıl temmuza kadar artış ivmesini korudu.
Geçen yıl temmuzda yıllık bazda yüzde 99,6’la rekor bir artış kaydederek 4,7 milyar dolarla en yüksek aylık düzeylerinden birini gören tüketim malı ithalatı, izleyen aylarda artmaya devam etti. Önceki yılın aynı aylarına göre ağustosta yüzde 44,1, eylülde yüzde 37,2 artan tüketim malı ithalatı, ekimde yüzde 78’le aylar itibarıyla yeni dönemin en yüksek ikinci artışını kaydetti.
İzleyen aylarda ise tüketim malı ithalatında yıllık artışlar kısmen hız keserek kasımda yüzde 39,7, aralıkta yüzde 26,7, bu yıl ocakta yüzde 13,6, şubatta yüzde 26, martta yüzde 19,4 oldu. Nisanda yüzde 34,1 artan tüketim malı ithalatı, yüzde 20,1 arttığı mayısta 5 milyar dolara yaklaşarak son bir yılın en yüksek aylık düzeyini gördü. Tüketim malı ithalatında yıllık artış ivmesi haziran ayında yüzde 5’e düştü. Temmuz ayında ise söz konusu ithalat yüzde 3,1’le 25 ay sonra ilk kez düşüş kaydetti.
Ağustos 2023 başı ile bu yılın temmuz sonu arasındaki bir yıllık dönemde Türkiye toplam 343,8 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Toplam ithalat önceki bir yıllık döneme göre yüzde 8,1 azaldı. Ağustos 2022-Temmuz 2023 döneminde toplam ithalat 374 milyar dolar olmuştu.
Sanayi başta olmak üzere ekonominin üretim ayağında kullanılan ve toplam pastada en büyük payı alan ara mallarının ithalatı bir yıllık dönemlere göre yüzde 15,8 düşüşle 284 milyar dolardan 239,2 milyar dolara geriledi. Yeni yatırım eğiliminin göstergesi niteliğindeki sermaye (yatırım) malı ithalatının yıllık tutarı ise önceki bir yıllık döneme göre yüzde 8,1 artışla 52,5 milyar dolar oldu.
Temmuzdaki düşüşe rağmen tüketim malı ithalatının son bir yıldaki hacmi de önceki on iki aylık döneme göre yüzde 25,9 artışla 51,8 milyar dolara ulaştı. Buna göre yıllık bazda tüketim malı ithalatı yatırım mallarını yakaladı. Tüketim mallarının önceki bir yıldaki toplam ithalatta yüzde 11 olan payı, son bir yılda yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.
Tüketim malı ithalatının üçte birden fazlasını ithal otomobiller oluşturuyor. Dayanıklı, yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları ile esası yiyecek, içecek olan işlenmiş ya da işlenmemiş ürünler, motor benzini ve hafif yağlar ve sanayiyle ilgisi olmayan araç ve gereçler bu kapsamda yer alıyor.