Tüketim artışı bütçeyi besliyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ocak-Ağuston döneminde, 7 aylık sürede bütçeden 259.9 milyar TL harcama yapıldı.Gelir toplamı 259.6 milyar TL oldu. Yedi aylık bütçe 231 milyon TL fazlalık verdi.

Yıllık bütçe hedefi 361 milyar TL harcama, 332 milyar TL gelir ve 29.4 milyar TL açıktır.

Devletin harcamalarını, bütçe geliri sınırlar. Gelirden fazla harcama bütçe açığını büyütür. Büyüyen bütçe açığı  borçlanmayı getirir.

İşte bunun için yıllık bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’ün altında kalması istenir. Bizim bütçe açığımızın milli gelie oranının küçüklüğü, ekonomimizin en başarılı yanıdır.

Harcamak kolaydır. Gelir toplamak zordur.

Ağustos ayında  harcamalar 35 milyar TL iken, gelir 31.9 milyar TL oldu. Bütçe 3.1 milyar TL açık verdi. Fakat aylık hareketler, ayın özelliğini yansıtır. Önemli olan yıl sonu dengesidir.

Hükümet sıkı para politikası güttüğüne göre ve de tüketimdeki canlanma sürdüğüne göre, 2013 yılında bütçe açığının tahminlerin de altında kalması mümkündür.

Yılın ilk 8 ayında KDV ve ÖTV vergilerindeki artış ile özelleştirme gelirleri bütçeyi güçlendirdi.

Yılın tamamında 4 milyar TL özelleştirme geliri beklenirken, ilk 8 ayda 8.3 milyar TL özelleştirme geliri tahsil edildi.

Önemli olan KDV ve ÖTV artışları. Bunlar bütçe geliri bakımından önemli ama, ekonomideki hareketi gösteriyor.

Dahilde alınan KDV ve ÖTV artışı iç piyasada satışlardaki canlılığı, ithalde alınan KDV artışı ithalatdaki hareketi gösterir.

Yılın ilk 8 ayında bir yıl önce dahilde alınan KDV artışı yüzde 2.6 iken, bu yıl yüzde 22.4 oldu. ÖTV artışı yüzde 6.4'den yüzde 24.1’e yükseldi. İthalde alınan KDV artışı geçen yıl sıfır idi, bu yıl yüzde 29.6 oranında.

Evet bu vergi geliri artışları bütçe için iyi ama, ekonomide sağlıksız gelişmenin göstergesi.

Bir başka dikkat çeken gelişme, ilk 8 ayda hükümetin yatırım harcamalarındaki artışın büyüklüğü.

Özetle 2013 yılı bütçe uygulaması mali disiplini gösteriyor.Sekiz ayda denklik korunmuş, fakat bütün bunların arkasında iç talepte, ithalata dayalı bir canlılığın işareti var.

Bu canlılık ise döviz talebini artıran bir canlılık.

Tüm yazılarını göster