Tüketiciye odaklı iyi gazetecilikle güvenilir haber üreten yaşayacak

Garbis KEŞİŞOĞLU DÜNYA'DA MEDYA garbis.kesisoglu@dunya.com

Medya dünyasındaki ve bu dünya ile bağlantılı teknolojilerdeki gelişmeler baş döndürücü bir hız kazanırken dijitale önem vermeyen geleneksel basının durumu iyice gerililiyor, çıkmaza giriyor.

Mevcut koşullarda haber yayıncılarının, rahatlıkla "çılgın" diye nitelenebilecek dijital rakiplerle dolu yeni çevredeki rekabet koşullarına süratle adapte olmaları gerekiyor. Bu noktada, öncelikle şu tesbitte buluşmakta yarar olmalı:

- Olaylara ve politikaya bakış açısı günün koşullarının etkisiyle değişen tüketicinin isteklerine cevap vermek zorlaştı. Yeni ortam, editörlerin eski alışkanlıkla sayfaları klasik dış ve iç haberlerle doldurma devrini artık tarihe gömdü...

- Gününmüz tüketicisinin ilgisini yazılı basında yoğunlaştırabilmek için, haber sunumunda yeni yollar bulmak gerekiyor.

- Amerika'da son dönemde, haberler içeriklerinin hikaye (öykü) diye adlandırılan bir dokuda hazırlanması konusu ön plana çıktı... Haberlerin bu şekilde sunumunun, tüketici beklentilerine cevap verip vermediği tartışması yoğunlaştı... Buna paralel olarak, yazılı basının sorunlarıyla boğuşulurken, kaliteli ve içerikle uyumlu şekilde görselliği önemseyen gazeteciliğin önem kazandığında birleşildi.

- Kaliteli ve tüketici odaklı gazetecilik sayesinse yeni okuyucu ve aboneler bularak güven verici gazetecilikle onları " markaya sadık " birer tüketici haline getirebilmek...

Gazetecilik topluma güven vermeli

Yazılı basının geleceği açısından öne çıkan kurtuluş formülü işte bu... Formülün omurgasını ise - altını çizerek belirtiyoruz - "güven verici gazetecilik" kavramı oluşturuyor. Çünkü günümüzün provokatif koşullarında haber kaynağının güvenilir olması, tüketici için özel önem kazanıyor. Bu güveni sağlayabilen mecra da ilgi topluyor ve öne çıkıyor. Geleneksel basın, nihayet dijitale geçmeden yaşam şansının kalmadığını gördü... Yazılı basının dijital ve görsel (sanal gerçeklik dahil) gazetecilik

ile harmanlanıp birbirini tamamlamasıyla güçlü bir marka oluşturulması halinde bu işten kazanç sağlayabilmek hala mümkün... Hiç kuşkusuz, donanımlı gazetecilerle "tüketici odaklı" iyi gazetecilik yapmak ve haber kaynağı olarak toplumda güven yaratıp saygınlık kazanmak koşuluyla...

Demek ki, "tüketici odaklı" ve "güvenilir" olacaksınız. İşte, günümüz gazeteciliğinin olmazsa olmaz iki kilit kavramı... Ve bu iki kavram aynı noktada buluşuyor: Tüketicinin, halkın yanında yer alacaksınız... Başta "gerçeği bilmek" hakkı olmak üzere, toplumun çıkarlarını savunacaksınız.

İyi habere tüketici para ödüyor

Haber yayıncıları, dijital ile kıyasıya rekabet ortamında, haber içeriklerinin tüketiciye odaklı sunumunu yeniden keşfediyor. Yayınlarda tüketicinin ön planda olması, reklamverenleri de markaya bağlıyor .

Çünkü en nihayetinde reklamverenlerin temel amacı, geniş bir tüketici kitlesine ulaşmak.. Yayın politikası bunu sağlıyorsa, reklamveren de aynı doğrultuyu benimsemek durumunda oluyor.

Oysa geleneksel basılı gazetelerde, reklmverenlerin arzuları yayın politikasında gözetilen bir unsur du. Şimdiyse tüketici beklentileri ana belirleyici oluyor.

Amerika ve iskandinavya'da kaliteli gazetecilik yapıldığı ve yalan haberlerden uzak durulduğu takdirde, tüketici içerik için ödeme yapmaktan çekinmiyor.

Hatta pratikte görülebiliyor ki, ödeme duvarları yükseltiliğinde abone sayısı artıyor... Yeter ki, tüketici o haber kaynağına güven duysun...

Bu duruma örnek olarak, Amerika' da The New York Times, The Wall Street Journal, Washington Post'un yanı sıra İskandinavya'da Schibsted ile İngitere'de Financial Times gruplarını gösterebiliriz. Bütün bu gruplar, tüketicileri güvenli habercilik sayesinde yanlarına çekerek yüksek ödeme duvarlarına rağmen okunma oranlarını artırmayı başardılar.

Amerikan başkanlık seçimlerindeki Trump karşıtı sert politika sayesinde, dijital yayın konusunda dünyanın başarılı aktörlerinden biri olan New York Times, inanılmaz bir dijital abone sayısına ulaştı.

Yalan haberlere karşı savaş açtığını ilan edip güvenilir ve doğru haberleri vereceği taahhüdünde bulunan gazete, halen 3 milyon (dijital ve basılı) aboneye ulaşmış durumda. New York Times'ın kosepti, abone ve tüketicilerle ilişki üzerine kurulu... Gazete halen online sayfalarında bakış süresi ve reklamveren beklentileri gibi unsurlardan çok tüketici ihtiyaçlarına odaklanıp abone sayısını sürekli artırarak 2020'de toplam 10 milyona ulaşmanın hesaplarını yapıyor.

Bu büyük hedefe ulaşabilme yolunda gazetenin başkanı Arthur Sulzberger Jr. ile genel yayın müdürü Dean Baquet tarafından hazırlattırılan 2020 raporuna göz atmamızda fayda var

Editörler toplumun nabzını tutmalı

Raporda dünyanın çok hızlı değiştiği, bu tempoya uymanın hatta önüne geçmenin şart olduğu belirtilerek, editör ve muhabirlerin yeniden dijital eğitimden geçirilmeleri , böylece kültürel dönüşüm ve görsel gazetecilik hakkında köklü bilgi sahibi olmalarının sağlanması üzerinde duruluyor. Editör sayısının azaltılması, buna karşılık muhabirler sayısının artırılması öneriliyor.

Bugün New York Times'da editörler iki gruba ayrılıyor. "Arka plan editörleri", içeriğin gelişmesine katkıda bulunuyor, muhabirlerin haberleri hazırlamalarında koordinasyon sağlayarak onlarla fikir alışverişi yapıyor. Diğer grubu oluşturan klasik editörler ise içeriğin tüketiciye ulaşmasından önceki son kontrolu sağlayarak hatalı bir haberin sisteme girmesine engel oluyor.

New York Times yönetimi, şimdi sayıları 100 kadar olan arka plan editörlerin işlerine son verip onların görevlerini editörlere devretmek, böylece tasarruf edilecek 50 milyon dolarla yeni muhabirler almak, yeni dijital planlamalarla atılım yapmak, video ve sanal gerçeklik konularına ağırlık vermek istiyor.

İşe alınacak dijital deneyimli muhabir ve editörlerin, gazeteye toplum içindeki bağlılığı geliştirebilmek için, tüketicilerle sürekli iletişim halinde bulunacakları bir çalışma düzeni içinde olmaları arzu ediliyor. Bu stratejiye uyum sağlayamayanların süreç içinde " maalesef " masalarını kaybedeceği belirtiliyor.

Silikon vadisini izle, işini iyi yap

Tüketici eğilimleri konusunda ellerinde sayısız veriler bulunan Facebook, Amazon, Google gibi devlerin karşısında başarılı olmanın tek yolu, artık Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nden geçiyor.

Oraya kulak verip, mühendislerin neler planladıklarını gecikmeden öğrenip yeni stratejiler geliştirmek
gerekiyor.

Ama hepsinin başında da , donanımlı gazetecilerle iyi gazetecilik yapıp kaliteli haberler üreterek gerçeklerin ve toplumun yanında yer almak gerektiğini unutmamak geliyor.

Tüm yazılarını göster