Tatilimi geçirmek için Fethiye’ye gittim. Orada bir grup arkadaşla tanıştım. Herkes yaptığı işi söyledi; kimi eğitimci, kimi turizmci, kimi işletmeci… Ben gazeteciyim deyince, üstelik bir de özel sigortalar konusunda yazılar yazdığımı söyleyince, bütün dikkatler üzerime çevrildi. Sigorta pek bilinmeyen bir konu olduğu için birlikte olduğumuz sıralarda hepsi benimle sistemin faydalarını veya sistemden şikayetlerini paylaştı. en de böyle ilgili bir grup ile beraberken neredeyse anket niteliğinde bilgi topladım.
Edindiğim izlenimim; herkes özel sigortalarla ilgili bir şey duymuş biliyor, kimi yaptırıyor bile, ama detaylarda takılıyor. Özellikle telefon ile satışlardan pek bir muzdarip gördüm herkesi. Çok da şikayet var, bir banka adı ile aranan arkadaşıma “Ayda 10 TL’ye sağlığınızı sigortalatmak ister misiniz?” denilmiş. Kendisi de içinden “Ayda 10 TL sağlık sigortası olmaz” demiş ve telefonda satış yapan kişiden detaylı bilgi istemiş. Satış yapan kişi de bilgi yönlendireceğini söylemiş. Gelen giden yok, ama arkadaşım hesap ekstresini aldığında “gideri” görmüş. Yapılan sigorta da “Ferdi Kaza Sigortası”, kesinti başlamış bile... Tüm bunlar sektör için sıkıntı tabii ki.
"Burada haksızlık var"
İşletmeci olan bir diğer arkadaşımın kendi adına araçları var, ama kullananlar farklı kişiler olabiliyormuş. Onun da şikayeti, kendi üzerine kayıtlı aracı ile çalışanı ya da şoförü kaza yaptığında kara listeye kendisinin alınıyor olması. “Otomobil benim tamam, ama kaza yapan başkası neden benim adım kara listede. Bir başka araç aldığımda fahiş fiyatla kasko, trafik sigortası yaptırabiliyorum, neden ?” diyor.
Sigorta şirketleri arasındaki fiyat farklılıkları herkesi endişelendiriyor. Ucuz diye sigorta yaptıramaz olmuşlar. Hoş, pahalı yaptıklarındaki farkı da bilmiyorlar doğal olarak. Hangi şirkete güveneceklerini şaşırmışlar. Bu arada sigorta danışmanı ile çalışıp neyin ne kadara sigortalandığını bilmeyen de az değil.
Bilinçli sigortalı da çok
Grup içinde Antalya’da yaşayan Yeşim Gürol isimli dostum ise diğerlerinden farklı ve sigorta konusunda oldukça bilinçli. Kendisi eğitimci ve bugüne kadar birçok sigorta yaptırmış ve olan hasarlardan da tazminat almış bir kişi. Yani memnun sigortalı. “Ben sigortamı yaptırır gece huzurlu uyurum” diyenlerden… Evleri, otomobilleri sigortalı. Zorunlu Deprem Sigortası’nın "olmazsa olmaz" olduğunun bilincinde. Eğitimci olması nedeni ile derslerde örneklerini zaman zaman sigortadan veriyormuş. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne de ilgili ama yatırım yapmak konusunda henüz karar verememiş. Fakat bu yıl üniversite sınavına girecek oğlu için ne yaptırması gerektiğini bana sordu. Eğitim sigortası ya da bir hayat sigortasının uygun olacağını belirttim çok ilgilendi.
Vatandaşın kafası karışık
Özetle, sokaktaki vatandaşın sigorta ile ilgili hala kafası karışık. Çok doğal olarak ucuz olsun, hemen hasar ödensin diyen de yok değil. “Hasar tazminatı daha hasar bile olmadan ödensin” esprisini yapana bile rastladım. Zorunlu Deprem Sigortası, Trafik Sigortası ve Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES sigortacılık konusunda en bilinen enstrümanlar.
Bütün okurlarımın bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Yollarda dikkatli olun lütfen, yola çıkmadan sigortalarınızı kontrol edin, tarihlerinin geçip geçmediğine bir bakın. Sigortaya ihtiyaç duymadan fakat sigortayı da ihmal etmeden güzel nice bayramlar dilerim herkese…