Vatandaşın ekonomiye duyduğu güveni ölçen tüketici güven endeksi nisan ayında belirgin bir sıçrama gösterdi. Her ne kadar gelinen düzey güven sınırının hala çok çok uzağındaysa da, en azından nisan ayında belirgin bir artış kaydedildi.
Sıfır ile 200 arasında değer alabilen tüketici güven endeksi nisanda 63.5’e yükseldi. Endeks, mart ayında 59.4 düzeyinde bulunuyordu.
Tüketici güven endeksinde marttan nisana geçişte ortaya çıkan bu artış, 2004-2019 dönemini kapsayan son on altı yılın üçüncü en büyük artışı.
Tüketici güveni mart-nisan geçişinde en hızlı artışı 2009 yılında göstermişti. Ancak o yıl, 2008’de başlayan küresel kriz yüzünden keskin dalgalanmalar yaşanıyordu ve nisan ayında hızlı bir artış ortaya çıkmıştı. Sonraki aylarda bu artışın devamı gelmedi.
İkinci en yüksek mart-nisan artışı ise 2014 yılında yaşandı.
Nisanda ne oldu?
Tüketici güven endeksi şubat ayında 57.8 ile adeta dip noktaya indikten sonra martta 59.4’e, nisanda 63.5’e çıktı. Mart ayında yüzde 2.9, nisanda ise yüzde 6.9’luk artış kaydedildi.
Tüketici güven endeksini oluşturan dört ana başlık içinde nisan ayında en dikkat çeken gelişme işsiz sayısı beklentisine ilişkin endekste gözlendi. Söz konusu endeks nisanda marta göre yüzde 7.8 arttı. Ancak hemen vurgulamak gerek, bu endeksin artması işsiz sayısında azalış beklendiğini gösteriyor.
Hanelerin tasarruf etme ihtimaline ilişkin endekste de bir ayda yüzde 18.3 artış oldu. Ne var ki bu endeks zaten çok düşük olduğu için genel endeksi etkilemekten çok uzak.
Seçimin etkisi var mı?
Tüketici güveninin nisanda belirgin bir artış göstermesinde yerel seçimin geride bırakılmasıyla seçim gerginliğinin atılması etken olmuş mudur, bir yargıda bulunmak zor.
Çünkü biz 31 Mart'ı geride bıraktık ama 31 Mart'ı tartışmayı geride bırakamadık ki... Tüketici güven endeksi nisanın ilk iki haftasındaki saha çalışmasıyla belirlendi. Bu iki hafta seçim tartışmalarıyla geçti. Bu sürede özellikle İstanbul için hemen her gün tartışma yaşandı.
Tüketici güveninin nasıl bir yön çizeceğini asıl mayıs ayında göreceğiz.