TÜİK'in turizm verileri eksik mi?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TÜİK tarafından yayınlanan bilgilere göre:
. Geçen yıl ihracat geliri 134.9 milyar dolar, turizm geliri 23.0 milyar dolar idi.
. Bu yılın ilk 6 ayında ihracat geliri yüzde 13.4 oranında arttı, 74.3 milyar dolar oldu. Turizm geliri 6 ayda binde 1 dolayında geriledi 8.3 milyar dolarda kaldı.
Biz gelen turist sayılarına ve turistlerin harcamalarına yurt dışında ikametgahı bulunan Türklerin ziyaretlerini ve harcamalarını da ekliyoruz.
. Geçen yılın tamamında ülkeye gelen 36.1 milyon turistin 31.3 milyonu yabancı, 4.8 milyonu yurt dışında yaşayan Türklerdi. 2011 yılının toplam turizm geliri 23.0 milyar doların 17.8 milyar doları yabancı turistlerin 5.2 milyar doları yerli turistlerin harcamalarından kaynaklandı.
. Bu yılın ilk 6 ayında 8.3 milyar dolarlık toplam turizm gelirinde, yurt dışında yaşayan Türklerin turizm harcamalarının katkısının 1.7 milyar dolar olduğu görülüyor.
. Bu yılın ilk 6 ayında ülkemize gelen yabancı turistlerin ortalama geceleme sayıları 7.9 olmuş. Bir haftadan biraz fazla kalmışlar. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları ise ülkeye geldiklerinde ortalama 17.4 gece kalıyorlar.
. Bu yılın ilk 6 ayında bir yabancı turistin ülkede bıraktığı toplam döviz, ortalama 631 dolar seviyesinde. Bu rakam geçen yılın ilk 6 ayında 606 dolarda bulunuyordu. Bölünüz ortalama kalış süresi 7.9 geceye. Gün başı 100 doların altında bir harcama rakamı çıkıyor.

Bu rakamlara turizm sektörünün sorumluları itiraz ediyor.
-  Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
-  TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy
-  TÜROFED Başkanı Osman Ayık.

TÜİK verilerinin eksik olduğunu söylüyorlar.
Ortak görüş şu: TÜİK verileri hudut kapılarındaki örnek anketleme ile topluyor. Bu nedenle veriler eksik. Hem sayı hem turizm geliri bakımından eksik.
Özellikle Türklere ait şirketlerle yapılan ulaşım ödemeleri, içeride yapılan alış-verişler, iç tur harcamaları hesaba girmiyor.
Ortak görüş Cari İşlemler Hesabı'nda yer alan Net Hata Noksan/Nereden Geldiği Belli Olmayan Döviz kalemindeki dövizlerin kaynağının eksik turizm gelirleri olduğu şeklinde.
Eğer böyle ise cari açık rakamı küçülecek. Bu da Türk ekonomisinin görünümünü düzeltecek.
Bu konularda madem ki sektörün önde gelen liderleri görüş birliği içinde o halde bir şeyler yapılmalı.

Tüm yazılarını göster