TÜİK veri yayımlama takvimini değiştiriyor

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye İstatistik Kurumu, 2010 yılbaşından itibaren veri yayımlama takviminde yeni bir düzenlemeye gidiyor. Mevcut uygulamada saat 17.00'de açıklanmakta olan fiyat endeksleri ve dış ticaret istatistiklerine ilişkin veriler de yılbaşından itibaren artık saat 10.00'da ilan edilecek. Değişiklikler yalnızca bu iki istatistiğin sabah saatlerine çekilmesiyle sınırlı da değil. Kurulan-kapanan şirketlerle ilgili istatistikleri de yılbaşından sonra TOBB açıklayacak. Zaten, bu veriler TOBB kaynaklıydı.

TÜİK'in istatistik açıklamadaki bir başka düzenlemesi de hafta sonuna denk gelecek verilerle ilgili. Eski uygulamada, açıklamanın yapılacağı tarih hafta sonuna denk gelse de açıklama o gün yapılırdı. Daha sonra bu uygulama değiştirildi ve cumartesi gününe denk gelen açıklamalar cuma gününe alınmaya, pazar gününe denk gelen açıklamalar da pazartesi gününe kaydırılmaya başlandı. TÜİK, bu uygulamada da değişikliğe gidecek.

Yılbaşından itibaren, rutin açıklama günü cumartesi olan açıklamalar bir gün önceye alınmayacak. TÜİK yetkilileri, özellikle bazı verilerde bir günlük sürenin önem taşıdığını ve istatistik oluşturma zorluğu oluştuğunu belirterek, cumartesi yapılması gereken açıklamanın pazartesi gününe kaydırılacağını ifade ettiler.

Yeniden başa dönersek… Fiyat endeksleri ve dış ticaret verilerine ilişkin istatistiklerin saat 17.00 olan açıklama tarihinin 10.00 olarak değiştirilmesiyle artık TÜİK'in saat 17.00'de açıklayacağı veri kalmamış oluyor. TÜİK, bütün verileri saat 10.00'da açıklayacak.

Fiyat endeksleri ve dış ticaretle ilgili veriler daha önce de zaten saat 10.00'da açıklanırdı. Sonra bu verilerin piyasaları "sıcağı sıcağına etkilemesinin önüne geçilebilmesi" gerekçesiyle saat 17.00'de açıklanması kararlaştırıldı. Zaman içinde fiyat endeksleri hem önemini yitirdi, hem de açıklama yapılmadan oranlar tahmin edilir olmaya başladı. Aynı şekilde dış ticaretle ilgili olarak ihracat rakamlarını TÜİK'ten bir ay önce Türkiye İhracatçılar Meclisi açıklıyordu, bütçedeki ithalde alınan KDV'den yola çıkılarak ithalat rakamları da tahmin edilir olmuştu.

Bütün bu gelişmeler yüzünden fiyat endeksleri ve dış ticaret verilerini saat 17.00'de açıklamanın bir anlamı kalmadı. Bütün bunlara ek olarak İMKB'de işlemlerin saat 17.30'da sona ermesi yönündeki uygulamaya geçilmesi, "piyasa verilerden etkilenir" kaygısını tümden anlamsız kıldı.

Ayrıca, piyasaları etkileyecek veriler yalnızca fiyat endeksleri ya da dış ticaretle sınırlı değildi ki. Başta GSYH, kapasite kullanımı, sanayi üretimi ve işsizlik gibi veriler zaten saat 10.00'da açıklanıyordu.

Hem Türkiye'ye ait veriler özellikle şu son küresel kriz sürecinde tümüyle ikinci planda kalmadı mı? ABD'deki sanayi üretimi de, konut satışı da, işsizlik başvuruları da, bankaların durumu da bize ait olan verilerden çok daha fazla önemsenir oldu. Böyle olması da doğal, kabul edelim ki bize ait verilerin piyasaları etkileme gücü, başta ABD ve AB ekonomilerinde oluşacak verilerden çok çok az.

Tüm yazılarını göster