TÜİK adeta "Enflasyon rekor kırdı" diyor, vatandaş ise rakamla

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

TÜFE'nin mayıstaki artışı herkes için sürpriz oldu. "Ben bu oranı tahmin etmiştim" diyebilen kimse yok. En yetkili ağızlar dahi, açıklananın yarısı kadar bile bir artış beklemiyordu. Genel beklenti yüzde 1 dolayındaydı. Ama TÜİK'in açıkladığı yüzde 2.42'lik oran, 2008 yılının ekim ayındaki yüzde 2.60'tan sonraki en yüksek oran oldu. Bir başka ifadeyle son otuz bir ayın rekoru bu mayısta kırıldı.

Kırıldı da ne oldu… Bir yanda TÜİK, adeta "Enflasyon rekor kırdı" diye haykırıyor; ama öbür yanda vatandaş hala "Rakamlarla oynanıyor" diyor, "Bu enflasyon hesabının içinde gıda maddeleri yok" diyor, "Bu enflasyon, pinpon topuyla, zincirle hesaplanıyor" şeklindeki şehir efsanesini sürdürüyor.

Vatandaşın, TÜİK'in enflasyon açıklamasından sonra ne tür görüşler belirttiğini, bu görüşlerini dile getirirken nasıl bir dil kullandığını virgülüne, noktasına dokunmadan aynen aktaralım. Hürriyet'in web sayfasından aldığımız bu görüşlere kimi zaman biz de küçük yorumlar eklemekten geri duramadık, onun da altını çizelim.

Memura emekliye zam yapmamak için

-Hükümet için sorun değil takip eden ayların eflasyonu nu rakamlarla oynayarak eksiye düşürürler işçiye memura emekliye fark vermemek için hep olan vatandaşa olsun millet üç kuruşa düğüm atıp harçıyor

-Giyim, gida ve akaryakitta enflasyon bu kadar hizla artarken nasil oluyor da yillik enflasyon sadece %7 kaliyor? Bence enflasyon maaslara fazla yapmamak icin dusuk gosteriliyor.

-seçımdan sonra yıne rakamları ters çevırır yıne ellem eder güllem eder bakın enflasyon düştü derler bizde yerız nıye maaşlara zam yapılmasın diye bu bukadar basıt

"Geçmişi çabuk unuttunuz"

-düşük cıkınca kuruma laf atanlar şimdi sırtlamışlar kurumu koşturuyorlar

-Daha once enflasyon dusuk cikinca TUIK yalan soyluyor diyenler simdi yukselince bir anda TUIK'e inanir olmuslar!!

-2002 sol iktidar ve istetmesi (stepnesi oluyor galiba) enflasyon oranı yüzde 30 hem enflasyon hem deflasyon stagfilasyon

-Enflasyon düşük çıkınca; "bu TÜK hükümete çalışıyor, piyasada enflasyon daha fazla, pinpon topunu ölçüyorlar enflasyonu düşük gösteriyorlar" diyen zihniyet, şimdi enflasyon biraz yüksek çıkınca başka türlü kıvrak yorumlar yapmaya başlamış.

-Benim anlamadigim sey burda yorum yapanlar ya 13-15 yas gurubu yada uzaydan gelmisler.adama sorarlar bu hükümetten önce enflasyon kacti diye.. cevap yüzde 45.. el insaf be..

-Yüzde 60-70 lerden gelen enflasyon bu.Bizim milletimize hatirlatmak lazim cabuk unutuyoruz

Pinpon topu, çekme halatı!

-Enflasyon sepetinde zincir parfüm çekme halatı şemsiye değilde yiyecek icicek kira akaryakıt gibi maddeler olsun ben görürüm yüzde 60 enflasyonu unutma diyenleri (Bu zincirli, parfümlü, pinpon toplu şehir efsanesi bir gün yıkılır mı acaba?)

-pinpon topu ve insaat civisinin fiyati dusmus:)) biber yerine civi, yumurta yerine pinpon topu yeriz artik..

-Ne alakasız mallar baz alınıyor.Sadece et fiyatına göre bakarsanız yıllık enflasyon %85 ve bu bana göre en gerçekçi hesaptır.Et,Yakıt,Elektrik,Un,ilaç bu 5 kaleme göre hesap yapılmalıdır.Gerisi yalan dolan...

-enflasyon hiç düşmemiştiki, süni düşüş yaratılıyor ve toz pembe dünya gösteriliyordu.Suya ve doğalgaza her ay,elektriğe 2 ayda bir benzine malum, gıda fiyatları pazara ve marketlere gidenler bilir.

-Biri bana bu hesabın nasıl yapıldığını anlatabilirmi. Akaryakıtın yıllık artışı % 50 civarında iken enflasyon nasıl % 5 veya % 6 oluyor, bunun adı yalan değimi peki.

-enflasyon açıklamaları gerçegi yansıtmıyor, açıklanan gerçek enflasyonun yarısı bile degil ,pinpon topu süpürge sapı ile enflasyon hesabı olmaz zorunlu tüketim malzemelerini (gıda,giyim, ulaşım,egitim) baz alın bakalım o zaman enflasyon kaç çıkacak.

 -ne o süpürgeye ,faraşa,düdüğe daha çok zam geldide bu ay enflasyonu başka giderlerlemi ölçtünüz biz hergün otlede kalmıyor başa lokantaya gitmiyoruz bu zenginlerin enflasyonu bizim değil 6 ayda bir belediye otobüslerine %50 zam yapılıyor hadi bakalım onuda ölçünde gerçek oranlar ortaya çıksın

-TÜİK, enflasyon rakamlarını hiç etmekte çok marifetliydi, gizlenemez hale mi geldi yoksa? Her kalem pahalılıkta dünya şampiyonu olmamıza rağmen, sıfırlı rakamlar açıklama becerilerinimi kaybettiler? Seçim sonrası neler yumurtlayacaklar bakalım!

-Halkın kullanmadığı malzemelerle (Düdük, eldiven, faraş, deve eti,lastik çizme, kefen bezi vb.) enflasyonu ölçüyorlar. (Doğru, her yerde deve çiftlikleri boş yere mi kuruluyor…)

-Şimdi Başbakan diyor ya biz gelmeden önce tuvalat ücreti 1.000.000 (Yani Birmilyon TL)dı.Haklı şimdi 1.-TL.(Yani yine birmilyon)Lüks yerlerde tam 5.-TL Yani beşmilyon...Enflasyon 1.TL ye göre yapılınca oranda buna bağlı çıkıyor yani %5.4 deniliyorsa aslında %54.tür ona göre karar verin.Korkarsınız.. (Siz hiç hayatınızda böyle hesap yapabildiniz mi…)

-Bu enflasyon rakamları zaten çakma.. gerçek oranı millet biliyor.. (Şu gerçek oranı bir de biz öğrenebilsek…)

-5 sene once ingiltereye geldim , 5 senede benzin ucmus , sivi yag 3 katina cikmis , seker 2.5 katina , sut 2.5 katina , ekmek 2.2 katina cikmis ; verilen enflasyon oranlari komik !!! (İngiltere'ye mi gidilmiş, İngiltere'den mi gelinmiş, bir anlayabilsek…)

-Farkındamısınız enflasyon oranları %16-17 artıyor sebze veya eşya bazında düşerken %52-32 düşüyor. Aylık gerçek enflasyon en azından %8-10 dur. Her seçimden sonra olduğu gibi 13 haziranı bekleyin asıl büyük zamlar için. (Yüzde 50-60 düşüyor, dense neyse de yüzde 52-32 düşüş ne ola ki…)

Makro değerlendirmeler

-Kimse şaşırmasın.Bu Ekonomi yönetiminin bilerek,isteyerek yarattığı bir durumdur.Birazcık enflasyondan bir şey çıkmaz mantığıdır.

-Her şey cari açığı önlemek için yapılıyor.Kur yükselmesi,akaryakıt fiyatlarına sürekli zam üç bacaklı oyunun bir parçasıdır.Üçüncü bacağı seçimi AKP kazanınca göreceğiz.

-Şimdi bakın hemen faizleri yükseltme yoluna gidecekler.Yine yanlış yapacaklar.Oysa faiz demek misli misli enflasyon demek.Maliyet artışı demek.

-Merkez Bankasının tüm öngörüleri yanlış çıkmıştır.Bu anlayışla çıkmaya da devam edecektir.Bunlar iyi günlerimiz.Bir ayda böylesi yüksek enflasyon ancak üçüncü dünya ülkelerinde görülür.Kalkmışlar bir de MB yönetimine övgüler yağdırıyorlar.

-Eeeeee..!kimsenin aklına akaryakıt fiyatlarının zincirleme etki yaptığı gelmiyor mu? Cari açığı akaryakıta zam yaparak engelleyeceğini zannedenler diğer tüm dengeleri de bozacaklarını bilmeliydiler.MB topluca istifa etmelidir. (Yazık değil mi kapıdaki güvenlik görevlisine, çay servisi yapan hizmetliye, onlar yerlerinde kalsa bari…)

 -Cumhuriyet döneminin en büyük cari açığı yaşanıyor.Bunun anlamı devletin iflâsı demektir.AKP mecburen döviz fiyatlarını yukarı çekmek zorunda kalacaktır.O zaman dolar belki 2,5-3 TL olur.Herşeye zam gelir! seçim sonrası devaluasyon beklentisi doğru herhalde.

-euro ve dolar yükselişte, son 6 ayda otomobil fiyatlarında da artış var. ihracat ithalatı karşılamıyor. işsizlik sözde %12, sokakta %25-30. turist gelmesin diye rehberleri de içkiyle öldürüyoruz.gidişat süper!!!

-siyasal islamcıların şu an secim işleriyle meşgul olmaları nedeniyle enflasyon rakamlarıyla oynayacak zamanları olmadığından, dolayısıyle yüksek çıkmış, entişeye meal vermeden nevalecilere, nevaleyi bol,bol versinler gidecek oyları gelecek oylarla telafi etsinlerki telef olmasınlar.

-Açıklanan rakamların en az sekiz katı daha yüksek bilinçli olarak düşük gösteriliyor. (Niye yedi ya da dokuz katı değil de sekiz katı?)

-Gerçek Enflasyon, TÜİK verdiği değerin 10 katı olduğunu düşünecek olursak, demek ki geçen ay fiyatlar %24 civarında artmış... (Enflasyon biraz düşük artsa, biz de biraz küçük atsak, daha iyi olmaz mı?)

-tüik gene düşük bildirmiş... baskı altında ancak bu kadar..siz tüik rakamlarını 2 ile çarpın... (Gerçek enflasyon açıklananın on katı diyenden sonra ne kadar insaflı bir değerlendirme…)

-TÜİK bunu nasıl yapar ? Bence bir yanlışlık olmuş,seçime beş kala böyle rakamlar açıklanır mı yafo?

-ne ettin Tuik??? yalanla dolanla geçinip gidiyorduk.. (Demek ki TÜİK "bu sefer" doğru oran açıklamış…)

-Senaryo gereği böyle çıkarılmıştır.Aldatma ve Kandırmaya devam.. (Biraz yanlış bir senaryo değil mi bu…)

-Bence, enflasyon ve cari açık açıklananlardan daha yüksek ama, TUİK bile elinden geldiğince yaptığı düşük göstermede daha fazlasını yapamadı. Yapsa, bu sefer bütün iktisatçıların ve bankacıların dikkatini çekecek. (Ama TÜİK'in ne yaptığı, bu aşamada bile bazı uyanık vatandaşların gözünüzden kaçmamış…)

-akaryakıta yapılan zam her ürüne yansır..bırak dünyayı evrenin en pahalı yakıtını kullanan bir ülkede enflasyonun düşük çıkması mümkünmüdür? (Bilim insanları dünyadan başka gezegen bulmaya çalışadursunlar, biz keşfettik bile; üstelik onların da fosil yakıt kullandığını bilecek kadar detaylı bir şekilde…)

Tüm yazılarını göster