Uzun yıllar süren ambargonun ardından 2014-2015 döneminde İran ile varılan anlaşma ABD tarafından tek taraflı olarak rafa kaldırıldı. Anlaşmanın diğer tarafları olan Almanya ve Fransa kendileri için ABD açıklamalarının geçerli olmadığını belirtirken, dünyada petrol fiyatlarında yaşanan artış büyük ölçüde belirsizliğin fiyatlandığını gösteriyor. ABD uygulanacak yaptırımların 90 gün içinde netleştirileceğini belirtirken, dolar ile yapılacak işlemlerin engellenmesi ticaret dengelerinin karışmasına neden olacaktır. OPEC tarafından getirilen üretim kesintileri ile yükselişe geçen petrol fiyatları artan jeopolitik riskler ile beraber harekete devam etmekte.
Diğer taraftan ABD’de kuvvetli gelen ekonomik veriler Fed endişelerini artırmakta. ABD tahvil faizlerinin dünyadaki diğer gelişmiş ülke tahvil faizleriyle farkının dolar lehine açılması doları desteklemekte. Altı majör para biriminin dolar karşısındaki değerini gösteren DXY (Dolar Endeksi) 93 seviyesini aşarak bu yılın zirvesine ulaşmış durumda. ABD’de istihdamın artış trendini koruması ve başta Avrupa olmak üzere dünyanın geri kalanında son dönemde gelen verilerin kısmen de olsa bozulması da benzer şekilde dolar pozitif.
Gelişmekte olan ülke para birimleri bu dönemde kendi iç dinamiklerinin ve problemlerinin yanında doların değer kazanımının yarattığı tahribat ile de uğraşmak durumunda. Volatilitenin artması ve yabancı sermayenin dolar bazında getiriyi garanti altına almak için yerel para birimi cinsi varlıklarda daha yüksek faiz ve iskonto oranı talep etmesi olumlu gidişatın sekteye uğramasına neden oluyor.
İçeriye baktığımızda ise yaklaşan seçimler yaklaşırken EKK kararları neticesinde TL varlıklarda toparlanma çabası görüyoruz. Son dönemde TL varlıklarda gelen kar satışlarının ardından gelinen seviyeler özellikle endekste orta uzun vadeli olarak önemli bir potansiyele işaret etmekle beraber, kısa vadeli olarak volatilitenin yüksek seyretme ihtimaline karşılık olarak temkinli duruş korunmalı görüşündeyiz.