Euro bölgesindeki sorunlar ötelendikten sonra, dikkatler ABD'nin borçlanma tavanına kaydı. ABD'deki politik hesaplar nedeniyle uzayan görüşmeler, küresel piyasaları da geriyor. Esasen olay biraz büyütülüyor. ABD temerrüde düşmez. Rezerv paranın monopolü olan Fed'in, para yaratamaması gibi bir durum söz konusu olamaz. ABD'nin borçlarının, Fed'in canı istediği zaman yaratabileceği Dolar cinsinden olduğu düşünülürse, borçların ödenememesi gibi bir durum yaşanmaz.
Yaşananlar ışığında, piyasalardaki satış baskısı sürüyor. Yatırımcılar, risk iştahındaki hafif bir toparlanmayı yeni satış fırsatı olarak görüyor. 2 Ağustos tarihine kadar, ABD'deki müzakerelerden bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Euro bölgesinin birkaç ayı kurtardığını da düşünürsek, borçlanma limiti sorunun çözülmesi ile birlikte risk iştahında bir toparlanma görülebilir. Tabii küresel risk iştahının en önemli barometrelerinden birisi EUR/USD. Bu çapraz kurda yaşanan hareketler, bütün piyasaları etkiliyor. EUR/USD paritesi ilginç sinyaller veriyor. Son üç ayda, ABD ve Avrupa'da birçok olay yaşandı. Bu olayların pariteyi etkilemesi gerekiyordu. Fed'in tahvil alım programı sona erdi. Daha sonra Euro bölgesindeki gelişmeler piyasaları karıştırdı. Son günlerde ise ABD'nin temerrüde düşebileceği konuşuluyor. Yazdığım her olayın piyasaları karıştırabilecek potansiyeli olmasına rağmen, EUR/USD dar bir bant içinde hareket ediyor. Parite, son üç aydır yüzde 80'lik bir oranla 1.4060-1.4510 bölgesinde kapanıyor. Günlük kapanışlarda inatla aynı bölgede kalıyor. Bu durumun temel ya da teknik açıklamaları olabilir.
Son rakamlara göre; kolay rezerv biriktiren merkez bankalarının 10 trilyon Dolar'lık cephanesi var. Bu kurumların rezerv yöneticileri, günlük bazda oldukça agresif pozisyonlar alıyor. Çin, Kore, Singapur, Tayland gibi ülkelerin rezerv yöneticileri, foreks piyasasında normal bir yatırımcı gibi alım-satım yapıyor. Bu uzmanlar, Türkiye veya bir başka ülkedeki teknik analist kadar grafik okuyabiliyor. Bu profesyonellerin, EUR/USD'ın dar bir bölgede kalmasında etkili olduklarını düşünüyorum. EUR/USD 1.60'a yükselirse ne olur? Sıkıntılı durumdaki AB ülkeleri ikinci bir dibe girer. Aslında yeni bir dip, kurun bugünkü seviyesi ile de gelebilir. Peki EUR/USD 1.25'e düşerse ne olur? Kur riskine sahip Amerikalı ihracatçı zorlanabilir. Sert kur hareketleri, kırılgan ekonomilere sahip olan ABD ve AB'yi olumsuz etkileyebilir. Bu durumda; ABD, AB ve gelişmekte olan ülkelerin Varlık Fonları bir anlaşma yapmış oluyor. Bu resmi bir anlaşma değil. Kur seviyesinden herkes memnun. Bu üçlü, fiyatlar belli bir bölgede kaldıkça, gün içinde yaşanan oynaklığa tolerans gösteriyor. EUR/USD belli bir bölge içinde gidip geliyor.
Gelişmekte olan ülkelerin paralarını yönetenler, foreks piyasasında pozisyon alırken risk almıyor mu? Riski oldukça azaltmışlar. Bu fonlar, maksimum 1'e 5 kaldıraç kullanıyor. Paritedeki 300-400 baz puanlık hareketler, onları fazla etkilemiyor. Verdiğim aralıkta gidip gelen EUR/USD, onlar için biçilmiş kaftan. Bizim piyasamızda önümüzdeki ay başlayacak kaldıraçlı işlemlerde 1'e 100 kuralı uygulanacak. Bu kurala göre; yatırılan paranın 100 katına kadar pozisyon alınabiliyor. Risk fazla. Bugün kontrolsüz alanda işlem yapan kurumlarda, 1'e 400 kaldıraç verenler de var. Bu kadar yüksek kaldıraç kullanan yatırımcı, kurda yaşanan 50-60 baz puanlık ters harekette yatırdığı parayı kaybedebiliyor.