Adana Mersin arasında iki hat olarak 1883 yılından beri hizmet veren tren hattı geçtiğimiz Kasım ayında ön ihalesi yapılan 3. ve 4. hatların yapımı ile birlikte hızlı trenlerin hizmet vereceği bir güzergâh olacak.
Adana Mersin arasında trenlerle günlük karşılıklı 28 seferde 15 bin yolcu taşınıyor. Her geçen gün artan yolcu sayısının günlük 75 binlik bir potansiyel taşıdığını belirten yetkililer yeni hatların yapımı ile birlikte iki kent arasındaki yolculuğun 30 dakikaya ineceğini ifade etti. Yeni hatların bir durağının da yapımı planlanan Çukurova Havalimanı olacağını kaydeden yetkililer projenin süresini de 2 yıl olarak belirledi.
Adana Mersin hattında bundan 13 yıl önce İkinci Dünya Savaşı yıllarından kalma klimasız trenlerle bir yolculuk yapmıştım. Kışın üşüyerek, yazın toz toprak içinde yapılan bu yolculuklar günümüzde klimalı ve konforlu trenlerle yapılır hale gelmiş durumda.
Ulaşım kolaylıklarından dolayı Adana’da oturan bir insan Mersin’de, Mersin’de oturan bir kişi de çok rahat Adana’da iş bularak çalışabiliyor. Bu insanlar işine zamanında gidip, hemen hemen aynı şehirde oturan birinin varabildiği saatte evine ulaşabiliyor.
Tüm bu güzel gelişmelere ve yolcu sayısının artmasına rağmen bazıları kronikleşmiş olan sorunlar da yaşanmıyor değil. Üstelik bu sorunların çoğu insan kaynaklı olması nedeniyle yapılacak yatırımlara rağmen sorunların devam etmesi de muhtemel.
Her şeyden önce yeni hatların yapılma süreci beklenmeden hızla mevcut tren güzergâhı yaya ve araç trafiğine kapatılarak araç ve yaya girişinden kaynaklı can ve mal kayıplarının önüne geçilmeli.
Bugün Adana Mersin arasında özel sektör ve kamu çalışanlarından oluşan binlerce insan işe gelip giderken bu treni kullanıyor. Özel sektör ağırlıklı yolcu sayısına rağmen tren saatlerinde devlet memurlarına göre düzenlenmiş muhafazakâr bir anlayış göze çarpıyor. Trenler maalesef hala hareket saatinde perona çekilerek peronda bekleyen yolcuların oturacak yer bulma kaygısı ile birbirlerini iterek trene binmelerine sebebiyet veriliyor. Trenlerde bilet kontrolleri turnike sistemi ile yapılabilecekken hala personel eliyle yapılıyor.
Diğer yandan araçlarıyla istasyonlara gelen yolcular araçlarını bırakacak yer konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bundan dolayı birçok insan hala özel araçlarıyla Adana Mersin arasında işe gidiş geliş yapıyor. Belediyelerin uygulamalarından dolayı daha da artan bu sorun, belediyelerle demiryollarının iş birliği ile çok rahat çözülebilir aslında. Ancak ortada çözüm için atılmış bir adım da görünmüyor.
Altyapı sorunlarının yanında yukarıda bazılarını dile getirdiğimiz basit ama bir türlü çözülemeyen sorunlar maalesef devam ediliyor. Bütün bu sorunları ortadan kaldırabilmek için yeni hatların yapımı ile birlikte, yolcu taşıma işinin özelleştirilmesi çalışmalarının da hızlandırılmasına ihtiyaç var.