Travmadan önce son çıkış

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Trabzonspor'un Fenerbahçe'nin elinden Ziraat Türkiye Kupası'nı alması sonrası bordo-mavili takım muhtemelen mental anlamda kepenklerini indireceğinden, şampiyonluk yolundaki Fenerbahçe'nin en önemli rakibi Ankaragücü haline geldi. Sarı-lacivertli ekibin "kardeş takım" apoletiyle Bursaspor için de mücadele edecek Ankaragücü'ne takılması Denizli'de yaşananları akıllara getirir ki, bu durumu ne yönetimin ne taraftarın kabullenmesi mümkün olmaz. Bu sebeple Fenerbahçe takımının bu maça bakış açısı "Ya kazanılacak, ya kazanılacak!" şeklinde özetlenebilir. Ortada böylesine kritik bir 3 puan varken, zaman zaman üstün savunma performansları sergilediğine şahit olduğumuz Ankaragücü'ne karşı Daum'um kontrol futbolu acaba yine meyve verecek mi? Analizimizde bu soruya cevap arayacağız.

Takımların son durumlarına göz attığımızda Ankaragücü açısından en kritik futbolcunun Robert Vittek olduğunu görüyoruz. Darius Vassell ve Metin Akan'ın sakatlıkları yüzünden oynayamayacak durumda olmaları, Ankaragücü hücumlarını Vittek'in ayağına bağlıyordu. Sağ diz bağlarında esneme tespit edilen bu futbolcunun karşılaşmada forma giyip giymeyeceğine maç saatinde karar verileceği belirtiliyordu ama ani bir açıklama ile sezonu kapattığı söylenen Vittek, ülkesine döndü. Bu sakatlığa bu denli önem vermemizin sebebi Ankaragücü'nün aldığı son galibiyetlerin hepsinde öne çıkan futbolcunun Robert Vittek olması. Zaten çok skorer bir takım olmayan Ankaragücü, merkezi santrforsuz çıkacağı bir Fenerbahçe maçında skor üretme konusunda oldukça zorlanacaktır. Bu son gelişmeden sonra Ankara ekibinde tüm çalışmalar Vassell'i maça yetiştirmek üzerine. Fenerbahçe cephesine dönersek, sarı-lacivertli takımın kupa finalinden gerek fiziksel gerek mental anlamda yara alarak çıktığı çok açık. Maç gününe kadar sakatlığının düzeleceği söylenen Andre Santos'un Ankaragücü'ne karşı forma giymesi bekleniyor. Ayrıca sakat sakat oynayan Gökhan Gönül de bu karşılaşmada yine riske edilecek. Lugano ve Özer'in de hafif sakatlıkları var ancak bu futbolcuların durumlarının çok ciddi olmadığı açıklandı. Ligdeki son dokuz maçında gol yemeden üstün bir grafik sergileyen Fenerbahçe, kupa randevusunda bu görüntüsünden hayli uzaktı. Takımların genel iç saha / dış saha grafikleri Daum'un öğrencilerinin içeride 8, dışarıda 18 puan kaybettiğini gösteriyor. Bu konuda enteresan sayılabilecek bir başka bilgi Ankaragücü'nün evinde yalnızca 2 maç kaybetmiş olması. Lemerre'in defans güvenliğini ele alan anlayışı bunda büyük etken.

Fenerbahçe takımını değerlendirebileceğimiz son maç, Ziraat Türkiye Kupası finalindeki Trabzonspor karşılaşması oldu. Finalde taktisyen yönünü bir kez daha ustaca kullanan Şenol Güneş, lig maçlarında sıkça gördüğümüz "rakip alanda Fenerbahçe presi" konulu derse çok sıkı çalıştığını gösterdi. Kurduğu top tekniği yüksek orta alan ile bu presi boşa çıkaran tecrübeli teknik adam topu dolaştırdığı anlarda, çok adamla bastıran Fenerbahçe'nin tehlike bölgelerine sızmayı başardı. Benzer bir oyun planı Fenerbahçe'nin kaybettiği İ.B. Belediyespor maçında da gündeme gelmişti. Bu noktadan hareketle Ankaragücü orta alanını mercek altına alınca, Lemerre'in 4-4-2'den 4-2-3-1 taktiğine geçiş yaptığından beri daha dinamik bir takım yarattığı görülüyor. Rajnoch - Hürriyet ikilisinin defansın önünde görev yapmasıyla Ankaragücü artık daha "ısırgan" bir takım. Tek santrforun gerisindeki üçlü ise genelde Rothen, Sapara ve M.Çakır'dan oluşuyor. Bu isimlere bakınca da muhtemel Fenerbahçe presini kırma konusunda Ankaragücü teknik heyetinin karamsar olmadığı söylenebilir. Saydığımız isimler yorgun, yıpranmış ama şampiyonluğa motive Fenerbahçe takımına üstünlük kurabilirlerse maçın ilerleyen her dakikası Ankaragücü lehine çalışır. Açıkçası bugünden karşılaşmaya bakınca Fenerbahçe'nin bu karşılaşmada ecel terleri dökebileceğini anlıyoruz. 3 puanın gelmesi için Christoph Daum'un da rutini dışına çıkması gerekebilir. Bu noktaya dikkat!

Galatasaray - Antalyaspor  

Tarih: 08.05.2010 Saat: 20.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 22°C

Son haftalara girilince iki takımın da konumları belli oldu. Rahat oynayacak takımların beklenenden gollü bir maç izletmesi olası. Antalyaspor'da Djiehoua ve Volkan Altın'ın sakatlıkları sürüyor. Necati'nin formu önemli. Galatasaray'da Mehmet Topal ve Emre Güngör düzeldi. Baros'un durumu net değil. Jo ve Elano'nun da hafif sakatlıkları bulunuyor. Antalyaspor son maçlarda çıkış içinde gözüktü ancak Galatasaray'ın eksiklerine rağmen sezonun evindeki bu son maçını kazanarak taraftarını mutlu etmek isteyeceğini düşünüyorum. Bu sezon evinde sadece 1 maç kaybeden Galatasaray büyük ihtimalle karşılaşmadan galibiyetle ayrılır.

Beşiktaş - Manisaspor  

Tarih: 07.05.2010 Saat: 20.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Açık, 24°C

İki takımın da kaybedecek bir şeyi yok. Mustafa Denizli geçen hafta genç futbolculara şans vermişti bu maçta da benzer bir uygulamaya gidebilir. Holosko, Bobo, Ekrem Dağ, Tello ve Ferrari'nin sakatlıklarının düzelmekte olduğu söyleniyor. Ege temsilcisi düşme hattından uzaklaşarak hedefine ulaştı. Bu rahatlamanın takıma nasıl etki edeceği önemli. İstatistikler Manisaspor'un bilhassa İstanbul deplasmanlarında çok sıkıntı çektiğini gösteriyor. Galatasaray için söylediklerimizin bir benzeri Beşiktaş içinde geçerli olabilir. Evlerindeki son maçlarını kazanmak isteyecek siyah-beyazlılar öne çıkan taraf. Gol sayısı her iki ekibin standardının üzerine çıkabilir.

Gaziantepspor - Gençlerbirliği  

Tarih: 08.05.2010 Saat: 16.00

Stat: Kamil Ocak Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 30°C

Gaziantepspor'da kötü geçen sezonun faturası lig bitmeden kesilmeye başladı. Bazı futbolcularla yollar ayrıldı, Couceiro da artık şans bulamayan oyuncularını kullanacağını açıkladı. Gençlerbirliği teknik direktörü Thomas Doll de son maçın ardından yaptığı açıklamada bekleneni veremeyen futbolcularla ilgili olarak çok sert konuştu. Ankara temsilcisinde Orhan'ın sakatlığı düzeldi ancak kaleci Serdar bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Ligin istikrarsız iki ekibini karşı karşıya getirecek maçta deplasmanlarda sonuç almaya yatkın kadro yapısıyla Gençlerbirliği biraz daha öne çıkıyor. Gaziantepspor, genç oyunculara şans verecek olursa sonuç gözetmeyecektir.

Kayserispor - İ.B. Belediyespor  

Tarih: 09.05.2010 Saat: 16.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 22°C

Kayserispor'da alınan kötü sonuçlar, taraftarların takıma ve Tolunay Kafkas'a öfkelenmesine yol açtı. Sarı-kırmızılılar bu mücadelede seyirci tepkisi ile karşılaşabilirler. Sarı-kırmızılı ekipte Serdar Kesimal cezalı. İ.B. Belediyespor ligin en rahat takımlarından biri ancak kendilerince belirledikleri beşincilik hedefini de bırakmak istemiyorlar. Geçtiğimiz hafta Galatasaray'a yenildikten sonra bu maça asılmalarını bekliyorum. İstanbul temsilcisinde sezonu kapatan çok sayıda oyuncu var ama sistem takımı olduklarını da her maçta gösteriyorlar. Kayserispor'un iç saha performansına oranla İ.B. Belediyespor deplasmanlarda daha başarılı, ilk şans Abdullah Avcı ve talebelerinin.

Kasımpaşa - Diyarbakırspor  

Tarih: 09.05.2010 Saat: 20.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 21°C

Diyarbakırspor için ölüm kalım mücadelesi. Yeşil-kırmızılı ekip, bitime 2 maç kala Sivasspor'un beş puan gerisinde ama "çıkmadık candan ümit kesilmez" misali bu maça sonuna kadar asılacaklardır. Maçta ilk golü kimin atacağı çok önemli. Kasımpaşa bir gol bulursa Diyarbakırspor moral bakımdan çökebilir. Kasımpaşa'da Koray Avcı'nın sakatlığı bulunuyor. Beşiktaş karşılaşmasında elinden geldiği kadar direnen Diyarbakırspor'da bu direniş Beşiktaş'ı devirmeye yetmemişti ama ligde kalmayı garantileyen Kasımpaşa'ya yetebilir. Kolay gol yiyen takımlardan olan lacivert-beyazlılara karşı savunmada organize olabilirse Diyarbakırspor'un bir sürpriz yapacağını düşünüyorum.

Eskişehirspor - Sivasspor  

Tarih: 09.05.2010 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 23°C

Eskişehirspor son haftalarda düşük performans gösteren takımlardan. Sivasspor ise oynadığı maçlarda son saniyeye kadar mücadeleyi bırakmıyor. Her ne kadar puana şiddetle ihtiyaç duyan taraf Sivasspor olsa da, iç saha puan durumunda lig dördüncüsü olan Eskişehirspor'un teslim olmayacağını düşünüyorum. Mesut Bakkal takımını bu maç için iki gün Ankara'da kampa aldı. Onlar da ligde kalma adına varlarını yoklarını ortaya koyacaklardır. Bu şartlar altında maçın çok çekişmeli ve zaman zaman sert geçmesi beklenebilir. Son maçlarında taraftarını üzen Eskişehirspor'un bu maçta iyi bir performans göstermesini bekliyorum. Sonucu kestirmenin zor olduğu bir maç.

Trabzonspor - Denizlispor  

Tarih: 10.05.2010 Saat: 20.00

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 21°C

Trabzonspor, kupaya uzanarak hedefine ulaştı. Takımın zafer sarhoşluğundan kurtulamaması durumunda kendilerini göstermek isteyen Denizlispor'lu futbolcular oyun hakimiyetini ele alabilir. Ligden düşmesi daha önce kesinleşen yeşil-siyahlı ekipte, Çağlar Birinci ve Darryl Roberts kart cezalısı. Trabzonspor'da da bazı oyuncuların kupa maçından kalan hafif sakatlıkları bulunuyor. Ligde kalma iddiasını yitirince açık oynadığını gördüğümüz Denizlispor ile hücum karakterini sahaya yansıtmayı seven Trabzonspor'un bu mücadelesi gollü geçebilir. Trabzonspor taraftarlarının daha çok "kupa kutlaması" niyetine tribünleri dolduracağı bu maçta Denizlispor iyi bir futbol sergileyebilir.

HAFTANIN HAKEMLERİ

7 Mayıs 2010 Cuma

20.00 Beşiktaş - Manisaspor      Özgür YANKAYA

8 Mayıs 2010 Cumartesi

16.00 Gaziantepspor - Gençlerbirliği    Serkan ÇINAR

20.00 Galatasaray - Antalyaspor    Tolga ÖZKALFA

9 Mayıs 2010 Pazar

16.00 Kayserispor - İ.B. Belediyespor    Taner GİZLENCİ

20.00 Kasımpaşa - Diyarbakırspor    Fırat AYDINUS

20.00 Eskişehirspor - Sivasspor     Barış ŞİMŞEK

20.00 Ankaragücü - Fenerbahçe    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

10 Mayıs 2010 Pazartesi

20.00 Trabzonspor - Denizlispor    Hakan ÖZKAN

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Volkan Şen (Bursaspor), Darryl Roberts (Denizlispor), Çağlar Birinci (Denizlispor), Adem Sarı (Eskişehirspor), Serdar Kesimal (Kayserispor), Serdar Kulbilge (Gençlerbirliği).

Kırmızı Kart Cezalıları: - 

HAFTANIN MAÇI

Ankaragücü - Fenerbahçe  

Tarih: 09.05.2010 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 23°C

Tüm yazılarını göster