Transferin sosyal ağı: Fieldoo

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bugünkü köşemizde futbolseverlere hayli enteresan gelecek bir siteyi, Fieldoo’yu inceleyeceğiz. Eylül 2012’de açılan site, bir süre beta sürüm üzerinden yayın yapmasına rağmen futbolcularla menajerleri/scoutları/kulüp temsilcilerini buluşturan bir platform olmuş hatta ilk günlerinde bir transferin gerçekleşmesine de olanak sağlamış. Bugünlerde sitede yaklaşık 120 ülkeden 4 binin üzerinde futbolcunun ve 200’den fazla menajerin kaydı var. Sitenin kurucusu Jure Doler, ana fikrin ortaya çıkmasına bir futbolcu arkadaşının vesile olduğunu söylüyor. Arkadaşı elektronik ortamda kendisi için içinde futbolculuk geçmişinin, bilgilerinin, istatistiklerinin ve videolarının olduğu bir CV hazırlamasını istemiş. Bu CV’yi hazırlamaktaki amaç görüşme halinde olunan menajerlik şirketine futbolcuyu tanıtmakmış. Doler, bu işi yaparken hayli zorlandıklarını ve işin içine bir çok link, fotoğraf, grafik ve video girince CV’nin giderek karmaşıklaştığını itiraf ediyor. Aslında Doler’in kafasında internet üzerinde bir network kurma fikri de çekilen bu zorluk sayesinde oluşmuş. Mesafeleri ortadan kaldırıp iletişim ihtiyaçlarına cevap verecek bu proje böylece hayata geçmiş.

Bugün Fieldoo; futbolcuları, menajerleri ve scoutları aynı çatı altında buluşturan yarı sosyal ağ, yarı kariyer bankası. Henüz site deneme aşamasındayken; Sırp bir scout, İspanyol bir menajerlik şirketiyle işbirliği yaparak Slovenyalı stoper Matej Rapnik’in Tayland takımı Muangthong United’a 300 bin euroya transfer edilmesine önayak olmuş. Sadece bu örnek bile internetin mesafeleri ne kadar azaltıp dünyayı ne kadar küçülttüğüne, bir başka deyişle globalizasyonu nasıl desteklediğine önemli bir kanıt. ABD’li oyuncu Pat Phelan site hakkında, “Futbol dünyasında oyuncuları, menajerleri ve gözlem ekiplerini buluşturacak bir site kurma fikri bence harika. Çok daha düşük profilli henüz keşfedilmemiş yeteneklere internet üzerinden fırsat eşitliği yaratması bile başlı başına büyük bir hizmet” şeklinde konuşuyor. Doler’a göre futbolcuların kariyer yılları dikkate alınacak olursa aslında bu süreler çok uzun değil ve kariyerlerini mümkün olan en profesyonel şekilde geliştirme hususunda yardıma ihtiyaçları var. Fieldoo tam olarak bu amaca hizmet etmek için kurulmuş bir site. Futbolcular için siteye iki tip üyelik seçeneği var. Bunlardan birincisi ücretsiz üye olarak sayfanızı açmak, bilgilerinizi paylaşmak.Ücretli üyelikte ise mesaj alıp gönderme başta olmak üzere bir takım ayrıcalıklar sağlanıyor. Menajerler, scoutlar veya kulüp temsilcileri için ise üç farklı üyelik tipi olduğunu ve en kapsamlı üyeliğin aylık 200 euroya mal olduğunu belirtelim.

Sitenin belki de en önemli özelliği hem oyuncuları hem de oyuncu temsilcilerini (menajerleri) lisans anlamında kontrol etmesi. Editörlerin onayı sonrası ilgili profilin yanına “doğrulanmış kullanıcı” işareti konuluyor ve böylelikle yetkisiz menajerler sistem dışına itilmiş oluyor. Bugün dünya üzerindeki transfer anlaşmazlıklarının çoğunun bu tür yetkisiz menajerlik işlemlerinden kaynaklandığı düşünüldüğünde sanıyorum bu fikre en fazla FIFA ve UEFA sıcak bakıyordur. İşte ülkemizden bir haber. Yaz transfer döneminde konuyla ilgili görüş açıklayan Futbol-Sen, bildirisinde şunları söylemişti: “FIFA ve TFF talimatlarına göre yetkisiz menajerler ile çalışmak suçtur, futbolcuyu feshe yöneltmek de suçtur. FIFA ve TFF talimatlarına göre futbolcular ve kulüpler için cezai şartlar mevcuttur. Biz Futbol Çalışanları Sendikası olarak bu konunun takipçisi olacağız. Zamanı geldiğinde yetkisiz menajer ile çalışan futbolcuları, yetkisiz menajerler ile çalışan kulüpleri, antrenörlük ve yöneticilik yaptığı halde yetkisiz menajerlik faaliyeti yürüten insanları TFF’ye bildireceğiz. Haklarında cezai işlem yapılması için takipçisi olacağız. Her zaman dediğimiz gibi biz Futbol Çalışanları Sendikası ve futbol ailesi olarak temiz futbol istiyoruz.”

Kabul edelim, Fieldoo şimdilik çok büyük bir bilgi bankası sayılmaz ama çok parlak bir fikir olduğu kesin.

Dünya liglerinden haberler

• Paris Saint-Germain’in hedefinde olduğu konuşulan Chelsea’nin Belçikalı yıldızı Eden Hazard, geleceği hakkında kesin konuştu. Telefoot’a konuşan yıldız futbolcu, “Her transfer döneminde insanlar Chelsea’den ayrılacağımı, genellikle de Paris Saint-Germain’e gideceğimi söylüyorlar. Çok büyük bir kulüp evet. Ancak devre arası transfer dönemi veya sezon sonunda Chelsea’den ayrılmam gibi bir ihtimal söz konusu değil. Burası benim için en doğru kulüp.” dedi.

• Son dönemlerde adı başta Manchester United olmak üzere Avrupa’nın önde gelen takımlarıyla anılan Atletico Madrid’in genç yıldızı Koke’nin takımıyla olan sözleşmesini yenilediği iddia edildi. Marca’da yer alan habere göre Koke’nin sözleşmesi 2018 yılına kadar uzatılırken, ücretinde de iyileştirme yapıldı ve kontratındaki 24 milyon avroluk serbest kalma maddesi 60 milyon avroya çıkarıldı.

• New York Red Bulls’un Fransız yıldızı Thierry Henry, Galatasaraylı Didier Drogba’yı kariyerinin son yıllarında ABD’ye davet etti. Fildişili golcünün MLS’ye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Henry, “Drogba’nın buraya geleceğine dair birçok haber okuyorum. Eğer burayı tercih ederse, ligin geleceği açısından çok önemli bir fırsat olur. Son 15 yılda yaptıkları ortada, futbol tarihinin en büyük golcülerinden. Elbette son kararı o verecek ancak onu MLS’de görmeyi çok isterim.” dedi.

• Fransa’da Ligue 1 ekiplerinden Auxerre’de forma giyen genç forvet Paul-Geroges Ntep’i kadrosuna katmak isteyen Arsenal, İtalyan devi Roma’yı saf dışı bıraktı ve oyuncunun transferinde son aşamaya geldi. Auxerre kulübünün 21 yaşındaki forvet oyuncusu için 10 milyon euro’luk bonservis bedeli biçmesi Roma’nın transferden vazgeçmesine neden oldu.

• Alman ligi takımlarından FC Köln ile FC Schalke 04 arasında oynanan dostluk maçı öncesi Köln sokaklarında iki takımın taraftarları arasında kavga çıktı. İki grubun birbirine girmesi sonucu biri ağır olmak üzere çok sayıda taraftar yaralandı, bazı taraftarlar ise gözaltına alındı. Köln polisi, ağır yaralı taraftarın hayati tehlikesinin olduğunu açıklandı.

• Basra körfezi ülkelerinden petrol zengini Katar’ın, Barcelona Kulübü’ne Nou Camp’ın isminin değiştirilmesi için 350 milyon avroluk bir teklif sunduğu belirtildi. El Mundo gazetesinde yer alan habere göre, anlaşma sağlanması halinde Nou Camp 30 yıl boyunca “Qatar Camp Nou Stadium” ismiyle anılacak.

         

Türkiye liglerinden haberler

• İngiltere Premier Lig ekiplerinden Southampton’da forma giyen Gaston Ramirez’in menajeri Pablo Betancourt, Galatasaray’ın oyuncusunun peşinde olduğunu söyledi. Betancourt, “İki İtalyan kulübü onun peşinde. Aynı zamanda Galatasaray’da Roberto Mancini onu istiyor. Premier Lig’den de Crystal Palace’ın ciddi bir ilgisi var.” şeklinde konuştu.

• Ronaldinho ile anlaşma zemini bulamayan Beşiktaş’ın, Bundesliga’da Werder Bremen forması giyen Aaron Hunt ile el sıkıştığı iddia edildi. Gelen haberlere göre, sezon sonunda kulübü ile sözleşmesi sona erecek olan Alman oyuncu için Werder Bremen kulübü 2 milyon Euro bonservis bedeli istedi. Ancak Beşiktaşlı yöneticiler 1 milyon Euro’luk teklif sundu ve istediğini aldı.

• Çaykur Rizespor’un genç defans oyuncusu Sezer Özmen, A Milli Takım’a seçilmenin zorluğuna değinerek, gösterdiği performansla ay-yıldızlı formayı terletmek istediğini söyledi. Özmen, “A Milli Takım forması, her genç futbolcunun hayalidir. Ümit Milli Takım’a kadar yükseldim. Önümde bir adım kaldı. A Milli Takım’a seçilmenin zor olduğunun farkındayım ama bu zoru kolaya çevirip orada yer almak istiyorum” diye konuştu.

• Vodafone Arena inşaatını yeni sezona yetiştirmek için gece gündüz çalışan Beşiktaş Yönetimi, temelin atılmasından sonra başlanan loca satışlarında hiç beklemediği bir taleple karşılaştı. Beşiktaş kongre üyesi işadamlarının şimdiden loca satın aldıkları ortaya çıktı. 100-200 bin euro aralığında satışa sunulan 166 loca ve sponsorlardan gelecek olan nakit akışını stat inşaatında kullanmayı planlayan Beşiktaş Yönetimi, gelen talepten hoşnut.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kardemir Karabükspor’un, Beşiktaş’tan kiraladığı Nijeryalı forvet Michael Eneramo, “Her maça final gözüyle bakıp çıkacağız” dedi. Bu takıma isteyerek geldim. Kardemir Karabükspor, ligin kaliteli takımlarından. Bunu, oynadığı maçlarla her zaman kanıtladı. Çok iyi bir teknik kadroya sahip.” şeklinde konuşan Eneramo ligin ikinci devresinde takımının en önemli hücum silahlarından birisi olacak.

• Trabzonspor’un da ilgilendiği Filip Djordjevic’e Serie A devlerinden Inter’in de talip olduğu ortaya çıktı. Fransız basını sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan Filip Djordjevic’e Inter’in de takip olduğunu iddia etti. 26 yaşındaki Sırp oyuncuyu devre arasında kadrosuna katmak için girişimlerini sürdüren Inter’in bu transferde en öne çıkan takım olduğu da belirtildi.

Tüm yazılarını göster